Ciolos : “Constat că discuția mea telefonica cu domnul Liviu Dragnea a produs ceva tulburare.”

0
380
Ciolos : "Constat că discuția mea telefonica cu domnul Liviu Dragnea a produs ceva tulburare." 1
Ciolos : “Constat că discuția mea telefonica cu domnul Liviu Dragnea a produs ceva tulburare.”ui

Guvernul a dat în această seară un comunicat prin care Ciolos se delimitează de declarațiile apărute în presă legate de amânarea reducerii taxelor.

Se pare ca Ciolos ia în continuare în considerare, cum era stabilit, reducerea taxelor de la 1 ianuarie 2017.
Comunicatul, integral:

„În cadrul discuției telefonice cu domnul Liviu Dragnea, premierul Dacian Ciolos nu a confirmat că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Prim-Ministrul a precizat că ia notă și analizează această propunere, dar trebuie avute în vedere mai multe aspecte legale și de oportunitate ale deciziei.

Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloș se așteaptă ca Partidul Social Democrat să își respecte promisiunile și programul de guvernare prezentat cetățenilor înainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie, asumându-și totodată responsabilitatea politicii fiscale și legislația adoptată deja în Parlament.”

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, afirma, intr-un interviu, ca a discutat cu premierul Dacian Ciolos si i-a cerut acestuia sa analizeze posibilitatea amanarii pentru 1 ianuarie 2018 a reducerii TVA cu un punct procentual.

„Sigur, i-am spus domnului Prim Ministru ca noi vom aplica strict Programul de Guvernare prezentat in timpul campaniei electorale si in acest sens i-am solicitat sa analizeze posibilitatea prorogarii pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Astfel, noi avem in program reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018 dar in acelasi timp pastrarea actualei cote de 20% in 2017 deoarece consideram ca reducerea doar cu 1 punct procentual a TVA-ului in acest an nu va aduce un avantaj nici companiilor dar nici consumatorilor”, spune Dragnea, intr-un interviu.

Liviu Dragnea se pronunta de asemenea impotriva reducerii accizelor la carburanti si a eliminarii taxei pe constructii speciale, asa zisa taxa pe stalp.

Ce spune Dragnea despre reducerea accizelor:

De asemenea, in ceea ce priveste reducerea accizei la carburanti constatam ca desi pretul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, in Romania pretul la pompa este cel mai mare din UE si aici vorbim de pretul fara taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face sa credem ca o reducere a accizei fara o discutie serioasa cu Consiliul Concurentei risca sa nu duca la o reducere a pretului pentru consumatorul final. Dupa ce vom rezolva aceasta situatie impreuna cu Consiliul Concurentei vom reduce accizele cu 6% de la 1 ianuarie 2018 conform Programului nostru de Guvernare.

Despre taxa pe stalp

Un alt punct al discutiei a fost legat de taxa pe constructii speciale care va trebui eliminata atunci cand marile companii din Romania vor intelege ca profiturile obtinute in Romania trebuie platite aici – ma refer la implementarea Directivei 1164 a CE sau alte masuri care vor fi aprobate astfel incat companiile sa verse impozitele in Romania daca ele se realizeaza aici.

Liviu Dragnea a precizat ca a discutat marti dimineata cu primul ministru despre unele “reglementari legislative care urmeaza sa fie prorogate, asa cum s-a intamplat in fiecare an precum si despre nivelul salariului minim pentru anul viitor”.

“Am fost de acord cu ceea ce mi-a propus si sustin acest demers pe care-l consider responsabil. Am fost de acord cu propunerile privind amanarea aplicarii acestor masuri iar in ceea ce priveste nivelul salariului minim de anul viitor am convenit ca noul guvern sa aprobe acest nivel, noi mentinandu-ne prevederea din Programul nostru de Guvernare respectiv nivelul de 1450 lei”, a sustinut Dragnea

Liviu Dragnea afirma si ca “introducerea plafonarii CASS nu mai corespunde” cu Programul PSD de Guvernare, care are in vedere “o reducere si o comasare a contributiilor pentru toata populatia si mediul de afaceri incepand cu 1 ianuarie 2018”.

In finalul scurtului interviu, Liviu Dragnea il lauda pe Dacian Ciolos pentru faptul ca “s-a gandit in primul rand la stabilitatea economica a tarii pentru 2017 preferand spre deosebire de altii calea dialogului si nu aceea a unui conflict inutil”.

* Cele trei masuri fiscale pe care nu le mai vrea Dragnea erau vazute de Banca Mondiala luna trecuta drept motoare ale cresterii economice din 2017

Amanarea unor masuri fiscale importante ce sunt programate sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017 ar putea avea un efect semnificativ asupra cresterii economice din 2017.

Liviu Dragnea a anuntat marti ca a cerut premierul Dacian CIolos sa amane reducerea TVA si a acizelor pe carburanti si eliminarea asa-numitei taxe pe stalp, insa tocmai aceste trei masuri erau mentionate de Banca Mondiala ca motoare ale cresterii economice in anul viitor.

Banca Mondiala atrage insa atentia ca saltul de 5,1% inregistrat de economia romaneasca in acest an, dupa o crestere de 3,8% anul trecut, va fi urmat in 2017 de o incetinire a cresterii la 3,8%, pentru ca in 2018 avansul economiei romanesti sa se reduca la 3,4%.

“Cresterea este asteptata sa ramana solida in 2017 pe masura ce noi masuri de relaxare fiscala vor fi implementate, inclusiv o noua reducere a TVA la 19%, eliminarea taxei pe constructiile speciale si reducerea accizei la combustibili”, se arata in raportul Bancii Mondiale publicat pe 22 noiembrie 2016, potrivit Agerpres.

BM estima deja o incetinire a avansului economic de la 5,1% in 2016 la 3,8% anul viitor.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.