„Clasa inteligentă” – un proiect care încurajează literația timpurie

0
„Clasa inteligentă” – un proiect care încurajează literația timpurie
„Clasa inteligentă” – un proiect care încurajează literația timpurie

Proiectul „Clasa inteligentă” implementat de Școala Gimnazială Bucovăț, în perioada iulie-septembrie 2023, a ajuns la final. În cadrul proiectului s-au desfășurat cinci ateliere de lectură pentru copii pe parcursul vacanței de vară. Grupul-țintă al proiectului au fost elevi de la ciclul primar din cadrul Școlii Gimnaziale Bucovăț, întâlnirile având drept scop atât dezvoltarea literației în rândul școlarilor de vârstă mică, cât și socializarea, relaxarea și petrecerea unui timp de calitate.

Acest proiect este finanțat prin programul Start ONG – program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, social, mediu, sănătate, cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 de euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor publice de învățământ preuniversitar și grupurilor informale/de inițiativă.

Cei douăzeci de elevi participanți la ateliere au urmărit secvențe din ecranizări realizate pe baza unor opere literare, au citit fragmente din operele respective, au purtat discuții pe baza lecturii, s-au bucurat de prezentări multimedia, au interpretat scenete și au notat în Jurnalul de lectură idei principale.

În cadrul clubului, copiii au avut oportunitatea să redescopere plăcerea lecturii ca pe o activitate relaxantă, dar și ca pe o sursă de cunoaștere, activitățile de literație contribuind semnificativ la extinderea vocabularului și la dezvoltarea abilităților de citire coerentă și conștientă, având în final un impact pozitiv asupra comunicării orale.
Atelierele au încurajat descoperirea unor talente personale, ca de exemplu talentul actoricesc și a fost o ocazie bună pentru ca cei mici să se desprindă pentru câteva ore de ecran și să socializeze direct cu alți colegi.

„Dotarea sălii de clasă cu o tablă interactivă a fost o surpriză minunată pentru copii, dar și pentru părinții acestora. Prin atelierele de literație am reușit să oferim elevilor petrecerea unui timp de calitate și socializare. Copiii au fost încântați de fiecare dată când au participat la atelierele noastre”, a declarat prof. Lidia Dugăiașu, coordonator al proiectului.

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.