CCR a respins propunerile de modificare a Constitutiei! Amnistia si gratierea coruptilor nu pot fi interzise!

0
458

CCR a respins initiativele de revizuire a Constitutiei! Interzicerea amnistiei sau gratierii pentru fapte de coruptie incalca limitele revizuirii.

Curtea Constitutionala a respins joi ambele initiative legislative de revizuire a Constitutiei depuse de putere si de opozitie in urma referendumului din 26 mai, au declarat surse participante la dezbateri pentru G4Media.ro.

Judecatorii au decis cu unanimitate de voturi ca propunerea referitoare la interdictia amnistierii sau gratierii coruptilor incalca limitele revizuirii Constitutiei, au explicat sursele citate.

Potrivit acestora, ”exceptarea infractiunilor de coruptie de la gratiere sau amnistie este neconstitutionala”.

”Nu poti separa un grup de infractiuni prin Constitutie. O poti face prin lege, dar nu prin Constitutie pentru ca se incalca limitele revizuirii, se incalca principiul egalitatii in drepturi”, au declarat surse participante la dezbateri pentru G4Media.ro.

Judecator raportor in acest caz a fost Attila Varga, numit la CCR la propunerea UDMR.

Odata respinse, cele doua initiative de revizuire a Constitutiei vor trebui redepuse la Parlament, fara prevederile declarate neconstitutionale.

Proiectul comun PNL-USR de revizuire a Constitutiei vizeaza implementarea in legea fundamentala a rezultatelor referendumului din 26 mai si prevede concret introducerea interdictiei pentru persoanele condamnate definitiv sa mai ocupe functii publice, interzicerea amnistiei sau gratierii faptelor de coruptie, interdictia adoptarii de OUG-uri in domeniul Justitiei si spargerea monopolului detinut de Avocatul Poporului de a ataca la CCR ordonantele de urgenta prin conferirea acestui drept si presedintelui Romaniei, parlamentarilor si Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

La randul lor, parlamentarii PSD si ALDE au depus si ei la Parlament propriul proiect de lege pentru revizuirea Constitutiei, care contine, printre altele, prevederea initiativei cetatenesti sprijinita de USR, ”Fara penali in functii publice”. O alta prevedere vizeaza interzicerea gratierii persoanelor care au fost condamnate pentru infractiuni de coruptie.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.