CEDO a decis – Statul roman, obligat sa plateasca 2,7 mil. euro pentru nerespectarea dreptului de proprietate

0
49

CEDO a decis - Statul roman, obligat sa plateasca 2,7 mil. euro pentru nerespectarea dreptului de proprietate 1Suma totala pe care trebuie sa o plateasca statul roman este de 2.731.632 euro, dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului s-a pronuntat in privinta mai multor dosare aflate pe rolul Instantei europene din perioada 2003-2008 privind dreptul la proprietate, fiind admise cererile reclamantilor.

Un comunicat al Asociatiei pentru Proprietate Privata precizeaza ca respectivele cauze au fost conexate in cauza „Ana Ionescu si altii contra Romaniei”
Curtea Europeana a Drepturilor Omului constata faptul ca Legea nr. 165 din 2013 nu asigura un remediu eficient pentru acordarea masurilor reparatorii pentru imobilele preluate abuziv de statul comunist. Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei in urma unor condamnari repetate la CEDO, care au culminat cu hotararea pilot in cauza „Atanasiu si altii contra Romaniei” din anul 2010.
„Instanta europeana confirma astazi sustinerile Asociatiei pentru Proprietate Privata (APP Romania) care a atras atentia in nenumarate randuri asupra faptului ca legislatia in materia imobilelor preluate abuziv este ineficienta, are un caracter discriminatoriu si nu respecta prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Articolul continua dupa recomandari
Citeste si :  Solutie definiva CEDO! Romania pierde procesul privind inchisorile CIA

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Aceasta hotarare reprezinta inca o dovada ca statul roman nu intelege sa isi respecte obligatiile rezultate din tratatele internationale la care este parte (inclusiv Conventia Europeana a Drepturilor Omului ratificata de Romania in 1994). Institutiile care reprezinta statul in materia restituirii proprietatilor sau acordarii de despagubiri fac orice este posibil pentru a intarzia momentul platii despagubirilor sau a diminua cat mai mult cuantumul acestora. Desi autoritatile romane afirmau ca Legea nr.165 din 2013 introduce termene stricte si realiste pentru toate etapele administrative, acestea au lasat sa treaca toate termenele reglementate fara sa-si indeplineasca obligatiile”, mai arata comunicatul asociatiei.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.