
Conditii precare de cazare, hrana necorespunzatoare sau salarii mai mici decat cele promise sunt doar cateva din problemele intalnite de muncitorii sezonieri care pleaca sa castige bani in diverse tari ale UE.
Comisia Europeana (CE) a planificat o serie de actiuni menite sa sporeasca protectia lucratorilor sezonieri, intre care se numara un studiu care sa colecteze date privind munca sezoniera din interiorul UE si sa identifice principalele provocari, inclusiv in ceea ce priveste subcontractarea.
Joi, Comisia Europeana prezinta orientari menite sa asigure protectia lucratorilor sezonieri in UE in contextul pandemiei de COVID-19. Ea ofera orientari autoritatilor nationale, inspectoratelor de munca si partenerilor sociali pentru a garanta drepturile, sanatatea si siguranta lucratorilor sezonieri si pentru a se asigura ca lucratorii sezonieri isi cunosc drepturile.
Potrivit sursei citate, lucratorii sezonieri transfrontalieri beneficiaza de o gama larga de drepturi, insa, avand in vedere caracterul temporar al activitatii lor, ei pot fi expusi intr-o mai mare masura la conditii de munca si de trai precare.
Pandemia de COVID-19 a conferit o mai mare vizibilitate acestor conditii si, in unele cazuri, le-a exacerbat. In unele cazuri, astfel de probleme pot creste riscul de aparitie a focarelor de COVID-19.
„In fiecare an, sute de mii de lucratori sezonieri sprijina sectoare extrem de importante ale economiei UE, cum ar fi sectorul alimentar si cel agricol. Pandemia de COVID-19 a scos la lumina conditiile de trai si de munca dificile cu care se confrunta acesti lucratori. Acest aspect trebuie abordat.
Orientarile noastre sunt un semnal de alarma adresat statelor membre si intreprinderilor pentru ca acestea sa se asigure ca isi indeplinesc obligatiile care le revin in ceea ce priveste protectia lucratorilor indispensabili, care sunt, totusi, vulnerabili.”, a spus Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de munca si drepturi sociale.
Desi Comisia este cea care monitorizeaza aplicarea corespunzatoare a normelor Uniunii in ceea ce priveste lucratorii sezonieri, responsabilitatea pentru aplicarea lor corespunzatoare revine autoritatilor nationale. Prin urmare, sunt necesare masuri adecvate in regim de urgenta.
Orientarile acopera o serie de aspecte, cum ar fi: dreptul lucratorilor sezonieri de a lucra intr-un stat membru UE indiferent daca sunt cetateni UE sau daca vin din tari din afara UE; conditiile de viata si de munca adecvate, inclusiv distantarea fizica si masurile de igiena corespunzatoare; informarea clara a lucratorilor cu privire la drepturilor lor; munca nedeclarata; aspecte in materie de asigurari sociale;
„Orientarile invita autoritatile nationale si partenerii sociali sa depuna eforturi reinnoite pentru a-si indeplini rolul de garantare a aplicarii corespunzatoare a normelor si de asigurare a respectarii acestora.
Ele includ recomandari concrete si sugestii privind activitatile care urmeaza sa fie intreprinse la nivel national sau la nivelul UE, precum: lansarea unui apel catre statele membre sa ia toate masurile necesare pentru a asigura conditii decente de munca si de trai pentru lucratorii sezonieri; lansarea unui apel catre statele membre in scopul sensibilizarii cu privire la cerintele in materie de securitate si sanatate in munca (SSM) care afecteaza lucratorii sezonieri, ajutand angajatorii sa puna in aplicare cerintele juridice relevante si furnizand informatii clare lucratorilor intr-o limba pe care acestia o inteleg; invitarea statelor membre sa ofere orientari practice intreprinderilor mai mici; solicitarea adresata statelor membre de a consolida inspectiile pe teren pentru a asigura aplicarea corespunzatoare a normelor SSM pentru lucratorii sezonieri”, potrivit CE.
Views: 0