Luna lui Martisor se va incheia la Filarmonica „Oltenia” nostalgic, cu celebrul Concert in Mi minor pentru violoncel de Edward Elgar, in interpretarea solistului britanic Robin Michael. Lucrari de referinta din creatia compozitorilor romantici Mendelssohn-Bartoldy si Brahms, sub bagheta dirijorului Razvan Luculescu, vor contura un program complex, in care delicatetea si forta muzicii clasice se impletesc armonios.
Stagiunea 2019 – ”Muzica inspira!” ”Fii diferit! Mergi pe clasic!”
Celebrul Concert pentru violoncel de Elgar la Filarmonica „Oltenia” Craiova
VINERI, 29 MARTIE 2019, ORA 19:00
ORCHESTRA SIMFONICA A FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJOR: RAZVAN LUCULESCU
SOLIST: ROBIN MICHAEL (violoncel, MAREA BRITANIE)
In program:
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Uvertura „Hebridele”, op. 26
Edward Elgar: Concertul in Mi minor pentru violoncel si orchestra, op. 85
Johannes Brahms: Simfonia nr. 2 in Re major, op. 73
Concertul are loc vineri, 29 martie, cu ora de incepere 19:00, biletele avand pretul de 40 lei, intreg si 10 lei, redus (pentru elevi, studenti si seniori). Mai multe detalii se pot obtine de la agentia de bilete din Calea Unirii nr. 16, de luni pana vineri, intre orele 10:00 si 18:00 sau la numarul de telefon 0251 414 698.
Razvan Luculescu a absolvit sectia Dirijat orchestra la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si, in 2009, a participat la un Master Class de specialitate organizat la Universitatea de Muzica din Viena, unde a avut sansa sa dirijeze Orchestra Sinfonia Baden. In calitate de sef de orchestra, Razvan Luculescu a aprofundat atat genul liric, cat si repertoriul simfonic si vocal-simfonic, printre colaborarile sale mentionand Teatrul National de Opereta „Ion Dacian” din Bucuresti, Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski” din Constanta, Filarmonica din Pitesti, Societatea Filarmonica din Campina. Din 2010, cand s-a stabilit in Scotia, a activat ca dirijor invitat sau permanent pentru Music co-OPERAtive Scotland, UCD Symphony Orchestra din Dublin, Glasgow Sinfonia, Bathgate Concert Orchestra sau Glasgow Chamber Orchestra. Razvan Luculescu este dirijorul corului Falkirk Festival Chorus si lucreaza ca organist si dirijor de cor la Biserica Portland Parish Church din Troon. De asemenea, este pianist la Glasgow Ballet Studio, East Renfrewshire School Choirs si Strathaven Choral Society, Bridge of Weir Choral Society. Razvan Luculescu este fondatorul si dirijorul principal al companiei de opera Clyde Opera din Glasgow.
Robin Michael a studiat la Royal Academy of Music din Londra cu David Strange si Colin Carr, fiind apoi indrumat si de Ferenc Rados. Este prim-violoncelist in Orchestre Revolutionnaire et Romantique (Anglia), Orchestre Les Siecles din Paris, prim-violoncelist invitat in Australian Chamber Orchestra, Scottish Chamber Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, Royal Northern Sinfonia, Irish Chamber Orchestra, Britten Sinfonia, RTE Concert Orchestra, English Baroque Soloists, English National Opera si Orchestra of the Age of Enlightenment. Robin a fost membru in Trio „Fidelio” timp de 10 ani, efectuand numeroase turnee in Europa, America de Nord, Asia si Africa de Sud. A colaborat si cu cvartetele „Dante” si „Eroica”. Discografia sa cuprinde prima inregistrare a Concertului pentru violoncel de Joe Cutler cu BBC CO (NMC), prima inregistrare a versiunii originale a Octetului de Mendelssohn-Bartholdy si inregistrari cu Trio „Fidelio” la casele de discuri Naxos, NMC, Métier si Delphian. Dintre proiectele sale artistice sunt de mentionat inregistrarea Sonatelor de Brahms cu Daniel Tong la casa de discuri Resonus Classics (2017), prezentarea Suitelor de Bach la Festivalul de la St. Magnus si a Suitelor de Britten la Festivalul „Phil Grobi” Auvergne si organizarea primului Festival de Muzica de camera de la Kinnordy (Scotia), unde a asigurat si directiunea artistica impreuna cu Daniel Tong.
***
Uvertura „Hebridele” de Felix Mendelssohn-Bartholdy este inspirata de calatoria compozitorului in Anglia si Scotia, intreprinsa in cursul anului 1829, care a impresionat puternic firea romantica, sensibila a tanarului creator. Lucrarea are ca punct de pornire legenda eroului irlandez din secolul al III-lea, Fingal, a carui grota se gaseste in arhipeleagul Hebridelor (vestul Scotiei).
Concertul pentru violoncel si orchestra, op. 85 de Elgar este o partitura de mare valoare, un opus definitoriu destinat acestui instrument. Atat prin solicitarea intensa a violoncelului solist, cat si prin utilizarea eficienta si pasionata a distributiei orchestrale concertul propune linii ideatice ferme, dezvoltate si imbogatite cu o mare forta de expresie.
Simfonia nr. 2 in Re major, op. 73 de Brahms este poem inchinat frumusetilor naturii. Caracterul pitoresc al muzicii l-a determinat pe dirijorul Felix Weingartner s-o compare cu „un peisaj olandez in apus de soare”.
Views: 0