Ordinul fostului ministru al Afacerilor Interne, Carmen Dan, a fost publicat deja in Monitorul Oficial.
Concret, sefa MAI a ridicat gradul de dificultate a probelor sportive eliminatorii de la admiterea in scolile Ministerului Afacerilor Interne, astfel ca ele vor fi extrem de greu de trecut de femei, dar si de barbatii care nu au o conditie fizica buna.
In urma actului normativ, viitorii angajati ai Politiei Romane vor avea peste 1,70 metri inaltime si o conditie fizica apropiata de cea a sportivului de performanta.
Manechinul din probele sportive pentru admiterea in scolile structurilor MAI, care trebuia carat la subrat, transportat cu spatele, ocolind jaloane, s-a ingrasat. Astfel, de la 40 de kilograme, accesibil oricarui candidat, acesta are acum 60 de kilograme. Modificarea greutatii acestuia a fost ceruta chiar de sindicalistii din Politie, care s-au trezitca, in situatii critice, cand erau nevoiti sa salveze oameni din incendii sau accidente, femeile politist nu reuseau sa isi faca datoria. O alta proba, nou introdusa, de data aceasta, este atingerea unei mingii de tenis suspendate de la sol la o inaltime de 2,55 metri. Candidatii au dreptul la o singura incercare, fiind eliminati cei care reiau parcurgerea probei, reiau elanul sau nu ating obiectul suspendat. Totodata, a fost marit numarul de probe, dublandu-se si greutatile folosite in unele dintre acestea.
„La proba numarul 4 este vorba despre ridicarea a doua greutati a cate 10 kg fiecare, in varianta veche acestea avand doar cate 5 kg, care trebuie depozitate intr-un stativ aflat la o inaltime de 1,90 metri fata de podea, iar in varianta initiala depozitarea se facea pur si simplu pe sol. Sunt descrise mult mai clar situatiile in care candidatul este penalizat sau eliminat. La proba cu manechinul nici nu existau penalizari si erau eliminati doar daca treceau linia de sosire fara manechin. La proba numarul 10, cu aruncarea mingii de handbal la tinta, aveau o distanta de 7 metri, acum au o distanta de 10 metri”, a afirmat Teodora Ghiveci, vicepresedinte al Sindicatului Politistilor ProLex.
Dumitru Coarna, presedintele Sindicatului National al Politistilor si personalului Contractual (SNPPC), spune ca ridicarea gradului de dificultate a probelor sportive este o masura binevenita.
„Nu stiu daca e bine sau rau, dar, in opinia mea, este in regula ceea ce s-a facut. Pentru ca trebuie sa iei oameni pregatiti, cu conditie fizica, care sa duca la indeplinire misiuni, nu asa, angajam pe oricine, dupa care mai trimitem doi sa-l scoata si pe el, nu e in regula. Spaniolii au doar 18% locuri pentru femei, la noi se candideaza la egal. Noile bareme fizice nu sunt un lucru negativ, pentru ca in Politie oamenii trebuie sa fie bine pregatiti fizic, psihic, emotional, intelectual, profesional. Cel mai dificil este la interventii, la vreun scandal. Au fost situatii cu echipaj mixt, in care femeia a lesinat. Mie, personal, mi s-a intamplat sa fiu in misiune cu o femeie politist si, cand a scos unul sabia, i s-a facut rau si a lesinat. Atunci a trebuit sa o scot pe ea de acolo. Avem nevoie de fete in anumite zone, in arest, unde mai sunt retinute persoane de sex feminin, la perchezitia altor femei”, a spus Dumitru Coarna.
Views: 1