Cel mai DUR Raport MCV din ultimii 10 ani! Lupta anticoruptie si activitatea DNA, descrestere semnificativa ..

0
588
Inca o strategie murdara marca PSD : audierile ministrilor ai cabinetului Orban vor dura saptamani. La Grindeanu s-au terminat in SASE ore!
Inca o strategie murdara marca PSD : audierile ministrilor ai cabinetului Orban vor dura saptamani. La Grindeanu s-au terminat in SASE ore!

Raportul Comisiei Europene privind progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) este unul dintre cele mai critice din ultimii zece ani, au explicat pentru HotNews.ro surse oficiale care au consultat daftul documentului. Potrivit acestora, expertii europeni noteaza ca lupta anticoruptie a scazut foarte mult in intensitate, activitatea DNA cunoscand o descrestere semnificativa.

Conform sursei citate, Raportul este mult mai dur pentru Romania decat pentru Bulgaria, expertii europeni notand ca mare parte din recomandarile Comisiei din ultimul raport MCV nu au fost indeplinite de catre autoritatile de la Bucuresti.

In Raportul MCV pentru Romania una dintre institutiile judiciare criticate intens este Consiliul Superior al Magistraturii, fiind invocate disfunctionalitatile si faptul ca nu exista o colaborare in interiorul institutiei. CSM este criticat, printre altele, ca nu a numit o conducere plina a Inspectiei Judiciare. In raportul MCV precedent, expertii recomandau CSM sa numeasca imediat o echipa interimara de conducere a Inspectiei Judiciare, iar in termen de trei luni sa numeasca prin concurs o noua conducere a acestei institutii.

Expertii europeni fac referire si la Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), aratand ca a fost infiintata fara a exista o consultare cu actorii din sistem si ca nu s-a tinut cont de recomandarile comisiei de la Venetia in privinta acesteia. In Raportul din luna iunie, Comisia de la Venetia punea sub semnul intrebarii motivele infiintarii sectiei de anchetare a magistratilor si faptul ca procurorii sefi nu se afla in mod clar sub controlul ierarhic al procurorului general. De asemenea, raportul Comisiei de la Venetia nota ca Sectia risca sa devina un ”obstacol in calea luptei anticoruptie”.

In raportul MCV pentru Romania se mai arata, potrivit surselor citate, ca nu exista o procedura astfel incat numirile la parchete sa fie facute fara implicarea factorului politic, neavansandu-se nicio solutie. Aici se mentioneaza ca functiile de la varful parchetelor sunt ocupate de interimari.

De asemenea, expertii noteaza, in ceea ce priveste situatia luptei anticoruptie, ca activitatea DNA cunoaste o descrestere semnificativa si ca lupta anticoruptie a scazut foarte mult in intensitate.

Raportul Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) ar urma sa fie aprobat marti in Colegiul Comisarilor, dupa care sa fie facut public.

Ultimul raport pentru Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare a fost publicat in noiembrie 2018, cand oficialii europeni atrageau atentia ca adoptarea legilor justitiei si presiunile asupra independentei sistemului judiciar, in special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor inregistrate de Romania. Tot la acea vreme, oficialii europeni au recomandat suspendarea procedurilor in cazul procurorilor de rang inalt.

In ultimele 12 luni, Romania a luat anumite masuri pentru implementarea recomandarilor formulate de Comisia Europeana in ianuarie 2017. „Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent conditionat de evitarea masurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor inregistrate in ultimii zece ani. Intrarea in vigoare a legilor justitiei, presiunile asupra independentei justitiei in general, in special asupra Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), si alte masuri care submineaza combaterea coruptiei au generat regrese ori semne de intrebare privind ireversibilitatea progreselor (…)”, se mentiona in raportul din noiembrie elaborat de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Oficialii europeni spuneau ca cele 12 recomandari formulate in raportul anterior, din 2017, nu mai sunt suficiente pentru oprirea monitorizarii in cadrul MCV, asa cum fixase obiectivul presedintele CE, Jean-Claude Juncker. „Este necesar ca principalele institutii din Romania sa demonstreze un angajament clar in favoarea independentei justitiei si combaterii coruptiei, acestea fiind elemente-cheie indispensabile; de asemenea, este necesara restabilirea garantiilor si sistemului de control si echilibru la nivel national, pentru a actiona cand exista riscul regreselor”, preciza Comisia Europeana.

De asemenea, Bucurestiul a fost indemnat sa tina cont in totalitate de recomandarile formulate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, precum si de cele ale Comisiei Venetia si ale Grupului Statelor impotriva Coruptiei (GRECO).

Ultimele rapoarte GRECO au fost publicate in luna iulie, iar potrivit acestora doar una dintre cele cinci recomandari specifice cuprinse in Raportul sau ad-hoc a fost implementata, cele patru recomandari ramase nefiind implementate. GRECO arata ca recomandarea de a se renunta la infiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie a fost complet ignorata si insista ca aceasta sectie – vazuta ca o anomalie a cadrului institutional existent – trebuie desfiintata.

La 1 ianuarie 2007, Comisia Europeana a instituit un Mecanism de Cooperare si Verificare pentru a evalua progresele inregistrate de Romania in raport cu angajamentele asumate in domeniul reformei judiciare si al combaterii coruptiei. Incepand din 2007, Comisia prezinta Parlamentului European si Consiliului, la intervale regulate, rapoarte cu privire la progresele inregistrate in aceste domenii. Pentru intocmirea rapoartelor sunt valorificate contactele cu statele membre, cu societatea civila, cu organizatiile internationale, cu experti independenti si cu diverse alte surse.

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.