Desi canta (fals) de mama focului muzica de petrecere si face dedicatii dusmanilor (a se
parcurge video-ul anexat), Gabriel Zamfir, lector universitar doctor, fost diacon onorific, fost si actual manager al Filarmonicii “Oltenia” (printre altele, fost director regional – Diani Consulting S.R.L. – Dealer Zapp, director general – M.G. Mobile S.R.L. – Dealer Zapp) traieste o profitabila revelatie metamorfotica si devine brusc mare expert in domeniul dirijat orchestra.
Surse:
https://www.gds.ro/Actualitate/2019-06-28/directorul-glont-in-cap-al-filarmonicii-olteniadedicatii-muzicale-pentru-dusmani/
https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=820773384730632&id=100003939330782&refsrc
Din 2018 reuseste astfel sa se impuna in juriul unui concurs de profil desfasurat la Bucuresti. Din pacate, la editia din vara 2020, necrutatoarea pandemie de COVID-19 i-a retezat elanul si – mai ales onorariul – “maiestrului” Gabriel Zamfir, acesta nemaiputandu-si etala „expertiza” de membru in comisia de jurizare la International Conducting Masterclass & Competition organizat de Bucharest Music Institute.
Sursa: https://bminstitute.ro/jury/
Si totusi, din „precautie”, ca nu cumva sa fie sarit din juriul acestei competitii, managerul Gabriel Zamfir il curteaza si il apreciaza nespus de mult pe domnul Catalin Opritoiu, co-fondator al Orchestrei Simfonice Bucuresti si totodata flautist care, incepand din 2018, frecventeaza scena Filarmonicii “Oltenia” in ipostaza de artist invitat… semipermanent.
Cateva “date” de concert rezervate domnului Catalin Opritoiu spre a evolua pe scena Filarmonicii “Oltenia” se pot identifica, mai recent, in programul Festivalului International “Craiova Muzicala” (editia 2020):
07.12.2020 – Catalin Opritoiu (flaut) este membru al MILLENIUM ARTS Ensemble si
14.12.2020 – Catalin Opritoiu este membru al KLASIKVM Ensemble. Very, very nice!
In 2018, domnul Catalin Opritoiu a fost si director artistic al Festivalului International “Craiova Muzicala”, banuim noi nu doar cu titlu “onorific”, ci beneficiind de un onorariu pe masura inaltei pozitii conferite acestuia de catre managerul Gabriel Zamfir. Doar cei doi artisti colaboreaza excelent la Bucuresti, la International Conducting Masterclass & Competition, unde Orchestra Simfonica Bucuresti isi da pe deplin concursul.
Ne reamintim si faptul ca, la editia din 2018 a Festivalului International “Craiova Muzicala”, unii membri ai Orchestrei Simfonice Bucuresti (prezenti in concert la Filarmonica „Oltenia” – 19.11.2018) s-au reintors la Craiova sa concerteze din nou pe scena Filarmonicii, “deghizati” sub denumirea ansamblului orchestral Camerata Classica. Se mimeaza diversitatea si se platesc de doua ori aceiasi muzicieni „dedublati”. Daca parcurgem afisul Festivalului International “Craiova Muzicala” – 2018, in naivitatea noastra credem ca Orchestra Simfonica Bucuresti si Camerata Classica sunt doua ansambluri artistice distincte, doar dirijorii sunt diferiti, nu?
Dirijorii da, insa muzicienii din orchestre… ba! Premisele sunt urmatoarele: „publicul nu se prinde” si „nimanui nu-i pasa”.
Adica… „e totuna”? Muzicienii din Orchestra Berliner Philharmoniker se intrunesc spontan si
canta si sub denumirea de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, si nimeni nu-si da seama? Chiar asa? In lumea civilizata a orchestrelor simfonice si a organizatiilor filarmonice asemenea derapaje sunt de neconceput: nu sunt tolerate nici de autoritati, nici de publicul spectator.
Este o chestiune ce tine de anumite rigori si standarde profesionale, morale si legale.
Sa revenim la Filarmonica „Oltenia”: Printre dirijorii de actualitate, care „se rotesc” frecvent pe scena institutiei, se inscriu Emil Visenescu (invitat si in calitate de solist concertist – clarinet), Eduard Dabrowski, Bogdan Voda si – nu in ultimul rand – Dumitru Carciumaru (imprumutat destul de des de catre managerul Gabriel Zamfir de la fratele sau, Antoniu Zamfir, managerul Operei Romane Craiova).
Remarcam faptul ca in organigrama Filarmonicii „Oltenia” sunt prevazute doua posturi
de dirijor orchestra, dintre care unul figureaza ca ocupat.
Ar fi interesant de aflat cand si in ce mod s-a ocupat acest post, imediat dupa pensionarea
dirijorului Alexandru Iosub in iunie 2019?
In iulie 2019 a fost angajat Marius Hristescu pe postul de dirijor orchestra, prin numire directa, fara a sustine concurs. Precizam ca postul de dirijor permanent al orchestrei simfonice, ocupat fie prin concurs deschis, fie prin numire, impune realizarea unui anumit numar (norma) de concerte, cel putin un concert pe luna/stagiune.
Cate concerte a dirijat Marius Hristescu la Filarmonica “Oltenia”, de cand a fost angajat si pana in prezent, astfel incat sa se justifice necesitatea angajarii lui incepand din iulie 2019? Conform listei functiilor din cadrul Filarmonicii ”Oltenia” Craiova la data de 30.09.2020, publicata pe site-ul www.filarmonica-oltenia.ro, dirijorul de orchestra beneficiaza de un salariu de baza lunar de 11844 lei.
Cate concerte a dirijat acesta de cand este angajatul Filarmonicii “Oltenia” spre a-si justifica salariul de baza de 11844 lei subventionat de craioveni in fiecare luna (exceptand perioada cand s-a decretat starea de urgenta pe teritoriul Romaniei)? Indiferent daca desfasoara activitate (repetitii si concerte) la Filarmonica „Oltenia” sau daca sta acasa, dirijorul Marius Hristescu are asigurat si primeste lunar, din fonduri publice, salariul de baza de 11844 lei.
Obligatia si raspunderea managerului institutiei sunt de a se asigura ca dirijorul permanent isi indeplineste norma de concerte, astfel incat acesta sa-si justifice salariul lunar.
Anterior angajarii lui fara concurs la Filarmonica „Oltenia”, Marius Hristescu a fost dirijorul
„abonat” al spectacolelor “grandioase” de la Sala Polivalenta (2018, 2019), pentru care
managerul Gabriel Zamfir a utilizat sume exorbitante din bani publici fara a realiza si venituri corespunzatoare, pe masura investitiilor masive. Pentru spectacolul „Maria Tanase
Symphonic” (mai 2018), domnul Marius Hristescu a cumulat doua onorarii: prin S.C. QUINT
CREATIVE SRL – „5.000 lei, neplatitoare de TVA, pentru serviciile de dirijat” + tot prin S.C.
QUINT CREATIVE SRL – „28.000 lei, neplatitoare de TVA, pentru orchestrarea unui numar
de 13 piese”.
Insa despre costurile spectacolului „Maria Tanase Symphonic” am relatat mai pe larg aici:
https://jurnaldecraiova.ro/caracatita-de-la-filarmonica-oltenia-craiova-coruptie-si-managementdefectuos-partea-2/
Se stie ca managerul Zamfir Gabriel a mai angajat si alte persoane, evitand procedura
concursului public, deschis.
O situatie interesanta descoperim si la compartimentul cor:
Dat fiind ca doamna Manuela Enache-Pirvu, titulara prin concurs a postului de dirijor de cor, se afla in concediu de crestere a copilului, managerul Gabriel Zamfir a profitat de ocazia ivita si nu a uitat sa-l recompenseze pe domnul Eugen-Petre Sandu cu acest post. Sa fi fost inspirat managerul Zamfir Gabriel in luarea acestei decizii (si) de faptul ca, in 2011, in comisia de sustinere si validare a tezei sale de doctorat, unul dintre referentii oficiali a fost chiar domnul Eugen-Petre Sandu?
Sursa: https://www.unmb.ro/wp-content/uploads/2011/Validari_teze/Zamfir_Gabriel.pdf
O datorie nu se uita niciodata, nu-i asa?
Concluzionand, Filarmonica “Oltenia” este o institutie publica subventionata din fonduri publice, iar intreaga ei activitate trebuie sa fie transparenta. In acest sens, fiecare angajare de personal, precum si modul in care se cheltuie banul public ridica numeroase intrebari din punct de vedere etic si legal. Managerul este persoana responsabila pentru utilizarea fondurilor publice si pentru progresul artistic al institutiei.
Prin urmare, reactia ordonatorului principal de credite si a organelor abilitate de control va oferi un raspuns elocvent pentru viitorul Filarmonicii “Oltenia”.
Views: 3