Bicarbonatul de sodiu, remediu miraculos

0
104

Bicarbonatul de sodiu, remediu miraculos 1Mediul online este asaltat, in ultima perioada, de sute de articole care vorbesc despre beneficiile fantastice ale banalului bicarbonat de sodiu, folosit in mod traditional la prepararea prajiturilor. Medicii atrag atentie ca o parte dintre aceste beneficii sunt simple mituri si ca se ignora efectele adverse ale compusului.

Considerat panaceu universal de catre unii, spunandu-se ca ar vindeca inclusiv cancerul, catalogat drept yE” de catre organismele UE, care l-au interzis din produsele din carne, cum sunt mititeii, bicarbonatul de sodiu este o substanta cel putin controversata. Bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) este, din punct de vedere chimic, o sare acida si a devenit „vedeta” in ultimii ani, cand diversi „cercetatori” l-au indicat drept o alternativa la chimioterapia folosite pentru tratarea cancerului. Folosirea bicarbonatului in medicina nu este, insa, o gaselnita recenta, compusul fiind utilizat la prepararea unor medicamente cu secole in urma.

„Pe vremea cand medicamentele erau preparate de farmacist, pe baza unei retete precise, compusul avea o destul de larga intrebuintare. Bicarbonatul a fost cunoscut dintotdeauna ca un excelent pansament gastric, datorita capacitatii sale de a neutraliza secretiile acide din stomac. Avand in vedere ca este puternic alcalinizant, era folosit si in dermatologie, una dintre cele mai frecvente utilizari fiind in tratarea micozelor bucale, prin gargara cu solutie cuu bicarbonat, care schimba pH-ul gurii”, explica medicul internist Marius Calinici. Medicul spune ca, in timp, s-a observat ca, alaturi de efectele benefice, exista si unele inconveniente ale folosirii bicarbonatului, asa ca, treptat, el a fost inlocuit cu medicamente cu rol alcalinizant. Principalul inconvenient este riscul de supradozare, facilitat de faptul ca bicarbonatul nu este considerat medicament, ci aliment, iar acest risc poate deveni chiar letal. ”Organismul uman are capacitatea de a se adapta atat la aciditate, cat si la alcalinizare. Reactia organismului de adaptare la alcalinizarea puternica este vasodilatatia cerebrala, care duce la edem cerebral, de aici putandu-se ajunge, in unele cazuri, chiar la deces”, avertizeaza Calinici.

Articolul continua dupa recomandari
Citeste si :  HOROSCOPUL DE ASTAZI – 19 OCTOMBRIE 2018

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Primul semn ca bicarbonatul consumat in exces, ”cu lingurita”, da efecte adverse, este umflarea fetei, specifica persoanelor care regurg frecvent la acest pansament grafic mai cu seama dupa ce depasesc limita la consumul de alcool. „Ce trebuie sa intelegem este ca bicarbonatul de sodiu nu este facut pentru tratament. El trebuie evitat, mai ales acum, cand sunt medicamente eficiente care produc aceeasi alcalinizare, fara risc de supradozaj”, spune medicul. Alcalinizarea, profund daunatoare Medicul se declara sceptic si in privinta succesului cu care s-ar putea folosi bicarbonatul de sodiu in tratarea afectiunilor maligne, ”schemele de tratament” mizand pe cresterea pH-ului organismului, adica pe alcalinizarea lui, in ideea ca organism cu un pH mai mare nu este prielnic dezvoltarii celulelor canceroase. ”Se tot vorbeste despre aceste diete alcaline. Ei bine, viata se desfasoara in mediu acid, nu in mediu alcalin. pH-ul unui organism, este, in medie, 7,42. Se poate supravietui fara probleme la un pH mult mai acid, chiar pana la 6,7, dar un pH prea alcalin, sa spunem de 7,6, nu benefic. Alcalinizarile sunt, prin urmare, profund daunatoare”, subliniaza Marius Calinici. Locul bicarbonatului de sodiu este in bucatarie Potrivit medicului, bicarbonatul poate fi folosit, fara probleme, in bucatarie. Ocazional. ”Bicarbonatul de sodiu nu este toxic. El se poate folosi fara probleme pentru a obtine aluaturi si blaturi pufoase, la mititei – unde chiar nu inteleg de ce au interzis cei de la UE folosirea lui. Dar consumat ca medicament, prezinta risc insemnat de supradozare si, de aici, risc de deces”, explica el.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.