Ce se schimba dupa Brexit, la miezul noptii de vineri spre sambata

0
130

Brexitul urmeaza sa aiba loc la miezul noptii de vineri spre sambata, la 1.317 zile de la decizia britanicilor de a parasi Uniunea Europeana (UE) la 23 iunie 2016, relateaza AFP care prezinta ceea ce se va schimba incepand din acel moment.

Schimburile zilnice intre Regatul Unit si UE vor cotinua ca inainte, pana la sfarsitul lui 2020. In aceasta perioada de tranzitie de 11 luni, Londra si Bruxellesul isi vor negocia relatia viitoare.

Cateva schimbari practice vor interveni, cu toate acestea, pana atunci.

66 DE MILIOANE DE CETATENI MAI PUTIN

Vineri, la ora locala 23.00 (sambata, 1.00, ora Romaniei), UE va pierde – pentru prima oara – un stat membru, care este, in plus, una dintre cele mai mari si mai bogate tari din bloc.

Odata cu plecarea a 66 de milioane de locuitori, populatia UE va scadea la aproximativ 446 de milioane de oameni.

Teritoriul Uniunii se va micsora, de asemenea, cu 5,5%.

In cazul in care va decide vreodata sa se intoarca, regatul va trebui sa se supuna procedurii de aderare obisnuite.

INSTITUTIILE

La Bruxelles, retragerea Union Jack de la Parlamentul European (PE) va simboliza o schimbare reala: Regatul Unit iese din UE si devine ”tara terta”.

Niciunul dintre cei 73 de eurodeputati britanici alesi in mai nu va mai participa la lucrarile PE – 46 de mandate vor fi rezervate unor viitoare state membre, iar 27 vor fi redistribuite.

Londra nu va mai avea dreptul sa prezinte un candidat la un post de comisar european. Deja nu mai exista un reprezentat britanic in Executivul european, dupa ce Boris Johnson a refuzat sa propuna unul in noua Comisie a Ursulei von der Leyen.

Premierul britanic nu va mai fi invitat la summiturile europene, iar membrii Guvernului britanic nu vor mai asista la reuniuni ministeriale europene.

In calitate de cetateni ai unei tari straine, britanicii nu vor mai putea ocupa posturi de functionari la Bruxelles. Multi dintre ei si-au luat insa dubla nationalitate, pentru a putea ramane.

In schimb, Regatul Unit – al doilea contributor net la bugetul UE, dupa Germania – va continua sa plateasca pana la sfarsitul perioadei de tranzitie.

DREPTURILE CETATENILOR

Potrivit ONU, aproximativ 1,2 milioane de cetateni britanici traiesc intr-un stat membru UE, in principal in Spania, Iralanda, Franta, Germania si Italia.

Potrivit Oficiului britanic de statistica, 2,9 milioane de cetateni ai celor 27 de state membre UE traiesc in Marea Britanie – reprezentand 4,6% din populatia tarii.

In virtutea acordului retragerii, expatriatii instalati de o parte si de alta a Canalului Manecii pana la finalul perioadei de tranzitie isi vor pastra drepturile de a locui sau munci in tara gazda.

Cetatenii europeni care locuiesc in Regatul Unit trebuie sa se inregistreze pentru a beneficia de aceste drepturi. Britanicii care traiesc in UE sunt vizati de proceduri diferite de la tara la tara.

Libertatea circulatiei se va aplica pana la sfarsitul lui decembrie 2020. Detaliile drepturilor reciproce urmeaza sa fie negociate dupa Brexit.

NEGOCOERILE

Regatul Unit a petrecut deja negociind termenii plecarii sale cu un grup de lucru (”task force”) al CE, condus de Michel Barnier.

Insa negocierile vor intra intr-o noua faza de sambata.

Regatul Unit va ramane supus dreptului UE si Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) pana la sfarsitul tranzitiei.

Michel Barnier se afla in discutii cu statele membre in vederea definirii mandatului de negociere a viitoarei relatii, mai ales la nivel comercial.

Spre deosebire de acordul dintre Regatul Unit si CE, ratificat de catre statele membre si PE, acordul comercial ar putea sa fie supus aprobarii unui numar de peste 30 de parlamente nationale si regionale.

Lasa un comentariu aici !

Da o stea articolului !

0 / 3 Privacy Policy

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.