CCR: Instituirea obligativității măștii de protecție în aer liber a fost neconstituțională

0
CCR: Instituirea obligativității măștii de protecție în aer liber a fost neconstituțională
CCR: Instituirea obligativității măștii de protecție în aer liber a fost neconstituțională

Judecătorii CCR au decis, marți, în unanimitate, că este neconstituțional actul normativ care prevede că pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne se poate institui obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă. Efectul deciziei CCR este că articolul este eliminat din legislație.

Ordonanța declarată neconstituțională mai prevedea că în noiembrie – decembrie 2020 s-a putut dispune trecerea elevilor în online și suspendarea cursurilor în format fizic.

„Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis marți excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă. Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ”, se arată într-un comunicat al CCR.

„Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare”, a mai explicat CCR.

Decizia Curții Constituționale este definitivă şi general obligatorie.

Fostul președinte CCR Augustin Zegrean a declarat marți, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională ordonanța care impunea obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber, că efectele nu intră imediat în vigoare.

„Initial, legea 55 (privind masurile din pandemie) nu prevedea obligativitatea purtarii mastii in spatii deschise si s-a intervenit cu Ordonanta de Urgeta. Eu cred ca acolo este problema: conform Constitutiei nu pot fi afectate prin OUG drepturile si libertatile fundamentale. Judecatorii CCR au 30 de zile sa publice decizia. Oricum, pana cand decizia nu intra in vigoare, legea este in vigoare, sa nu inteleaga nimeni ca de maine nu mai trebuie sa poarte masca. Numai de cand se publica in Monitorul Oficial devine obligatorie si dupa aceea se suspenda textul 45 de zile. Daca nu se intervine cu o lege, atunci (prevederea) se pune deoparte, e scoasa din corpul legislatiei”, a declarat Zegrean.

Vicepreședintele PNL Alina Gorhiu a declarat, marți, că i se pare controversată decizia CCR prin care a fost declarată neconstituțională instituirea purtării obligatorii a măștii de protecție în aer liber.
„Tocmai pentru ca este o decizie care mie mi se pare controversata, nu as vrea sa spun nimic pana nu vad motivarea Curtii. Hai sa discutam concret, daca maine mergem cu transportul public, la cat e de contagios Omicron, purtam sau nu purtam masca? Cumva cred ca este o scapare in ce a prezentat presa. Decizia e una care a fost prezentat in toata lumea, nu doar in Romania. Guvernul a incercat sa protejeze populatia”, a afirmat vicepreședintele PNL.
Judecătorii CCR au decis, marți, în unanimitate, că este neconstituțional actul normativ care prevede că pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne se poate institui obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă. Efectul deciziei CCR este că articolul este eliminat din legislație.

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.