Comisia Europeană aprobă un contract de achiziţionare a 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech împotriva covid-19

0
22

Comisia Europeană (CE) a anunţat miercuri că a aprobat un contract cu laboratoarele american Pfizer şi german BioNTech în vederea achziţionării a peste 300 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19, dintre care primele doze ar putea fi livrate până la sfârşitul lui 2020, – cel de-al patrulea contract de acest tip încheiat de Uniunea Europeană (UE) cu grupuri farmaceutice, relatează AFP.

Pfizer şi BioNTech au anunţat într-un comunicat că preconizează primele livrări ale vaccinului lor ”la sfârşitul lui 2020, cu rezerva succesului clinic şi obţinerii autorizaţiilor de la autorităţile de reglementare”.

Citeste si :  Erasmus pentru tinerii antreprenori

Cele două laboratoare au anunţat luni că vaccinul lor este ”eficient 90%” împotriva infecţiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

”Comisia a lucrat la constituirea unui portofoliu diversificat de potenţiale vaccinuri care au la bază diverse tehnologii”, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al CE.

Livrări vor avea loc numai după ce un vaccin îşi va dovedi ”siguranţa şi eficienţa”, a subliniat el.

UE a semnat deja trei contracte de precomandă a unor eventuale vaccinuri cu grupurile suedezo-britanic AstraZenaca şi american Johnson & Johnson – până la 400 de milioane de doze de la fiecare -, dar şi cu grupul francezo-britanic Sanofi-GSK – până la 300 de milioane de doze.

Citeste si :  Timmermans a venit cu CODUL ROSU. Ce nu s-a spus oficial afla doar aici !

UE a încheiat, de asemenea, acorduri preliminare cu societăţile germană CureVac şi americană Moderna.

Comisarul european însărcinat cu Sănătatea Stella Kyriakides a declarat miercuri că nu este în măsură să anunţe o dată a apariţiei vaccinurilor.

”Sunt încă multe etape de trecut înainte de a putea anunţa un calendar”, a declarat ea presei.

Distribuirea oricărui vaccin este suspendată de unda verde a autorităţii de reglementare – Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

UE a evocat până acum ”începutul lui 2021” în privinţa disponibilităţii primelor doze de vaccin împotriva covid-19.

Citeste si :  Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : Negocierile pentru armonizarea OLAF - Biroul Procurorului European s-au incheiat, dupa lungi negocieri.

Însă Kyriakides a subliniat că apariţia unui ”vaccin sigur şi eficient nu va fi o soluţie-miracol care să facă boala covid-19 să dispară de pe o zi pe alta (…). Va trebui să continuăm cu măsurile (gesturilor-barieră şi restricţiile) până când ajungem la vaccinarea unei părţi semnificative a populaţiei”.

Lasa un comentariu aici !

Da o stea articolului !

 / 3 Privacy Policy

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.