Colibri Craiova recomanda Teatrul ca provocare la joaca si la joc, in SAPTAMANA TEATRULUI – editia a VII-a

0
260
Colibri Craiova recomanda Teatrul ca provocare la joaca si la joc, in SAPTAMANA TEATRULUI - editia a VII-a
Colibri Craiova recomanda Teatrul ca provocare la joaca si la joc, in SAPTAMANA TEATRULUI - editia a VII-a

Teatrul pentru copii si tineret Colibri Craiova continua, in perioada 20 – 27 martie 2020, traditia celebrarii celor trei mari sarbatori ale teatrului, sub genericul Saptamana Teatrului: Ziua Internationala a Teatrului pentru copii si tineret – 20 martie, Ziua Internationala a Marionetistilor si Papusarilor – 21 martie si Ziua Mondiala a Teatrului – 27 martie.

Teatrul intre joaca si joc. Pentru ca, mai ales acum, latura noastra ludica, imaginatia, paradoxala putere a solidaritatii in solitudine si generozitatea ne pot intoarce catre ce e mai frumos in noi: inocenta. Joaca inseamna seninatate si bucurie a inocentei, joaca este pofta de viata impartasita, joaca este reconectare cu miezul nostru ludic. Cu timpul, joaca devine joc, cu reguli, ierarhii, specific, filosofii, capcane, revelatii, dependente, victorii si infrangeri, asumari… Dar totul porneste de la o poveste. De la un scenariu. De la „hai sa ne facem ca…“. Ca la teatru.

Teatrul ca provocare. Dincolo de exemplele istorice, devenite sau nu literatura, teatrul a provocat si a fost provocat dintotdeauna. Fie a provocat puterile vremii prin acuratetea transpunerii povestilor din viata pe scena, fie a provocat comoditatea rutinei si mediocritatii sociale si artistice, fie si-a insusit si adaptat provocator descoperiri tehnice pe care le-a asimilat de parca pentru dansul fusesera create. Solid si vesnic, dar versatil si efemer in acelasi timp, teatrul e din nou provocat de vremuri: sa fie jucat intr-o realitate paralela, deloc avantajoasa, realitatea virtuala.

Dar teatrul inseamna oameni: artisti si spectatori. Teatrul inseamna flux direct de energie, nemijlocit si irepetabil. Cu toate acestea, azi e supus unei contorsionari impuse de realitatea cea mai cruda: pericolul vital, invizibil si parsiv al pandemiei. Sau a unei molime moderne. La fel de periculoasa este iesirea din vortexul acestei crize mondiale. Ne vom fi obisnuit cu realitatea virtuala, ingrijorator de atractiva, cu imaginea distorsionata din aceasta realitate paralela, dar, cel mai grav, cu singuratatea.

Salvarea si speranta vin de la teatru, poveste, joaca si joc. Intoarcerea la varsta de aur a copilariei este insula pe care ne refugiem in aceasta perioada. Ingeniozitatea, dilatarea timpului, nevoia de comuniune in familie, toleranta si responsabilitatea sunt necesare pentru a construi amintiri, sentimente si, de ce nu, revelatii profesionale. Pentru ca sunt suficiente cateva bucati de carton, lipici, o foarfeca, ceva de colorat, betisoare de frigarui sau paie, cateva foi de hartie si, hocus-pocus, ai si construit un mic teatru de papusi pentru prichindelul tau. Sau dintr-o bila, o esarfa, ata si doua betisoare poti construi, alaturi de cei mici, o mica marioneta… Provocator, nu? Ca teatrul. O nesfarsita calatorie prin teatru, impreuna cu cei mai frumosi dintre artisti: papusarii, alaturi de care veti cunoaste secrete ale acestei arte si veti afla povesti mai vechi sau mai noi ale teatrului.

Saptamana Teatrului se sarbatoreste la Craiova din 2009, fiind eveniment creat de Asociatia Culturala GAG si asumat de Teatrul Colibri din anul 2014. In anul 2017, organizatiile ASSITEJ (Asociatia Internationala a Teatrelor pentru Copii si Tineret), UNIMA (Uniunea Internationala a Marionetistilor) si ITI (Institutul International de Teatru) au reunit cele trei mai sarbatori sub genericul Saptamana Mondiala a Teatrului.

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.