Claudiu Stanasel cel mai tanar politician roman din Craiova care a candidat la alegeri in Italia ..

0
811

Claudiu Stanasel cel mai tanar politician roman din Craiova care a candidat la alegeri in Italia .. 1Despre Claudiu Stanasel nu se stiu prea multe prin Craiova doar ca in Italia presa a scris destul de mult despre Claudiu iar noi am avut placerea sa punem cateva intrebari iar raspunsurile ne arata o radiografie din afara fenomenului chiar daca face politica dar nu la noi . Are 23 de ani si locuieste  de la varsta de 7 ani in Italia,  este un mic intreprinzator si este activ in politica italiana . In 2014 a fost cel mai tanar candidat roman la alegeri administrative din Italia si din toata Europa obtinand un rezultat extraordinar, si de atunci credem ca inca detine acest record . Este primul si unicul roman in Italia cu o functie de partid la nivel regional intr-un partid politic italian.. A avut ocazia sa colaboreze cu multe ziare din Italia si bineinteles si din Romania pentru a povestii istoria mea cu scopul de a arata un bun exemplu a unui tanar roman plecat de acasa. 

Claudiu Stanasel cel mai tanar politician roman din Craiova care a candidat la alegeri in Italia .. 2

Jurnal de Craiova : Cum ai intrat in politica ? Ce te-a facut sa alegi aceasta cale ?

Claudiu Stanasel : La varsa de 17 ani am fost ales Reprezentant al Studentilor, in cadrul alegerilor al Institutului Tehnic Industrial Statal “Tullio Buzzi”, unde am si terminat studiile. Aceasta numara peste 1600 de studenti si este una din cele mai importante si renumite din orasul Prato. De aici a inceput pentru mine un parcurs de viata alaturi de colegi mei din scoala care m-a apropriat din ce in ce mai mult de politica. Consider acum, ca si atunci, ca politica este singurul instrument existent si unica stinta care poate schimba viitorul nostru. Un an mai tarziu, pe data de 25 Mai 2014, au avut loca alegerile locale in orasul Prato, oras cu peste 220.000 de cetateni, al treilea in centrul Italiei in acest sens. Cu trei luni mai devreme am organizat impreuna cu toti reprezentantii scolilor din Prato o intalnire pentru a decide impreuna cum sa participam la alegerile care urmau. Am ales prin vot sa avem un candidat unic care sa reprezinte studentii din Prato si care sa aiba un program electoral pentru tineri .

In cadrul acestei intalniri am fost desemnat eu, si asa am inceput campania electorala in numele studentilor din orasul meu. Am avut intalniri cu toate partitele politice principale din oras si apoi tot impreuna cu reprezentantii care m-au desemnat, am ales prin vot democratic cu care partid sa mergem la alegeri. Forza Italia a fost partidul cel mai votat pentru ca a fost primul care a venit la usa noastra si mai ales pentru ca a acceptat programul nostru si ne-a asigurat ca l-ar fi sustinut . Asa ca am inceput campania electorala, o experienta unica de viata care m-a facut sa cunosc o multime de oameni cu care m- am relationat zilnic pentru a afla problemele oamenilor si pentru a gasii solutiile cele mai bune. La alegerile administrative din 25 Mai 2014, la varsta de 18 ani, am obtinut 185 de voturi, ajungand la un pas de a devenii consilier local in comuna Prato. Am ales aceasta cale pentru ca cred ca tinerii merita sa aibe un glas puternic in politica pentru ca viitorul ne apartine si avem trebuie sa fim protagonisti la masa discutiilor acolo atunci cand viitorul nostru este subiectul de dezbatere .

Claudiu Stanasel cel mai tanar politician roman din Craiova care a candidat la alegeri in Italia .. 3

Jurnal de Craiova : Familia ta ce spune despre implicarea ta in politica ?

Claudiu Stanasel : Am ajuns in Italia la varsta de sapte ani impreuna cu mama mea, urmandul pe tatal meu, care deja se stabilise in Italia cu patru ani in urma muncind si pregatindune noua toate conditiile necesare. De cand am inceput activitatea politica familia mea a fost mereu alaturi de mine si imi a dat forta pentru a merge inainte in fiecare zi. Am norocul ca in spatele meu se afla doua persoane, parinti mei, care au avut mereu incredere in mine, care au muncit mult pentru a ma aduce aici in Italia si care au sacrificat cei mai buni ani din viata pentru mine. .

Multumesc parintilor mei pentru ca datorita lor sunt persoana care sunt astazi si mai ales pentru ca aducanduma aici in Italia, imi au garantat multe oportunitati care cu greu a-si fi avut in Romania . In special tin sa ii multumesc tatalui meu, care mereu imi a fost alaturi si m-a indrumat cu bine in parcursul vietii politice, avand in vedere experienta sa in acest domeniu .

Claudiu Stanasel cel mai tanar politician roman din Craiova care a candidat la alegeri in Italia .. 4

Jurnal de Craiova : Sunt foarte multi tineri care nu doresc sa discute de politica ..  Ai putea indruma si alti tineri sa intre in politica ? Care sunt argumentele …
Claudiu Stanasel : Traim in o perioada  istorica grea pentru cei care fac activitate politica si acest lucru il simt de fiecare data
cand vorbesc despre politica. Din pacate clasa politica din Italia, asa cum si ceea din Romania, in ultimii ani, au adus prin faptele lor, o unda negativa asupra cuvantului “politica” . Aceasta a fost causa principala care ii a facut in ultimi ani pe tineri sa se indeparteze de politica. Din experienta mea in ultimi ani am invatat ca calea ceea mai buna pentru a schimba opinia tinerilor este dandule lor exemple de urmarit . Acum trei ani am pus baza unui proiect care are exact acest obiectiv. Se numeste “Tinerii intalnesc Politica” si consta intr-o serie de intalniri dedicate studentilor in interioriul cladirilor scolare in care acestea au ocazia sa discute subiecte de politica, de actualitate si de educatie civica. In cadrul acestui proiect sunt chemati la masa oaspeti tineri care apartin de partidele politice reprezentate in parlamentul italiana, care au dovada sa exprime punctul partidului care ei reprezinta in cadrul subiectelor de dezbatere. Acest proiect mi-a permis in acesti 3 ani, sa intru in peste 50 de scoli din teritoriul Regiunii Toscana, vorbind cu peste 45.000 de studenti despre foarte multe subiecte importante si actuale la nivel national. Acest proiect a adus in mine un nou val de speranta pentru viitor pentru ca am observat rezultate extraordinare si o partcipare masiva a studentilor.
Tinerii sunt curiosi de felul lor si trebuie sa fie motivati sa se aproprie de politica dar pentru acest lucru cred ca sunt necesare unele ingrediente. Cred ca principalul este cel care a fost baza acestui proiect : doar tineri experti in domeniul politicii care au o comunicare aproape de studenti pot pornii, prin propriul exemplu, flacara curiozitatii si pasiunea pentru un viitor mai bune care arde in orce tinar.

Claudiu Stanasel cel mai tanar politician roman din Craiova care a candidat la alegeri in Italia .. 5

Jurnal de Craiova : Cum a fost prima ta experienta in politica ?
Claudiu Stanasel : La varsta de 17 ani am vorbit pentru prima oara in viata mea in publica, in fata la 1600 de studenti, in sala de audieri al Institutului Tullio Buzzi din Prato, unde am facut studiile. Intalnirea aceea avea la ordinea de zi prezentarea tuturor candidatilor pentru cele 4 functii disponibile de Reprezentanti ai Studentilor. Din 20 de candidati am fost ultimul care a vorbit la pupitru si chiar daca emotiile au fost puternice, am reusit sa improvisez un discurs bun. Acest discursi mi-a permis sa devin cel mai votat student din toti cei candidati si imi a dat ocazia sa devin primul cetatean roman cu functia de Reprezentant al Studentilor intr-o scoala in orasul Prato. Prima mea adevarata experienta in politica am avut-o in perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din orasul Prato, la care am concurat pentru functia de consileri local . Am inceput campania

cu o luna inainte de data alegerilor, si a tinut o luna de timp. Perioada asta din viata mea pot spune cu siguranta ca m-a schimbat enorm de mult si mi-a deschis mintea asa cum cred ca nimic altceva ar fi putut face. Am invatat ca a face politica inseamna a fi alaturi de oameni si asa am inteles ca ca omul politic trebuie in primul rand sa fie instrumentul prin care cetateanul de rand munceste pentru a-si construi un trai mai bun. Un lucru, eu cred, care politicii din ziua de azi ar trebuii sa isi aminteasca, pentru ca ei sunt defapt la urma urmei sunt angajatii cetatenilor care au votat pentru ei .

Claudiu Stanasel cel mai tanar politician roman din Craiova care a candidat la alegeri in Italia .. 6

Partidele din Italia se aseamana cu cele din Romania ? Cat de multe cunostiinte ai despre ce se
intampla la noi ? Cum se vede viata politica din Romania ? Cum este vazuta clasa politica
romaneasca in presa din Italia ?
Claudiu Stanasel :In primul rand tin sa va spun ca sunt Presedintele Tineretului National Libera – Italia, organizatia de tineret din cadrul Partidului National Liberal. Acest partid este, impreuna cu Forza Italia, in familia Partidului Popular European si intruchipeaza acelasi valori care m-au facut sa ma aproprii de politica. Urmaresc politica din Romania cu mare atentie si pentru faptul ca de cand am plecat din tara am vrut mereu sa fiu informat despre tot ceea ce se intampla in tara mea. Partidele din Italia se aseaman cu cele din Romania chiar daca bineinteles exista si multe diferente intre cele doua tari pe acest subiect. Cand e vorba de politica primul lucrul care se observa din afara Romaniei este marea coruptie care este prezenta in parlamentul nostru . In acest domeniu, cum de fapt si in altele, inca suntem departe de standardul principalelor state din Uniunea Europeana si cred ca trebui muncit foarte mult in prim plan pe noile generatie, prezintand lor un model de politica curata, serioasa si bine facuta . Doar asa cu timpul v-om reusii sa schimbam actuala clasa politica din tara, care ne-a facut de ras in Europa in special in ultima perioada, datorita in primul loc partidului PSD si miscarile sale care au dus sute de mii de oameni in piata in toate orasele principale din Romania. Am urmarit cu mandrie oameni care au iesit in piata, un semn important si pentru noi ce dei afara, care ne face sa mergem cu capul sus in Europa pentru ca, chiar daca avem un guvern PSD care incearca in tot posibilul sa ne faca de rusine in Europa, am demonstrat ca tinem la viitorul Romaniei si ca vrem cu totii, sin din Romania sin din Diaspora, o adevarata schimbare in bine . Cu acest lucru nu vreau sa spun ca clasa politica din Italia este limpeda si curata si nici ca este exemplul ideal care ar trebui sa urmarim in Romania. Daca tot vrem ca in Romania sa fie mai bine, cred ca am trebui sa fim mai umili si sa incercam sa invatam politica de la statele din Uniunea Europeana care au facut ceea mai bune performanta in acest domeniu, si nu sa dam lectii de viata noi, cum uneori sa vede in emisiunile politice de pe canalele tv din Romania . Presa romaneasca din Italia ne informeaza mereu de tot ce se intampla in Romania si cu ocazia asta multumesc in primul rand la Gazeta Romaneasca, portalul numarul unu de stiri din Italia si din toata Diaspora, si la DaciaTv, televiziunea romanilor din Italia . Presa italiana in schimb rareori se intereseaza de ceea ce se intampla in Romania si acest lucru trebuie schimbat pentru ca peste un milion de cetateni romani sunt residenti pe teritoriul italian si este important ca mass media italiana sa vorbeasca despre evenimentele importante la nivel national si international care se intampla in Romania, avand in vedere ca suntem cu totii in Uniunea Europeana si ne acumuna si historia si limba latina . Pe aceasta cale sunt sigur ca politica face mult si in acest sens, si muncesc de ani in acest sens. Am obtinut aici in Toscana, de exemplu, o transmisie in limba romana pe postul ToscanaTV. Aceste sunt rezultatele implicarii si a politicii bine facute si pe aceasta cale vreau sa merg inainte .

Claudiu Stanasel cel mai tanar politician roman din Craiova care a candidat la alegeri in Italia .. 7

Jurnal de Craiova : Cand ai venit ultima data in Craiova ? Cum a fost pentru tine ?
Claudiu Stanasel :Romania a fost si mereu va fi in inima si in sufletul meu, oriunde ma duc spun ca sunt cetatean roman si
merg cu capul sus, mandru de originile mele si de historia si traditiile poporului meu. De cand am plecat, la varsta de sapte ani, am fost aproape in fiecare an in tara in perioada de vara, si de fiecare data a fost si este o mare emotie pentru mine sa ma intorc acasa. Ultima fost ultima oara la mine acasa in Craiova in vara din anul 2015, pentru a vizita familiari care mai am in tara . Tin sa spun ca vad cu placere ca orasul meu natal creste la un ritm extraordinar si observ de fiecare data cand vin la Craiova cum orasul se schimba. Craiova de azi este cu totul diferita de orasul care am lasat eu cand am plecat din Romania si ma mandresc cu faptul ca azi este unul din cele mai frumoase orase din tara mea si are o crestere economica foarte buna .

Despre partidul Forza Italia ce ne poti spune ?
Claudiu Stanasel :Partidul Forza Italia s-a nascut in 1994, atunci cand intreprinzatorul Silvio Berlusconi a intrat in politica
castigand din prima alegerile si devinind Primul Ministru pentru prima oara din cele trei de atunci pana acum. Un partid puternic de centrudreapta care face parte din familia PPE si care azi detine prin unul din liderii sai, Antonio Tajani, functia de Presedinte al Parlamentului Europeani. In italia a fost la guvern pentru multi ani si chiar si atunci cand nu era la guvernare, a fost mereu decisiv in historia politica a Italiei. Azi este partidul care tine impreuna toata coalitia de centru-dreapta, care in sondajele din ultima perioada depaseste in medie peste 35% din vointa de vot al poporului italian. Forza Italia are prin randurile sale diferiti cetateni romani din nord in sudul italiei, avand chiar si consilieri locali alesi. Un bun exemplu este vorba de prietenul meu Adrian Chifu, consilier local din comuna Verbania, la aldoilea mandat la rand pe listele partidului Forza Italia .Alegerile politice nationale din Italia o sa aibe loc in data de 4 Martie 2018, si de acum suntem in plina campania electorala. Din Mai 2017 am fost numit intr-o functie la nivel regional in Forza Italia, devenind de atunci primul roman din Italia cu o functie la nivel regional intr-un partid politic italian. In perioada aceasta lucrez impreuna cu colegii mei pentru programul electoral, si am incredere ca si cetatenii romani din Italia v- or avea numai de castigat dand sustinerea partidului nostru pentru ca este unicul care da cu adevarat voce romanilor din Italia si a demonstrat-o mereu prin fapte clare.

Viata romanilor din Italia nu este una atat de usoara . Te-ai gandit la programe sociale pentru ei ?
Claudiu Stanasel :Traim cu totii intr-o perioada de criza economica si nici Italia nu a reusit sa scape de aceasta situatie chiar
daca de multe ori auzim la televizor vesti diferite care vorbesc despre o realitate mai buna dar foarte departe de adevar. Cum am zis mereu, traind aicit in Italia am intrat in aceasta criza alaturi de cetatenii italieni si doar impreuna v-om iesii din aceasta perioada . Plecand de la acest discurs cred ca noi cetatenii romani, fiind europeni, cum sunt si italienii, avem acelasi drepturi si acelasi dovezi ca si ei deci trebuie sa fim tratati la fel ca ei, nimic mai putin si nimic mai mult. Pentru acest motiv trebuie loate masuri care sa aduca un trai mai bun incepand in primul rand pentru cetatenii italieni si pentru toti cetatenii europeni. In programul nostru exista deja propunerea noastra de a inalta pensiile minime la 1000 de Euro pentru toti cetatenii, o masura
cum de exemplu adoptare unui sistem fiscal pe baza modelului “Flat Tax” pentru scaderea taxelor sau introducerea venitului de demnitate pentru cei care traiesc in conditii de saracie. Acestea sunt doar unele dintre proiectele noastre si sunt sigur ca toti cetatenii romani care traiesc in Italia si vad viitorul lor aici au tot interesul sa fie alaturi de un partid care a demonstrat pe parcursul anilor ca mentine ceea ce isi propune in campania electorala.

Sosesc sarbatorile de iarna . Unde petreci aceste sarbatori iar pe finalul acestui interviu un gand pentru cititorii Jurnal de Craiova !
Claudiu Stanasel :Anul acesta a fost foarte important pentru mine, am avut foarte multe satisfactii si in cadrul activitatii mele politice si la nivel de lucru . Voi sarbatorii impreuna cu familia mea si cu prieteni mei la munte. Imi place sa simt cu adevarat sarbatorile de iarna si cred ca doar la munte se poate traii cu adevarat perioada aceasta, impreuna cu persoanele importante . Tin sa va salut spunanduva aceste cuvinte : tinerii romani din Italia si din toata Diaspora nu uitat limba, nu au uitata neamul si nu uitat tara lor . Asa ca la randul meu va cer sa va amintiti de noi si sa fim cu toti alaturi pentru binele Romaniei, tara noastra mama !

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.