Ce criterii are de indeplinit Romania pentru a adera la zona Euro. Indeplinim 2 din 4

0
147

Ce criterii are de indeplinit Romania pentru a adera la zona Euro. Indeplinim 2 din 4 1Premierul a anuntat ca vrea ca tara noastra sa adere la zona Euro in anul 2024, dar astazi indeplinim doar doua criterii dintre cele patru obligatorii ca sa renuntam la leu.

Intr-un raport oficial al Comisiei pentru adoptarea Euro, Romania mai are de rezolvat peste 30 de probleme structurale, printre care investitii in educatie, sanatate si infrastructura. Ca sa aderam la euro trebuie sa indeplinim 4 criterii stabilite in tratatul de functionare al Uniunii Europene.

In primul rand preturile trebuie sa nu fluctueze cu mai mult de 1,5% fata de cele mai performante 3 state europene la acest capitol. Noi am ratat aceasta tinta anul trecut dupa ce am avut cea mai mare inflatie din Europa timp de 8 luni la rand. Tinta e sub 2%, noi suntem la 3,8% scumpiri generalizate. Dupa cum vedeti eram pe drumul bun in 2015 – 2017, dar am deraiat.

Citeste si :  In Ajun si prima zi de Craciun au MURIT 19 oameni in 44 de accidente rutiere, pe soselele din Romania

Al doilea criteriu este si cel mai greu de implinit – teoretic este vorba doar despre deficitul bugetar, adica diferenta dintre cat cheltuieste statul si cat incaseaza – nu trebuie sa depaseasca 3 % din PIB. Deocamdata ne incadram in tinta, insa doar la suprafata. Aici vedem cum, in numai 4 ani, am trecut de la investitii publice de peste 5 miliarde de euro si un deficit de putin peste 1%, la cele mai reduse investitii din ultimii 10 ani, timp de doi ani la rand, iar deficitul e facut doar pentru cheltuieli sociale – pensii, salarii, ajutoare, remarca raportul aprobat chiar de catre Guvern. Investitiile ar insemna locuri de munca in plus, productivitate mai buna, infrastructura – pana cand nu le avem, suntem doar niste contabili cu cifre bune, nu ne vom dezvolta.

Cursul de schimb trebuie sa fie si el stabil, nu trebuie sa fluctueze cu mai mult de 15% cel putin doi ani. In ultima vreme a depasit pragul de 4,7 lei pentru un euro, dar din 2017 pana azi fluctuatia e de 5%. In momentul in care vom trece la Euro preturile si salariile vor fi in euro. Acum avem cele mai mici salarii din Europa si preturi mult mai aproape decat salariile fata media celor din occident.

Citeste si :  Handbal : Nationala de handbal feminin a Romaniei va evolua in grupa D! Au fost stabilite Grupele Eurohandbal 2020 ..

Ultimul criteriu ar fi ratele dobanzilor pe termen lung – nici pe acesta nu-l indeplinim pentru ca, la fel ca scumpirile, dobanzile trebui sa nu depaseasca 2 puncte peste tarile cele mai performante. In ultimii doi ani am ratat aceste tinte. Stiti ce spunea un ministru al economiei acum 4 ani: Aderarea la Euro este mereu la 6 ani de la momentul vorbirii – acum e la 5. Vom vedea daca de data aceasta Guvernul isi va tine promisiunile.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.