Clanul Manda-Vasilescu si achizitiile publice ! Numai de la prieteni sau deloc!

0
558

Instituțiile publice necesită destul de multe bunuri și servicii pentru a-și derula activitatea…nimic surprinzător aici, e absolut normal. Ce nu mai intră în sfera normalului și se încadrează mai degrabă în sfera ilicitului este achiziționarea acestor bunuri și servicii doar de la anumite firme… cele mai „bune” de pe piață, desigur, chiar și în timpul pandemiei!

Achizițiile directe au și ele utilitatea lor, în cazuri punctuale sau dacă sunt necesare consumabile de valori reduse, când procedurile de licitație mai mult ar încurca… Dar șmecherii din administrația locală doljeană au descoperit de câțiva ani cum poți faulta legislația de achiziții publice și direcționa banii către firmele de casă, totul perfect legal, desigur, abuzând de achizițiile directe.

La urma urmei de ce să faci licitații pentru alimente sau pentru mobilă, pe sume mari, cu proceduri supuse verificărilor, când poți să faci achiziții mici și dese, de la ce firmă vrei, de obicei în urma unei înțelegeri asupra prețului. Ca să nu mai vorbim că ai și un control asupra firmei, care dacă vrea să vândă în continuare, trebuie să fie permanent generoasă cu binefăcătorii.

M-am apucat să mă uit pe achizițiile făcute în acest mod de două instituții prestatoare de servicii sociale, respectiv Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, condusă de Florin STANCU și Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova (subordonat Primăriei Craiova), condus de Valentin GIURCĂ. Probabil este doar o coincidență că cei doi se regăsesc printre apropiații Liei Olguța VASILESCU, Claudiu MANDA și Ion PRIOTEASA, cu sprijinul cărora au și ajuns în funcții, pe „competență”. În general fiecare are propriile firme abonate, principiul separației fiind încălcat însă de SC ANAMAGDA COM SRL, o firmă relativ necunoscută publicului, aflată în sfera fraților MANDA. Deși mai cunoscuți publicului sunt Saxi și Claudiu, mai există și un al treilea frate, Dan MANDA, atât acesta cât și soția fiind angajații firmei.

14642278_1826652894213762_4836691972223174952_n

ANAMAGDA COM SRL este menționată prima dată în 2008, când patronii se ocupau cu traficul de țigări . În 2012, firma avea deja contract cu RAADPFL pentru efectuarea de vânzări la evenimentele de la Sala Polivalentă, fiind evidențiate încă de atunci bunele practici  Ultima reînnoire a contractului (publică) a fost în 2018.Anamagda

Acum să revenim la achizițiile directe de la ANAMAGDA COM SRL, care au început să ia avânt mai ales din 2018, când a devenit unul din principalii furnizori de alimente pentru Căminul de Persoane Vârstnice din Craiova, care a cumpărat de doar 520 de ori de la ei. Tot din acest an începe să lucreze și cu DGASPC Dolj, cu doar 7 livrări amărâte.

Anamagda_2018_CPV

În 2019 avem deja o creștere semnificativă, de nu mai puțin de 799 achiziții la instituția păstorită de Vali GIURCĂ, aproximativ 15 în fiecare săptămână. La DGASPC a crescut deja la 24 de achiziții. Surprinzător este că a livrat și la Centrul Medico Social Amărăștii de Jos – 318 achiziții?!!!

Anamgada1

ANamagda_amar_2019

2020 a fost un an ceva mai slab ca număr de achiziții. Din ianuarie și până acum a avut doar 346 la Căminul de Persoane Vârstnice, dar mai e până la finalul anului! Mai ales ca reglează din livrările directe către alte instituții: DGASPC – 165, Centrul Medico Social Amărăștii de Jos -120, RAADPFL Craiova -20. Putem observa și o creștere a valorii fiecărei achiziții directe… probabil din cauza inflației! Cu un pic de efort și perseverența se pot depăși recordurile anterioare!

Anamagda_2020_1ANamagda_2020_DGA

Ca mențiune, Căminul pentru Persoane Vârstnice are și alte firme abonate. Doar și „nevoile” sunt mari! Am putea menționa aici firmele favorizate la achizițiile de instalații sanitare/electrice, respectiv ELECTROMIK SRL și AXE ENERGY SRL, ce aparțin lui Răzvan CIOC, cumnatul deputatei Elizei PEȚA, prietenă bună cu Lia-Olguța VASILESCU și soția patronului REMEX SRL (de asemenea abonată la contracte cu Primăria Craiova). Probabil este vorba de o serie de coincidențe în acest caz.

Una din cele mai bine bugetate instituții din Dolj, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, are peste 2000 de angajați și numeroase centre în tot județul. Dar ce face DGASPC în perioada pandemiei? Cumpără mobilă! Și cum face asta? Prin metoda menționată, sfânta cumpărare directă!

Logic ar fi fost să alcătuiască un necesar și să lanseze procedura de licitație, pentru a obține cel mai bun raport calitate-preț! A făcut acest lucru? Bineînțeles că nu! E mai simplu să cumperi fiecare piesă de mobilier separat, dar de la același furnizor! SEAP confirmă!

În 2020 DGASPC a făcut nu mai puțin de 25 de achiziții directe, în valoare totală de 117.331 lei, de la PENTAMOB SRL Cârcea, în plină pandemie. Ca să nu se creadă că au fost achiziții punctuale, făcute atunci când a fost necesară înlocuirea mobilierului defect, cine are acuriozitatea să verifice va vedea că 14 achiziții au fost făcute în data de 17.03.2020, 9 în data de 14.04.2020 și doar 2 pe 13.04.2020. Curios, nu? Trebuie amintit că DGASPC a cumpărat recent niște imobile pentru a înființa case de tip familial (bine, tot la prețuri supraevaluate și de la rude/prieteni ai șefilor din instituție, dar despre asta altă dată). Dacă mobilierul achiziționat era pentru acestea, s-ar fi putut face o licitație, o simplă căutare pe Google arătând un număr impresionant de firme care se ocupă cu fabricația mobilierului în Craiova și în Dolj. Dar poate a contat mult experiența anterioară a firmei, dat fiind că a fost singurul furnizor de mobilier atât în 2019 (19 achiziții în valoare de 209.622 lei ) cât și în anul de glorie 2018 (nu mai puțin de 99 achiziții, în valoare de 206.308 lei). Acum, din prețurile afișate, nu ne dăm seama de calitatea produselor, dar vocile rău voitoare din DGASPC spun că s-ar fi cumpărat trotinete la preț de Mercedes.

pentamob_1

DGASPC are în îngrijire mulți beneficiari, unii cu probleme de sănătate, deci e nevoie de medicamente! Multe! Care tot prin achiziție directă sunt procurate! Și cum farmacii sunt la fiecare colț, logic ar fi ca achizițiile să se facă la prețuri cât mai mici, de la mai mulți furnizori, având în vedere și cantitățile necesare! Dar ce să vezi, doar ELMA FARM SRL Craiova are cele mai bune oferte! Până în prezent au fost doar 1240 achiziții directe de la firma asta!

ELMAFARM

Și aici a contat probabil experiența anterioară, demonstrată de cele 2000 de tranzacții din 2019 și cele 1892 din 2018. Fiind atât de multe, nici n-am mai calculat suma, dar fiind vorba de medicamente, mică nu e! Încă și mai surprinzător este că ELMA FARM SRL, cu așa oferte bune, vinde doar la DGASPC.

Sursa: Facebook Despina Claudia Amariei

Hits: 16

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.