Comisia Europeana critica modificarile aduse prin OUG legilor justitiei si cere explicatii

0
414

Comisia Europeana critica modificarile aduse prin OUG legilor justitiei si cere explicatii 1Comisia Europeana a criticat, miercuri, adoptarea ordonantei de urgenta de catre Guvernul roman, prin care sunt modificate legile justitiei.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat ca oficialii europeni urmaresc cu ingrijorare ”cele mai recente evolutii privind statul de drept in Romania”.

Mesajul integral al Comisiei Europene:

Comisia Europeana urmareste cu mare ingrijorare cele mai recente evolutii privind statul de drept in Romania. Atat continutul, cat si procedura ultimelor modificari, folosind ordonantele de urgenta, fara consultari cu sistemul judiciar si partile interesate, par a fi in contradictie directa cu recomandarile Comisiei din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, aprobate de toate statele membre.

Permiteti-mi sa va reamintesc ca raportul nostru din noiembrie indeamna Romania sa “instaleze un sistem solid si independent de numire a procurorilor de varf, pe baza unor criterii clare si transparente, pe baza sprijinului Comisiei de la Venetia”.
De asemenea, solicita “revizuirea legilor justitiei, tinand pe deplin seama de recomandarile din cadrul MCV si emise de Comisia de la Venetia si GRECO”.

Aceste modificari recent urmeaza o alta directie.

Dupa cum am spus mai devreme, Romania trebuie sa puna urgent in aplicare procesul de reforma  pe directia initiala. Aceasta inseamna a merge inainte, nu inapoi si abtinerea de la orice masuri care inverseaza progresul realizat in ultimii ani.

Prin urmare, Comisia va solicita explicatii din partea guvernului roman cu privire la ultimele modificari.” – a spus Margaritis Schinas, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.
Ordonanta de Urgenta pentru modificarea legilor justitiei

Prin ordonanta de urgenta, Guvernul a modificat din nou legile justitiei. Modificarile vizeaza nu doar accesul absolventilor de drept in magistratura si cariera lor, ci si soarta sefilor din sistemul judiciar, modificare ce va pune presiune pe presedintele Romaniei in cazul in care decizia de numire ii apartine.

Executivul a lansat si o adevarata premiera pentru Ministerul Public. Odata cu publicarea in Monitorul oficial a ordonantei de urgenta, functiile de conducere din structura Parchetului General – cum ar fi DNA, DIICOT sau Sectia de investigare a magistratilor  vor putea fi ocupate nu doar de procurori, ci si de judecatori, cu conditia sa fi avut in careiera lor si experenta de procuror.

Iar aceste candidaturi ale judecatorilor vor fi avizate de-acum de plenul CSM si nu de sectia de procurori ca pana acum.

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.