
Primaria Municipiului Craiova a gazduit miercuri, 11 septembrie, programul national Caravana Smart City 2.0. – Implementarea. Programul, organizat de Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate, se desfasoara din anul 2017 sub Inaltul Patronaj al Ministerului Energiei, fiind unicul program national de promovare a solutiilor si proiectelor Smart City din Romania.
Etapa Caravanei Craiova a reunit administratia centrala si locala, mediul academic, economic, precum si reprezentantii societatii civile, bucurandu-se de participarea domnului Mihail Genoiu, primarul Municipiului Craiova, a domnului Ioan Gaf-Deac, city manager in cadrul Primariei Sectorului 4 din Bucuresti si reprezentantilor unora dintre cele mai mari companii din industrie, Orange Romania, Ramboll, care au prezentat solutii concrete de pentru transformarea oraselor.
Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova, a abordat componenta safe city si a prezentat planurile de dezvoltare a infrastructurii de monitorizare si supraveghere video: “Avem doua dispecerate de monitorizare video a principalelor bulevarde din municipiu. Ne dorim ca supravegherea sa se extinda asupra intregului oras si camerele sa fie monitorizate in cadrul unui singur dispecerat. Cel mai important lucru este insa ca cetatenii sa fie cei care sa solicite aceasta dezvoltare, pentru ca ei sunt cei care vor trebui sa aleaga intre securitatea pe care o castiga pe intreg teritoriul orasului si pierderea, in egala masura, a intimitatii. Nu putem sa impunem aceste solutii, pentru ca orice lucru care se implementeaza cu forta, nu va avea rezultate. De aceea, dezvoltarea trebuie sa se bazeze pe o strategie, atat nationala, cat si locala si trebuie sa se intample cu acceptul si interesul cetatenilor. In plus, este de datoria noastra sa solicitam programe nationale de dezvoltare a acestor aplicatii si sisteme informatice. Pana nu o sa avem aceasta interconectare intre orase, intre comunitati, intre administratii, nu vom realiza decat lucruri punctuale.”
Claudiu Popescu, director executiv al Directiei de Relatii Publice si Management Documente din cadrul Primariei Municipiului Craiova, a prezentat principalele proiecte de tip Smart City implementate sau in diverse stadii de implementare ale orasului: “Atunci cand vorbim despre Smart City la nivel de administratie publica, vorbim despre transparenta decizionala. In acest sens, unul dintre serviciile online pe care noi le punem la dispozitia cetatenilor este serviciul de consultare online a autorizatiilor de construire si a certificatelor de urbanism. Suntem printre putinele municipii din Romania care pune la dispozitia celor interesati nu doar o lista a autorizatiilor de constructie, ci si actul in sine, anonimizat desigur, asa cum a fost emis de autoritatea responsabila. De asemenea, in momentul acesta se pot face programari online pentru registratura primariei, pentru partea de impozite si taxe pentru toate sediile institutiei, posibilitatea de programari online pentru evidenta persoanelor si tot ce inseamna stare civila, inclusiv partea de oficiere a casatoriilor.”
Un alt proiect al municipiului, in plin proces de derulare, este A.R.C.A., finantat cu fonduri europene: “In completarea serviciilor deja puse la dispozitia cetatenilor, am aplicat, in cadrul POCA 2014-2020, pentru finantarea unui proiect care vine sa separe fluxul scriptic de fluxul electronic. Este un proiect in valoare de aproximativ 2.750.000 de lei, cu o durata de implementare de 28 de luni, cu finalizare in martie 2021 si urmareste crearea unui portal de servicii electronice, care sa asigure digitalizarea integrala a minim 10 servicii publice”, a mai declarat Claudiu Popescu.
Primaria Municipiului Craiova a aplicat la programul WIFI4EU si a castigat un cupon valoric in suma de 15 000 EUR. Cuponul este destinat instalarii de hotspoturi WiFi4EU (puncte de acces wireless) in mai multe puncte din centrul istoric al orasului. Primaria va dezvolta si o aplicatie de CityApp, pe care cetatenii, dar si turistii o pot accesa pentru a vedea care sunt obiectivele turistice ale municipiului, dar si pentru a raporta incidente – acesta fiind un instrument rapid si direct de inter-relationare dintre autoritati si beneficiarii serviciilor publice. De asemenea, pana in anul 2021, Municipiul Craiova va avea un Plan Urbanistic General (PUG) nou si complet digitalizat.
Ioan Gaf-Deac, City Manager in cadrul Primariei Sectorului 4 din Bucuresti, a fost prezent pentru a prezenta exemple de bune practici in domeniul smart city pentru comunitatile locale urbane. Acesta a prezentat principalele proiecte de regenerare urbana si dezvoltare durabila din Sectorul 4 al Capitalei si rezultatele obtinute. De mentionat este faptul ca PS4 nu mai accepta documente in format fizic din partea cetatenilor, toate serviciile oferite fiind digitale.
Silviu Stoica, director general Ramboll South-East, a prezentat propria viziune de dezvoltare durabila integrata a municipiului: “Polul de Crestere Craiova se poate afirma in profil regional si national ca un centru important de dezvoltare economica si culturala, devenind un spatiu atractiv pentru locuire prin oferta diversificata de locuri de munca, servicii publice complexe si de calitate si posibilitati variate de petrecere a timpului liber. Teritoriul Zonei Functionale urbane trebuie dezvoltat echilibrat, caracterizat de o buna accesibilitate, utilizand resursele rational, respectand patrimoniul antropic si natural.” Ramboll este o companie recunoscuta la nivel international, lider in inginerie, proiectare si consultanta si partener strategic al Caravanei Smart City.
Orange Romania, reprezentata de Bogdan Nuta, Business Dev. Executive, a prezentat solutii inteligente integrate de eficientizare a orasului si imbunatatire a calitatii vietii cetatenilor, cu tehnologie de monitorizare a calitatii aerului, cataloage electronice, tehnologie de optimizare a traficului pedestrian, transport inteligent, turism inteligent sau e-guvernare. O noua platforma dezvoltata de Orange este Flux Vision, care transforma datele colectate din reteaua proprie a operatorului in indicatori statistici de mobilitate urbana.
Partenerii institutionali: Guvernul Romaniei – Ministerul Energiei, Primaria Municipiului Craiova, CNMR, Institutul de Studii Liberale.
Parteneri: Orange Romania, First Bank, Asseco Romania, Dell EMC, Microsoft, Dewatering & Silent Piling, Sky-Park Systems, Novitas 3D City, BMF Grup.
Parteneri media: Bursa, Ziare.com, Business24, iBusiness Romania, Financiarul.ro, Matek.ro, Trenchless Romania Magazine.
Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate (ARSCM) este principala organizatie a Industriei Smart City din Romania, avand ca obiectiv principal dezvoltarea comunitatilor creativ-inteligente din tara. Organizatia se bucura de recunoastere internationala, fiind membra in diferite organizatii, comisii consultative, grupuri de lucru si este partener in programe nationale si internationale alaturi de cele mai importante corporatii implicate in proiecte de Smart City.
Views: 0