
Presedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, anunta intr-un interviu dat publicitatii marti, in ziua motiunii de cenzura, ca viitorul guvern va avea nevoie de o „majoritate clara, nu de stransura, ci cu sustineri explicite”. „Cea mai facila formula ar fi refacerea coalitiei”, subliniaza Bolojan.
„Trebuie sa tinem seama de ce este nevoie in perioada urmatoare. Suntem intr-o situatie dificila pe trei componente. In pandemie, suntem in plin val IV si e clar ca lucrurile nu se rezolva de pe o zi pe alta. Avem, apoi, o problema economica, generata de cresterea preturilor la energie si gaze, ceea ce va insemna cresterea cheltuielilor populatiei pentru incalzire, dar si a preturilor la majoritatea produselor, prin urmare este nevoie de o supraveghere si poate de o interventie a statului. Mai este PNRR, un contract prin care ne angajam la anumite reforme, iar ca sa le facem, ceea ce presupune o anume nepopularitate, ai nevoie de majoritati stabile, nu de un guvern intre doua motiuni.
Prin urmare, cu cat criza se solutioneaza mai repede si ajungem la o stabilitate, cu atat va putea Guvernul sa intervina mai rapid asupra acestor aspecte si ale altora. Eu sper sa se ajunga la o formula cu majoritati clare, nu de stransura, ci cu sustineri explicite. Cea mai facila formula ar fi refacerea coalitiei. Probabil ca disponibilitatea la dialog si compromis va fi mai mare dupa Congresul USR-PLUS, sa se poata purta o negociere, deoarece, cat timp cat au fost competitii interne, orice negociere ii afecta pe competitori si favoriza o radicalizare. Sper sa se ajunga la un compromis, ma bazez pe o intelepciune a celor care pot influenta deciziile asa incat tara sa mearga intr-o directie buna. Nici Bihorul nu poate sa mearga bine, daca Romania merge prost. Nici Vasluiul, nici Clujul. Suntem legati unii de altii si doar o guvernare buna a Romaniei va influenta pozitiv si guvernarile locale”, a declarat Bolojan pentru Bihoreanul.
PSD a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu”. Și parlamentarii USR PLUS și AUR au făcut un demers asemănător, însă a fost atacat la CCR. Membrii Birourilor Permanente au decis că moțiunea de cenzură a USR – AUR va fi dezbătută și votată după publicarea motivării Curții Constituționale, iar moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi dezbătută și votată marți, 5 octombrie, în plenul reunit al Parlamentului, începând cu ora 12:00.
Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Cîțu să fie demis e nevoie de 234 de voturi. USR și AUR au anunțat că votul lor va fi „pentru”. La nivel declarativ, 280 de senatori și deputați vor vota pentru demiterea Guvernului Cîțu.
Views: 0