Comisia Juridica a Senatului a respins ordonanta de urgenta privind alegerile anticipate

0
406

Senatorii PSD au propus marti, in Comisia Juridica de la Senat respingerea ordonanta de urgenta emisa de Guvernul Orban care reglementeaza alegerile anticipate. Cu 8 voturi pentru si 3 impotriva (PNL,USR) a fost adoptat raportul de respingere al ordonantei. Amendamenul de respingere a apartinut UDMR si a fost votat de PSD, UDMR si ALDE.

Reprezentantul Guvernului si presedintele AEP au declarat in cadrul Comisiei Juridice ca sustin ordonanta privind organizarea alegerilor anticipate. In replica, presedintele Comisiei Juridice, pesedistul Serban Nicolae a cerut nota de fundamentare a ordonatei.

“Exista un document semnat de ministerul de Interne privind aceasta initiativa legislativa? Avizul Consilului Legislativ este? Nu am nevoie de persoane care nu stiu parcursul acestei OUG. Eu propun sa respingem proeictul de OUG si exista un amendament al UDMR in acest sens. Motivarea este lipsa avizului Consilului Legislativ care invoca o decizie a Curtii Constitutionale care spune nesolicitarea avizului CL duce la neconstitutionalitatea OUG si a hotaririlor de Guvern”, a spus Serban Nicolae.

PSD detine majoritatea in Comisia Juridica si, alaturi de reprezentantii UDMR si ALDE au votat pentru un raportul negativ. In ciuda protestelor PNL si USR ordonanta care reglementeaza organizarea alegerilor anticipate a primit raportul de respingere.

Raportul adoptat de Comisia Juridica va intra in dezbaterea plenului Senatului. Dupa adoptare, proeictul de lege va merge la Camera Deputatilor care este si forul decizional in acest caz.

Biroul permanent al Senatului a decis, luni, ca ordonanta de urgenta care reglementeaza alegerile anticipate sa fie dezbatuta marti in comisiile de specialitate in procedura de urgenta.

Ordonanta de urgenta adoptata de Guvernul Orban in ultima sedinta de dinaintea demiterii a fost publicata vineri pe site-ul Senatului si, ulterior, in Monitorul Oficial, actul normativ prevazand ca cetatenii vor putea vota la alegerile parlamentare la orice sectie din tara sau strainatate, iar romanii din afara granitelor vor avea la dispozitie trei zile pentru a merge la urne. De asemenea, numarul parlamentarilor de diaspora a fost majorat de la 6 la 12.

Principalele prevederi:

Dublarea numarului parlamentarilor de diaspora:La articolul 5, alineatui (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(7) In cazul alegerilor parlamentare anticipate, numarul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputatilor, pentru fiecare circumscriplie in parte, este cel prevazut in anexa nr. 1.”

Trei zile pentru romanii din diaspora pentru a merge le urne:La articolul 6, alineatui (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(1) Votarea in lara se desfasoara intr-o singura zi, care poate fi numai duminica. In strainatate, votarea se desfa§oara si pe parcursul zilelor de vineri si sambata imediat anterioare datei votarii.”
La articolul 6, dupa alineatui (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^) cu urmatorul cuprins: „(1*) In strainatate, in ziua de vineri, votarea incepe la ora locala 12,00 si se incheie la ora locala 21,00, iar in ziua de sambata, votarea se deschide la ora locala 7,00 si se incheie la ora locala 21,00.”
Reducerea termenelor pentru ca anticipatele sa poata avea loc mai devreme:6^ – (1) Alegerile parlamentare anticipate se desfasoara in cadrul perioadei de 3 luni de la data dizolvarii Parlamentului, prevazuta de art. 63 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
(2) In cel mult 5 zile de la data dizolvarii Parlamentului, Guvemul stabile§te, prin hotarare, la propunerea Autoritalii Electorale Permanente, data votarii, calendarul operaliunilor electorale, cheltuielile si masurile tehnico-organizatorice necesare bunei organizari si desfasurari a alegerilor parlamentare anticipate.
(3) In cel mult 5 zile de la data dizolvarii Parlamentului, Guvemul aloca, prin hotarare, fondurile necesare bunei organizari si desfasurari a alegerilor parlamentare anticipate din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvemului.
(4) In cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfasurarii acestora se stabileste cu cel putin 50 de zile inaintea votarii. In acest caz, termenele prevazute de prezenta lege, cu exceptia celor de 24 de ore §i a celor care se refera expres la alegerile I parlamentare anticipate, se reduc la jumatate. Daca din operatiunea de reducere la jumatate a termenelor rezulta fractiuni de zile egale sau mai mari de 12 ore, rotunjirile se fac in plus; fractiunile mai mici de 12 ore nu se iau in calcul.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.