Bogdan Ciurezu : Sistemul bugetar – eficienta si transparenta, personal de calitate!

0
291

Este cunoscut si de la sine înțeles ca asteptarile noastre, ale contribuabililor sunt ca institutiile bugetare locale sa dea randament, sa genereze venituri si sa cheltuie cat mai putin din bugetul local. Este oare posibil în realitate asa ceva cand ultimul criteriu de selectie este calitatea?

Probabil majoritatea dintre noi am mers personal sa ne platim taxele la institutiile din subordinea Administratiei financiare – „Directia taxe si impozite” sau la Administratia judeteana a finantelor publice Dolj – ANAF.

Am stat la cozi imense si am constatat lipsa de profesionalism in domeniu, plimbatul unor hartii de la un ghiseu la altul, funcționari pohomarati care te servesc cu lipsa de amabilitate, departe de lumea civilizata.

Sunt sigur ca nu numai eu – jurnalistul Bogdan CIUREZU am constat asta. Sunteți cu siguranță mai multi in asentimentul meu. Cat personal este angajat pentru plimbatul acestor hartii prin institutiile bugetare? Detalii pe viitor.

Opera Romana Craiova si Colegiul Carol I – cladiri lasate muta vreme in derapa. Intr-un comunicat de presa, CNI (Compania Nationala de Investitii) anunta, citez:
”Ma bucur ca am putut aviza in CTE indicatorii tehnico-economici in asa fel incat lucrarile pentru reabilitarea si consolidarea acestei cladiri monument istoric, de importanta majora pentru craioveni, sa o readuca la stralucirea de altadata. Cladirea este, in acest moment, in avansata stare de degradare, fiind folosita numai partial, insa imi doresc ca, in cel mai scurt timp posibil, sa redevina functionala. Dupa finalizarea lucrarilor, corpul central al colegiului va deservi spatii de invatamant (…) Valoarea estimata este de 115.528.699 lei, iar durata de realizare este de 30 de luni, din care 6 vor fi dedicate activitatii de proiectare.(…)” spunea in urma cu un an ministrul Ion Stefan – o inițiativa ce aparține Guvernulului Orban.

Citeste si :  Inca o campanie reusita marca PSD : Integramele cu Lia Olguta Vasilescu au devenit virale !

Daca, cu multi ani in urma sala Filarmonicii Oltenia era recunoscuta in tara pentru acustica sa, in urma renovarii capitale a ei, a devenit efectiv o sala de sedinte care in afara activitatii institutiei, gazduieste indeosebi intalnirile oficiale ale partidului PSD Dolj. In prezent este total departe de ceea ce a fost candva sala de spectacole a Filarmonicii OLTENIA – asta din spusele melomanilor craioveni. A fost irosita o suma enorma in urma cu treisprezece ani pentru renovarea salii de spectacole.

Lipsa de cultura se reflecta la nivel inalt. Ne mai mira faptul ca se vehiculează ideea cum ca Liceul de Arta Craiova este „un departament” controlat din umbra de managerul Filarmonicii Oltenia?! O serie de profesori angajati pe banda rulanta si „pe repede inainte” al caror nivel de pregatire lasa mult de dorit! Rezultatele, sunt pe masura…Daca ne dorim eficintizare si personal calificat in toate domeniile, in special in cultura unde se irosesc cele mai mari sume de bani de la buget prin cele doua institutii Opera Romana Craiova si Filarmonica Oltenia, atunci trebuiesc gasite si puse in practica solutii radicale.

Anul 2021 se anunta a fi un an foarte greu pe plan economic si nu numai! Cum am mai spus si cu alte ocazii, in calitate de jurnalist afirm din nou: trebuiesc gasite solutii concrete si eficiente pentru existenta culturii craiovene! Cea mai buna varianta in contextul actual neprielnic este functionarea unei singure institutii de cultura pe plan local care sa faca la momentul actual fuzionare prin absortie.

Adica, o singura institutie le „absoarbe” pe celelalte si creeaza sectii sau departamente culturale: simfonic, opera, balet, folclor. Context care are deja un precedent in Craiova!
Fiind date oficiale, ca jurnalist mi-a fost foarte usor sa ma documentez și sa constat cronologia unui sir de evenimente sau schimbări care s-au petrecut de-a lungul timpului in peisajul cultural craiovean.

Citeste si :  Două spectacole de neratat la Opera Romana Craiova

Unul dintre momentele marcante se intampla in anul 1947, cand prin Decret Regal ia nastere „Orchestra Filarmonica Oltenia”. In 1953, in subordinea Filarmonicii s-a întemeiat Ansamblul artistic „N. Bălcescu”, care a avut în componenţă o sectie cor, o secţie de balet şi o orchestră populară, devenită ulterior Orchestra „Doina Olteniei” care a funcționat până în 1970.

În 1972, se infiinteaza “Sectia de opereta”, pe langa Filarmonica de Stat “Oltenia” care a functionat tot in cadrul “Filarmonicii Oltenia” pana in anul 1979 cand, Comitetul Executiv al Consiliului Popular al judetului Dolj emite decizia nr 264, conform careia incepand cu 1 iunuie 1979 se infiinteaza “Teatrul Liric Craiova”.

Titulatura schimbata ulterior in Teatrul de Opera și Opereta „Elena Theodorini” sau denumirea de azi: „Opera Romana Craiova”.
În 1992, s-a înfiinţat Ansamblul folcloric Maria Tănase, continuând tradiţia formaţiei populare din subordinea Filarmonicii Oltenia. Iacata, Filarmonica Oltenia a dat dovada ca este capabila sa funcționeze cu departamente in subordine si un singur personal administrativ care sa le gestioneze!

Este nevoie de o comisie de cultură desemnată care, practic sa constate oficial soluțiile expuse mai sus. O Hotarare a Consiliului Judetean Dolj de propunere a unei organigrame unice are ca rezultat schimbarea majora la care fac referire si de asemenea, elementul cel mai important – economie substantiala la buget, fara indoiala.

Citeste si :  Nu va fie frica PSD-ul pica ! Salubritate , Termo si altele nu vor vota PSD si Lia Olguta Vasilescu

Avand in vedere ca o astfel de institutie are nevoie de personalitati marcante din lumea artei care sa conduca o institutie culturala de prestigiu, un nume sonor si un reprezentant de seama al scenei muzicale craiovene este maestrul Mihai UNGUREANU, concertist pianist recunoscut la nivel international, alaturi de contributia si aportul pe plan profesional al concert-maestrului Dan BOZGAN.

Este momentul în care si PSD Craiova trebuie sa ii accepte si sa ia în seama aceasta propunere. Sunt craioveni, oameni cu experienta si har, lideri care pot aduce fara indoiala schimbari majore și soluții benefice pe plan cultural. Doar cu oameni de calitate se pot realiza schimbări majore!

Pe final ii amintesc managerului Filarmonicii Oltenia ca denumirea „Doina Olteniei” dateaza de prin anul 1953 si a funcționat ca orchestra folclorica pana in 1970 chiar in cadrul instituției unde este dansul manager. Nicidecum nu este dumnealui cel care a dat naștere acestei denumiri, cu atat mai mult fondatorul ei.

Poate doar al Ansamblului de care afirma ca se ocupa, citez:
„În anul 2013 pana în prezent am fondat si manageriat Ansamblul Folcloric “Doina Olteniei” din Craiova împreună cu studentii si fostii studenti ai Departamentului de Arte din cadrul Universitatii din Craiova” sursa: www.ucv.ro (C.V. iunie, 2016)

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.