Comisia Europeana a anuntat ca retetele electronice prescrise de medicul din tara de origine vor putea fi folosite in alt stat membru. Finlanda si Estonia au implementat deja acest sistem, iar pana in 2021 retetele electronice vor fi disponibile in alte 22 de state membre.
Serviciul electronic pentru folosirea retetelor prescrise de medicii din tara de provenienta este dedicat cetatenilor UE care calatoresc intr-un alt stat membru.
„Serviciul electronic de sanatate transfrontalier este o infrastructura care asigura continuitatea ingrijirii cetatenilor europeni in timp ce calatoresc in strainatate in UE. Acest lucru ofera tarilor UE posibilitatea de a face schimb de date in domeniul sanatatii intr-un mod sigur, eficient si interoperabil”, informeaza CE.
Programul eHealth reprezinta „o serie de instrumente si servicii care utilizeaza tehnologii ale informatiei si comunicatiilor (TIC) si care pot imbunatati prevenirea, diagnosticarea, tratamentul, monitorizarea si gestionarea; aduce beneficii tuturor, eficientizand sectorul medical prin imbunatatirea accesului la ingrijiri medicale de calitate”, mai arata sursa citata.
E-Sanatatea se bazeaza pe schimbul de informatii intre statele membre.
„Include schimbul de informatii si date intre pacienti, furnizorii de servicii medicale, spitale, personalul sanitar si retelele de informare in domeniul medical; dosare medicale electronice; servicii de telemedicina; dispozitive portabile de monitorizare a pacientilor, software pentru programari in sala de operatii, chirurgie robotizata, proiecte de cercetare fundamentala in domeniul fiziologiei umane virtuale”, se arata pe site-ul Comisiei.
Treptat, vor fi introduse doua servicii electronice in tarile UE: ePrescrierea si Sumarul pacientului in format digital. „EPrescrierea permite cetatenilor UE sa isi obtina medicamentele intr-o farmacie situata intr-o alta tara a UE, datorita transferului online al prescriptiei electronice din tara lor de resedinta in care sunt afiliate, in tara lor de calatorie. Rezumatul pacientilor ofera informatii despre aspecte importante legate de sanatate, cum ar fi alergii, medicamente curente, afectiuni anterioare, interventii chirurgicale. Rezumatul este menit sa ofere medicilor informatii esentiale in limba lor privitoare la pacient, atunci cand pacientul vine dintr-o alta tara si poate exista o bariera lingvistica”, mai transmite CE. Cele doua servicii vor putea fi schimbate intre tarile UE cu ajutorul infrastructurii digitale eHealth.
Pana in 2021, ambele servicii vor fi implementate treptat in 22 de tari UE: Austria, Belgia, Croatia, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Portugalia, Slovenia, Spania si Suedia. Pana atunci sunt asteptate si alte state sa se alature, inclusiv Romania.
„Numeroase aspecte problematice pentru e-sanatate pot fi rezolvate doar la nivel national si regional (de exemplu rambursarile). Insa coordonarea actiunilor la nivel european asigura o abordare coerenta. O astfel de abordare este necesara in special in domenii precum siguranta pacientilor, directia politica, implicarea personalului sanitar in procesul decizional si utilizarea unei terminologii care sa poata fi inteleasa de toate partile. In plus, UE sprijina o serie de proiecte, permitand elaborarea politicilor intr-un mod responsabil, care ia in considerare cele mai recente tendinte si informatii din domeniu”, se arata pe site-ul Comisiei Europene.
Comisia Europeana informeaza ca datele cu caracter personal ale pacientilor vor fi protejate in conformitate cu legislatia UE.
Views: 0