Bilantul Arbitrajului Institutionalizat din Romania

0
55
Bilantul Arbitrajului Institutionalizat din Romania 1
Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat

Din septembrie 2014, romanii au alternativa Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat. Costurile sunt la jumatate fata de cele din instantele statului, iar un proces poate dura intre doua saptamani si sase luni, in loc de trei-patru ani. Sambata, 10 martie, Asociatia de Arbitraj Institutionalizat isi va prezenta bilantul, in cadrul unui eveniment organizat in judetul Dambovita, la care si-au anuntat participarea circa 100 de arbitri ai Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat, din toate zonele tarii.

Seria evenimentelor va incepe cu analiza activitatii desfasurate de Asociatia de Arbitraj Institutionalizat in anul 2017. In cadrul sedintei de bilant vor fi evidentiate rezultatele obtinute in perioada de referinta si vor fi analizate cauzele care au condus la nerealizarea unor obiective ale anului trecut. Arbitrii prezenti la activitate vor discuta Strategia de dezvoltare a asociatiei si vor stabili Pogramul de activitate pentru anul 2018. Evenimentul va continua cu Ceremonia depunerii Juramantului de catre o noua serie de arbitri a Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat, festivitate care va avea loc incepand cu ora 14.00, in incinta Ansamblului Monumental ”Curtea Domneasca de la Potlogi”, in fata Palatului Brancovenesc, din localitatea Potlogi, judetul Dambovita. La eveniment alaturi de arbitri vor participa oficialitati locale, reprezentantii unor profesii juridice si familiile celor care vor depune juramantul de primire in profesia de arbitru.

Citeste si :  Casa Regala face bilantul vizitelor din 2017! Toate vizitele au fost platite din fondurile regelui Mihai

Ceea ce ofera in primul rand arbitrajul institutionalizat, spre deosebire de tribunalele clasice, este celeritatea si diminuarea costurilor. Partile care se judeca au libertatea de a-si alege arbitrii care vor judeca respectiva cauza si nu sunt pusi pe drumuri mai mult decat este necesar, pentru ca nu sunt chemati la mai mult de trei termene de judecata. Arbitrii sunt specialisti in Drept. Un alt mare castig al functinarii acestei forme alternative de judecare a unora dintre cauze este scutirea statului roman de amenzi la CEDO, pentru ca tribunalele de arbitraj institutionalizat pot prelua o parte din cauzele judecate in instantele statului, astfel incat judecatorii se pot concentra asupra rezolvarii dosarelor complicate, ce necesita foarte mult timp de studiu.

“Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat poate aduce o multitudine de avantaje, atat pentru justitiabilul roman, cat si pentru statul roman. Printre avantajele pe care noi le oferim justitiabilor se numara celeritatea si costurile reduse. Timpul de solutionare a oricarei cauze este de cel mult sase luni, dar sunt situatii in care se poate da o decizie chiar dupa doua sau trei saptamani, daca partile ajung la o intelegere. De asemenea, sunt avantajoase costurile reduse, confidentialitatea si flexibilitatea procedurii. Noi putem da o hotarare in cel mult sase luni, indiferent de tipul litigiului, dar, in situatia in care partile incheie o tranzactie sau un acord de mediere, noi putem pronunta hotararea chiar si in doua saptamani”, explica Rodica Vlaicu, presedintele Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat din Romania.

Printre cele mai importante obiective ale asociatiei se numara infiintarea in conditiile legii pe langa Asociatia de Arbitraj Institutionalizat a unei institutii de arbitraj institutionalizat si organizarea activitatii acesteia; organizarea de cursuri de formare initiala si de perfectionare profesionala continua a arbitrilor; organizarea de seminarii, simpozioane, conferinte publice in vederea popularizarii arbitrajului institutionalizat ca metoda alternativa de solutionare a conflictelor si colaborari cu organizatii, institutii administrative, academice, persoane fizice si juridice din tara si strainatate.

Articolul continua dupa recomandari
Citeste si :  Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat : Hotararea Arbitrala - Hotarare Definitiva si Obligatorie

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

De la infiintare si pana in prezent, asociatia a participat, in calitate de membru al Confederatiei ”Patronatul Roman”, la Comisia de Dialog Social constituita la nivelul Ministerului Justitiei, a fost inscrisa pe lista ONG-urilor inregistrate la Camera Deputatilor. De asemenea, in calitate de membru al Confederatiei Patronatul Roman, cu reprezentativitate la nivel national, asociatia are drept de initiativa legislativa. Asociatia a avizat in calitate de institutie de profil Standarul Ocupational pentru profesia de ”Arbitru”. Au fost semnate protocoale de colaborare si parteneriate, dintre care mentionam pe cele incheiate cu, Confederatia Patronatul Roman, CECCAR Prahova, Universitatea Valahia din Targoviste, Asociatia Ofiterilor in Rezerva din Romania, Asociatia Diplomatilor Militari in Rezerva si in Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, Biblioteca ”Ion Heliade Radulescu” din Targoviste, FEPAIUS, UGIR 1903, Colegiul Consilierilor Juridici si Autoritatea pentru Supraveghere Financiara, Federatia Organizatiilor Romanesti din Italia si cu Asociatia Europeana ”Dimitrie Cantemir”.

Citeste si :  Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat va invita sa le fiti alaturi pe 18 mai

Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat este o jurisdictie alternativa la instanta de judecata statala, cu caracter privat, care functioneaza in mod permanent pe langa Asociatia de Arbitraj Institutionalizat, potrivit dispozitiilor art. 616 din Codul de Procedura Civila. Tribunalul si-a deschis portile in septembrie 2014, fiind abilitat sa judece orice disputa de natura civila, cu exceptia cazurilor prevazute de art. 542 din Codul de Procedura Civila. Hotararile pronuntate de Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat sunt definitive si obligatorii, beneficiaza de putere de lucru judecat si au forta probanta a unui inscris autentic. Hotararea arbitrala nu poate fi supusa cailor de atac, ea poate fi desfiintata numai prin actiune in anulare.

Sursa Jurnalul

Lasa un comentariu aici !
Da-i o nota !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.