Baroul Dolj a organizat o Masă rotunda cu tema ”161 de ani de la promulgarea Legii nr. 1709 pentru constituirea corpului de avocați”

0
85
Baroul Dolj a organizat o Masă rotunda cu tema ”161 de ani de la promulgarea Legii nr. 1709 pentru constituirea corpului de avocați”
Baroul Dolj a organizat o Masă rotunda cu tema ”161 de ani de la promulgarea Legii nr. 1709 pentru constituirea corpului de avocați”

Baroul Dolj a organizat un eveniment pentru celebrarea a 161 de ani de la promulgarea Legii nr. 1709 pentru constituirea corpului de avocați, dată la 4 decembrie 1864 și publicată în Monitorul Oficial din 6 decembrie 1864, act normativ care reprezintă prima reglementare specială a profesiei de avocat, marcând începutul avocaturii moderne în România.

Evenimentul a fost prezidat de av. Mihai Dragoş Nicu, decanul Baroului Dolj, care a precizat: “Vorbim despre actul normativ care reprezintă prima reglementare specială a profesiei de avocat, marcând începutul avocaturii moderne în România. Au fost ani plini de istorie, dar despre toate acestea vor vorbi prof. univ. dr. Bianca Predescu şi prof.univ.dr. Ion Turculeanu, decan de onoare al Baroului Dolj”.

“Ca să înţelegem mai bine ce a avut loc la 06 decembrie 1864, trebuie să intrăm puţin în perioada anterioară. Înainte de 1800 şi după, o perioadă, erau avocaţi sau vechili, cum li se mai spunea, unii fără studii juridice, fiind numiţi dintre boieri sau grefieri. În 1847, domnitorul Ţării Româneşti, Gheorghe Bibescu, pune primul problema incompatibilităţii între funcţiile de grefier şi avocat. A cerut ca aceia care vor să fie avocaţi să arate că au făcut studii juridice în ţară sau străinătate. Legea din 1864 este una modernă, baza celor întâmplate ulterior. Se cerea, pentru prima dată, să se facă dovada studiilor juridice ale celor doreau să îmbrăţişeze profesia, aceştia trebuind să certifice şi că au cetăţenia română. S-a constituit o Comisie de verificare a dosarelor, care a avut trei subcomisii: la Bucureşti, Craiova şi Iaşi. S-a înfiinţat tabloul avocaţilor, în care erau menţionaţi cei care au dobândit acest drept şi, tot atunci, s-a instituit purtarea robei, pentru a da solemnitate desfăşurării proceselor”, a precizat prof. univ. dr. Bianca Predescu.

“Vreau să vă spun că aici mă simt ca acasă. Trebuie să arătăm de unde venim, cine suntem şi încotro ne îndreptăm. Cred că suntem singurul Barou din România care are în arhivă toate datele despre avocaţii care au trecut pe aici din 1875. Să ştiţi că legea din 1864 n-a fost primită cu bucurie, fiind impuse nişte reguli, fiind introdusă disciplina. Pe atunci, mandatul unui decan era de doi ani, iar în Belgia, de unde ne-am inspirat, se păstrează şi acum. Conform atestărilor, Baroul Dolj are, ca dată de înfiinţare, 19 martie 1865, iar primul decan a fost Gheorghe Chiţu, care a ocupat funcţia până în 1875, când a mers drept consilier al Principelui Carol. Dacă vorbim de trecut, începuturile avocaturii sunt în Grecia şi Roma din antichitate. În prezent, avem nevoie de disciplină. Am văzut, la instanţe mai mici, le pot spune aşa, că sunt cazuri când se mai poartă roba, care constituie un moment solemn. În ceea ce priveşte viitorul, profesia trebuie respectată, iar legislaţia trebuie perfecţionată continuu, dar numai în interesul comun”, a continuat Prof.univ.dr. Ion Turculeanu, decan de onoare al Baroului Dolj.

Baroul Dolj a organizat o Masă rotunda cu tema ”161 de ani de la promulgarea Legii nr. 1709 pentru constituirea corpului de avocați” 1

Urmatorul punct pe agenda evenimentului a fost acordarea de premii celor mai merituoşi practicanţi ai branşei. “Anual, le recunoaştem meritele celor mai buni, pentru activitatea depusă”, a spus Mihai Dragoş Nicu. Iată care sunt distincţiile: Premiul “Gheorghe Chiţu”, pentru întreaga activitate – Bianca Predescu, membră a Baroului Dolj din 1985; Premiul “Virgil Potîrcă”, fost decan al Baroului Dolj – Gheorghe Ion Vaida, pentru donaţia de carte şi mai multe artefacte Bibliotecii şi Muzeului Baroului Dolj; Premiile “Speranţa” – celor mai buni tineri avocaţi care au absolvit examenele – Cătălin Remus Badea, Adriana Antoanela Novac, Emilia Ramona Calciu; Premiul pentru activitate publicistică juridică – Oana Retea.

In final av. Mihai Dragoş Nicu, decanul Baroului Dolj, a explicat faptul că instanța a stabilit că „activitățile desfășurate de domnul avocat Ciucă Adi-Remus s-au circumscris atribuțiilor ce privesc exercitarea profesiei de avocat”.

Baroul Dolj semnalează și salută Decizia Penală nr. 321/A din 3 decembrie 2024 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care a fost respins apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova împotriva Sentinței penale nr. 63 din data de 4 aprilie 2023, pronunțată de Curtea de Apel Craiova – Secția Penală în dosarul nr. 381/54/2020, privind pe inculpatul Ciucă Adi-Remus, avocat în Baroul Dolj.

Instanța supremă a menținut asfel soluția de achitare pronunțată de Curtea de Apel Craiova în ce îl privește pe domnul avocat Ciucă Adi-Remus, trimis în judecată pentru pretinsa săvârșire a infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, favorizarea făptuitorului în formă continuată și influenţarea declaraţiilor în formă continuată.

În considerentele sentinței Curții de Apel Craiova și deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție s-a reținut, contrar alegațiilor din rechizitoriu, că activitățile desfășurate de domnul avocat Ciucă Adi-Remus s-au circumscris atribuțiilor ce privesc exercitarea profesiei de avocat.

Baroul Dolj reamintește că, la data de 10 octombrie 2018, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore a domnului avocatul Ciucă Adi-Remus, pentru pretinsa săvârşire a infracţiunilor de favorizarea făptuitorului și influențarea declarațiilor, iar pe 11 octombrie 2018 au solicitat Curții de Apel Craiova arestarea preventivă a acestuia.

Prin încheierea nr. 4 din 11 octombrie 2018, Curtea de Apel Craiova a respins propunerea de arestare preventivă a domnului avocatul Ciucă Adi-Remus, reținând că activitățile acestuia s-au circumscris atribuțiilor ce privesc exercitarea profesiei de avocat. Imediat după ce contestația formulată de procurori împotriva încheierii Curții de Apel Craiova a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova, fără a mai efectua vreun act de procedură, au schimbat încadrarea faptelor săvârșite de domnul avocat Ciucă Adi-Remus, înțelegând să îl acuze pe acesta și de constituirea unui grup infracțional organizat. Totodată, inculparea și reținerea domnului avocat Ciucă Adi-Remus au fost reflectate în presă, această împrejurare fiind de natură a-I aduce acestuia semnificative prejudicii de imagine, pe lângă supliciul de a fi reținut pentru 24 de ore și urmărit penal pentru infracțiuni pe care nu le-a săvârșit.

În acest context, Baroul Dolj și-a manifestat activ sprijinul pentru domnul avocat Ciucă Adi-Remus. La propunerea decanului Baroului Dolj, domnul avocat Lucian Săuleanu, Consiliul Baroului Dolj a hotărât în unanimitate ca evenimentele prilejuite de aniversarea, la 25 octombrie 2018, a Zilei Europene a Avocatului, cu tema stabilită de Consiliul Barourilor Europene „Why Lawyers Matter: Defending the defenders of the Rule of Law” (”De ce contează avocații: apărarea celor care apără statul de drept”), să îi fie dedicate domnului avocat Adi-Remus Ciucă.

Astfel, conducerea Baroului Dolj a tras un semnal de alarmă cu privire la afectarea imaginii publice și profesionale ale domnului avocat Ciucă Adi-Remus, apărându-i acestuia reputația profesională și evidențiind, totodată, nevoia de solidaritate a corpului profesional în fața abuzurilor cu care se confruntă avocații, în general, în exercitarea profesiei. Această poziție a fost împărtășită de Baroul Cluj, care, printr-un comunicat semnat de doamna decan, avocat Flavia Maier, a condamnat încercarea de a obstrucționa exercitarea profesiei de avocat prin măsuri preventive disproporționate și nefundamentate probatoriu”, pentru Consiliul Baroului Dolj, Av. Mihai-Dragoș Nicu, Decanul Baroului Dolj.

Views: 69

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.