Centrul Cultural „Constantin Brâncuşi”, un proiect de 27 milioane lei, inaugurat aseara la Craiova

0
374
Centrul Cultural "Constantin Brâncuşi", un proiect de 27 milioane lei, inaugurat aseara la Craiova
Centrul Cultural "Constantin Brâncuşi", un proiect de 27 milioane lei, inaugurat aseara la Craiova

Consiliul Judeţean Dolj a inaugurat, joi, Centrul Cultural „Constantin Brâncuşi”, un proiect dedicat marelui sculptor şi care a fost realizat în curtea Muzeului de Artă din Craiova- Palatul Jean Mihail printr-o investiţie de 27 milioane lei.

Centrul Constantin Brâncuși a fost inaugurat, joi seară, la Craiova, la Muzeul de Artă, în prezența mai multor oficialități.

La eveniment au luat cuvântul președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, precum și arhitectul Dorin Ștefan, cel care a proiectat „templu“ în beton și sticlă dedicat sculptorului de geniu Constantin Brâncuși.

Preşedintele CJ Dolj a afirmat că acest centru este unul dintre cele mai complexe proiecte realizate în judeţ.

Un complex multifuncțional unic, dedicat în întregime memoriei celui mai cunoscut sculptor român, Constantin Brâncuși, este inaugurat astăzi în Craiova, evenimentul așezând pe harta culturală internațională un reper fără echivalent prin destinația sa, dar și prin arhitectura spectaculoasă.

Centrul Cultural "Constantin Brâncuşi", un proiect de 27 milioane lei, inaugurat aseara la Craiova 1

? Centrul „Constantin Brâncuși“, rezultatul unei investiții derulate de Consiliul Județean Dolj, a fost proiectat de renumitul arhitect Dorin Ștefan și surprinde în special prin prisma din sticlă, cu o înălțime de peste 12 metri, în interiorul căreia o construcție ovoidală, realizată din lamele suprapuse, conține reproducerea la scară mare a celebrei opere „Măiastra“. Sursa de inspirație pentru acest ansamblu a constituit-o proiectul niciodată materializat al templului pe care Brâncuși urma să-l realizeze, la solicitarea maharajahului Yeshwant Rao Holkar II, din Indore. Într-un arc peste timp, la Craiova își deschide porțile astăzi un „templu“ în beton și sticlă, ca omagiu pentru sculptorul de geniu Constantin Brâncuși.

? Secțiunea subterană a construcției, cu intrarea printr-un amplu amfiteatru, oferă spații generoase, în care publicul este invitat să descopere detalii captivante despre viața și opera celui considerat „Părintele sculpturii moderne“. Alături de fotografii din arhiva Centrului Pompidou, din Paris, de imagini ale Ansamblului Monumental de la Târgu Jiu și ale operelor prezente în colecțiile muzeale românești ori de filme-document, sunt integrate în expunere elemente interactive moderne, precum panourile care permit redarea și explorarea tridimensională a lucrărilor aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Craiova. Tot aici se regăsesc bârne recuperate din atelierul parizian al lui Constantin Brâncuși și aduse la Craiova de reputatul critic de artă V. G. Paleolog, considerat primul monograf al sculptorului. Conexiunea între galerie și prisma din sticlă este asigurată printr-un ascensor care îl poate purta pe vizitator până în vârful ovoidului.

Centrul Cultural "Constantin Brâncuşi", un proiect de 27 milioane lei, inaugurat aseara la Craiova 2

? „Oltenia a rămas mereu aproape de Brâncuși, dar Craiova și Doljul sunt foarte importante, având în vedere că aici a ales să studieze și să se formeze. Noi, în urmă cu câțiva ani, am gândit acest proiect ca pe o recunoaștere a muncii sale pentru această zonă a țării, dar și ca pe o oportunitate pe care să le-o oferim cetățenilor județului și turiștilor pentru a afla cât mai multe despre omul și artistul Constantin Brâncuși. În seara de 15 septembrie, o nouă pagină din cultura craioveană și doljeană va fi scrisă și, odată cu inaugurarea centrului, îi invităm pe oameni să îl cunoască pe Brâncuși al nostru, al oltenilor, într-o manieră în care nu au făcut-o până acum“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.