Cea mai veche Cula din tara scoasa la vanzare de proprietari .. Ce face statul roman ?

0
590

Cula Greceanu se afla in sat Maldaresti, comuna Maldaresti, judetul Valcea. Este declarata monument istoric, cu cod LMI VL-II-a-A-09812 si face parte din Complexul Muzeal Maldaresti.

Cula Greceanu este cea mai veche cula din Romania. A fost ridicata in secolului al XVI-lea (aprox. 1517), pe locul altei constructii mai vechi, de jupan Gheorghe Maldarescu si jupanita Ego Eva.

Pe la anul 1934, pictorita Olga Greceanu, urmasa in linie dreapta a boierilor intemeietori ai culei, a zugravit o superba fresca, in vechiul stil romanesc, infatisandu-i pe toti inaintasii. In perioada anilor 1966-1967 au fost executate lucrari de conservare si restaurare. Dupa restaurare, culele Greceanu si Duca de la Maldaresti au fost folosite si ca decoruri pentru turnarea filmelor Neinfricatii (serial TV nedifuzat, 1969), Drumul oaselor (1980), Iancu Jianu, haiducul (1981) si Trandafirul galben (1982).

Citeste si :  Traian Basescu in lacrimi la Romania TV

Dupa un lung sir de procese, inceput in 2001, prin Decizia civila din 23 octombrie 2007 Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus restituirea in natura a imobilului „Cula Greceanu“ cu anexe, constructii si teren aferent, doamnei doctor Mileta Anghel Greceanu, fiica adoptiva a ultimei descendente a Grecenilor, Olga Greceanu, care in anul 1978 i-a lasat prin testament proprietatile din Bucuresti si „alte proprietati“.

In temeiul Legii 10, mostenitoarei i s-a eliberat actul de proprietate, prin care ii reveneau imobilul ca atare, terenul aferent, in suprafata de 5.000 de metri patrati, dependintele acesteia, folosite ca depozit al complexului muzeal, precum si cladirile si anexele Institutului de Cercetari Apicole din localitate.

Citeste si :  Campania de vaccinare anti-COVID in Romania: 30.237 de persoane, imunizate in ultimele 24 de ore

In anul 2008, autoritatile judetului au ajuns la o intelegere cu actualii proprietari, care au fost de acord sa dea sub inchiriere cula Greceanu catre Consiliul Judetean Valcea, pe o perioada de cinci ani. Autoritatile judetene au „uitat” sa-si plateasca chiria pe anul 2012, motiv pentru care mostenitoarea Mileta Anghel Greceanu a decis sa scoata Cula Greceanu la vanzare.

In vara anului 2014, cula Greceanu a fost folosita ca locatie de filmare pentru unele secvente din lungmetrajul Aferim!
Cula Greceanu este scoasa la vanzare de proprietari…pentru care statul roman nu face niciun efort sa o cumpere.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.