Comisia ruso-romana dezbatuta azi, la 140 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Rusia si Romania

0
172

Comisia ruso-romana dezbatuta azi, la 140 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Rusia si Romania 1Astazi, la Centrul Rus de Stiinta si Cultura de la Bucuresti a avut loc Forumul diplomatic international „140 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Rusia si Romania: istorie si perspective ale cooperarii”.

Prim-prorectorul Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Tatiana Zakaurteva, a sustinut ca aceasta aniversare ne ofera ocazia de a examina perspectivele relatiilor dintre tarile noastre in secolul XXI, inclusiv in ceea ce priveste cooperarea stiintifica si umanitara.

„Relatiile traditionale s-au racit in ultimul deceniu si jumatate, de cand vectorul directiei politice externe romanesti este orientat spre Atlantic iar Rusia a incetat sa mai intereseze partea romana in calitate de partener politic. Cu toate acestea, bunele noastre relatii de vecinatate s-au pastrat in continuare”, a declarat Tatiana Zakaurteva, in cadrul Forumului, adaugand ca principalul aspect in contextul conditiilor actuale este ascultarea si intelegerea reciproca.

Citeste si :  Datoria externa a Romaniei a trecut de pragul de 100 miliarde euro, crescand cu 3,66 miliarde euro in primele patru luni ale anului 2019

Romania urmareste, de asemenea, sa-si pastreze identitatea nationala in afacerile internationale si nu doreste sa se identifice neconditionat cu structurile euro-atlantice, a mai explicat expertul rus

Deosebit de importanta ramane, pentru cele doua tari, cooperarea in combaterea terorismului international si a criminalitatii transfrontaliere.

Calitatea de membru, in acelasi timp, in mai multe organizatii inetrnationale, cum ar fi, de pilda, Organizatia Natiunilor Unite, AIEA, BERD, FAO, Interpol, OMC etc, a Rusiei si Romaniei da ocazia participarii la programe internationale ample pentru a consolida stabilitatea internationala in diferite domenii.

Citeste si :  Dacian Cioloș: România, în colaps generalizat din cauza politicienilor.Într-o săptămână rămânem fără primari și șefi de consilii județene.

O prioritate deosebita au capatat-o astazi in relatiile bilaterale stiinta si cultura.
„In domeniile stiintei, educatiei si culturii, in domeniul istoric am dezvoltat relatii deosebit de stranse desi, desigur, o anume instrainare reciproca in ultimii ani a lasat, totusi, o amprenta negativa asupra lor. Cu toate acestea, interesul pentru Romania in societatea rusa ramane constant”, a explicat prim-prorectorul Academiei Diplomatice a MAE al Rusiei care a mentionat, totodata, necesitatea unei mai mari patrunderi a realizarilor culturii si artei romanesti in Rusia, iar procesul de imbogatire reciproca a culturilor noastre ar fi mai intens daca ar fi sustinut suplimentar de finantare la nivel de stat. Si aceasta fiindca nu ar mai trebui sa ne limitam la contactele dintre artisti sau cele dintre personalitatile culturale.

Citeste si :  Baroul Dolj anunta inchiderea proiectului ”Cross-Border Partnership for Training and Labour mobility in the Juridical field”

Reprezentantul Academiei Diplomatice a MAE al Rusie a explicat ca posibilitatea de a crea o platforma de dialog cu o tara atat de importanta in Balcani cum este Romania bucura, iar Memorandumul de cooperare cu Centrul pentru Politica Externa si Securitate va fi contributie importanta la dezvoltarea contactelor dintre comunitatea stiintifica si culturala din Rusia si Romania si va deschide noi oportunitati pentru cercetarea stiintifica bilaterala.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.