
Biblioteca Judeteana „Alexandru si Aristia Aman” participa in perioada 23-26 mai 2018 la cea de-a 42-a editie a Congresului Academiei Romano-Americane de Stiinte si Arte (ARA), care va avea loc la Cluj-Napoca. Editia de anul acesta, cu o insemnatate deosebita pentru tara noastra, se desfasoara sub titulatura „ARA la Centenarul Marii Uniri” si va fi gazduita de prestigioasa Universitatea Babes-Bolyai.
In cea de-a doua zi a evenimentului, Biblioteca Judeteana „Alexandru si Aristia Aman” organizeaza o masa rotunda cu tema „Exilul romanesc la confluenta dintre trecut si viitor: de la un tezaur documentar la o viziune muzeografica”, care va fi coordonata de managerul bibliotecii, Lucian Dindirica. La aceasta masa rotunda, bibliotecarii vor sustine prezentari despre viata si opera unor personalitati romane din exil, precum Mircea Eliade, Horia Vintila, Corneliu Serban-Popa, Basarab Nicolescu, Victor Roman, Benjamin Fondane sau Constantin Brancusi, prezentari bazate pe documente din arhivele personale care se vor regasi in viitorul Muzeu al Cartii si Exilului Romanesc. Totodata, cu acest prilej, va fi vernisata si expozitia de afise „Inaugurarea Bibliotecii Exilului Romanesc din Paris – Basarab Nicolescu”.
„Suntem onorati de invitatia primita din partea Academiei Romano-Americane de Stiinte si Arte. Ne bucuram in mod special de faptul ca vom organiza o masa rotunda, in cadrul careia vom prezenta materiale aflate in „Biblioteca Exilului Romanesc din Paris – Basarab Nicolescu”, o sectie unica in lume ca importanta si relevanta. De altfel, lucrarile si toate celelalte materiale donate de academicianul Basarab Nicolescu reprezinta nucleul viitorului Muzeu al Cartii si Exilului Romanesc, carora li se vor adauga cele 28 de dosare din pachetul Mircea Eliade, precum si fondurile Dan Berindei, Dinu C. Giurescu, Ileana Vulpescu, Vintila Horia, Leonid Mamaliga, Paul Barbaneagra, Cicerone Poghirc, Serban-Viorel Stanoiu, Serban Popa. Pentru noi este o mare realizare infiintarea acestui muzeu si ne bucuram nespus sa prezentam proiectul nostru distinselor personalitati care vor participa la acest eveniment deosebit pentru mediul academic si stiintific. Ii multumim doamnei prof. univ. dr. Ruxandra Vidu, presedintele Academiei Romano-Americane de Stiinte si Arte, pentru invitatia de a lua parte la cea de-a 42-a editie a congresului.”, a declarat Lucian Dindirica, managerul Bibliotecii Judetene „Alexandru si Aristia Aman”.
Printre invitatii editiei din acest an a Congresului International al Academiei Romano-Americane de Arte si Stiinte se afla presedintele Academiei Romane, acad. prof. Ioan-Aurel Pop, presedintele Senatului Universitatii Babes-Bolyai, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila si prorectorul Universitatii Babes-Bolyai, prof. univ. dr. Ioan Bolovan.
Pe durata celor patru zile, invitatii vor participa la conferinte plenare, pe sectiuni, si vor lua parte la dezbateri in cadrul carora vor fi prezentate idei revolutionare din domeniul tehnologiei, al artelor si al stiintei. „Congresul ARA a constribuit de peste patru decenii la dezvoltarea si promovarea stiintifica a Romaniei la nivel mondial, la promovarea culturii si limbii romane in lume si aduce in prim-planul vietii academice internationale rezultatele remarcabile ale elitei intelectuale romanesti in diaspora. In fiecare an, Congresul ARA reuneste experti din diferite domenii ale artei si stiintei, oferind un afis-forum academic cu un aport remarcabil din domeniile: lingvistica, literatura, medicina, muzica, fizica, politica, stiinte aplicate, inginerie, filosofie, teologie. Congresul ARA este un eveniment academic unic, ce creeaza cadrul pentru dezvoltarea colaborarilor internationale intre romanii de pretutindeni”, a subliniat presedintele ARA, prof. univ. dr. Ruxandra Vidu.
Academia Romano-Americana a fost infiintata in anul 1975, in California, de un grup de intelectuali romani stabiliti in Statele Unite ale Americii. In fiecare an, ARA organizeaza un congres care le ofera prilejul intelectualilor sa isi prezinte ideile si realizarile in domenii diverse, de o importanta deosebita.
Views: 0