COMUNICAT DE PRESA referitor la rezultatele studiului comun privind ocuparea si mobilitatea in zona transfrontaliera, in domeniul juridic, in cadrul proiectului ”Cross-Border Partnership for Training and Labour mobility in the Juridical field”, Cod proiect 16.4.2.023, Cod sistem ROBG-162

0
993

Baroul Dolj (in calitate de beneficiar) si Baroul Vidin (in calitate de partener) implementeaza in perioada 05.04.2017 – 04.10.2018 proiectul ”Cross-Border Partnership for Training and Labour mobility in the Juridical field”, Cod proiect 16.4.2.023, Cod sistem ROBG-162.
”Studiul privind angajabilitatea si mobilitatea fortei de munca in regiunea transfrontaliera, in domeniul juridic” a fost realizat in cadrul Activitatii nr. 6 a proiectului “Cross-Border Partnership for Training and Labour mobility in the Juridical field”, selectat in cadrul Programului INTERREG V-A Romania-Bulgaria, program finantat de Uniunea Europeana din Fondul European de Dezvoltare Regionala, Axa Prioritara 4 „O regiune calificata si inclusiva“.
Un obiectiv esential al studiului a fost acela de a identifica nevoile si ariile de angajabilitate, dar si conditiile in care membrii grupului tinta al proiectului (studentii si absolventii de studii superioare), vor putea deveni mai mobili in cadrul regiunii transfrontaliere.
Un al doilea obiectiv principal al cercetarii noastre a fost acela de a identifica nevoia posibililor angajatori (societati comerciale, institutiile administratiei publice etc.) de personal cu studii juridice, dar si nevoia de dezvoltare continua a actualilor si viitorilor angajati.
Pentru a indeplini aceste obiective, echipe de experti din cadrul Baroului Dolj, Romania si Baroului Vidin, Bulgaria, au efectuat un studiu amplu, in oglinda, pe ambele maluri ale Dunarii, in judetul Dolj si regiunea Vidin, folosind metode cantitative si calitative. In cadrul acestei cercetari, au fost colectate si analizate informatii teoretice si empirice, urmand ca acestea sa fie folosite ca baza de date primara pentru cele doua Centre Juridice Transfrontaliere, dar si pentru fundamentarea unei ”strategii comune privind angajabilitatea si mobilitatea fortei de munca in regiunea transfroontaliera, in domeniul juridic”.
Deoarece am ales ca obiective principale studierea angajabilitatii si mobilitatii fortei de munca in regiunea transfrontaliera, cu precadere in domeniul juridic, am considerat oportuna efectuarea unei cercetari cantitative: ancheta sociologica prin aplicarea chestionarului. A alta metoda folosita va fi cea a analizei documentelor sociale: inscrisuri si statistici oficiale precum si studii efectuate de institutii din Romania si din Bulgaria, in scopul compararii si validarii datelor culese prin chestionar.
In judetul Dolj si Regiunea Vidin, s-a optat pentru aplicarea a doua chestionare:
un chestionar a fost aplicat persoanelor fizice, cetateni romani si bulgari, studenti sau absolventi de studii superioare juridice, pentru identificarea nevoilor, ariilor de angajabilitate si conditiilor in care acestia vor putea deveni mai mobili in cadrul regiunii transfrontaliere. Au fost aplicate 353 de chestionare in judetul Dolj si 170 de chestionare in regiunea Vidin.
un alt chestionar a fost aplicat persoanelor juridice din judetul Dolj si regiunea Vidin, angajatori de personal cu studii superioare, pentru identificarea nevoii de personal cu studii juridice, dar si a nevoii de dezvoltare continua a actualilor si viitorilor angajati. Au fost aplicate 104 chestionare in randul persoanelor juridice din judetul Dolj si 62 de chestionare in randul persoanelor juridice din regiunea Vidin.
In urma analizei rezultatelor obtinute din cercetarile aplicate in judetul Dolj si regiunea Vidin in randul studentilor specializarii ”drept” si practicienilor in domeniul juridic, observam o reticenta a acestora in ceea ce priveste potentiala emigrare, astfel, un procent de 47.59% dintre respondentii romani au apreciat ca avand o probabilitate ”mica” si ”foarte mica” de emigrare pe termen scurt si mediu, in timp ce 27.2% au precizat ca nu au nicio probabilitate de emigrare, iar 50% dintre respondentii bulgari au apreciat ca avand o probabilitate ”mica” si ”foarte mica” de emigrare pe termen scurt si mediu, in timp ce 28.82% au precizat ca nu estimeaza nicio probabilitate de emigrare. Doar 1.13% din respondentii doljeni erau siguri ca vor emigra si 1.18% dintre cei bulgari, un procent de 1.13% dintre romani si 3.53% dintre bulgari considerau ca au foarte mare probabilitate de emigrare, 3.97% dintre doljeni si 6.47% dintre rezidentii regiunii Vidin apreciau ca avand mare probabilitate de emigare si 10.76% dintre persoanele din Romania, respectiv 9.41% dintre persoanele din Bulgaria apreciau o probabilitate medie de emigrare.
Pentru doljeni se constata ca cel mai mare interes pentru o potentiala emigrare il prezinta statele din Europa Occidentala, tarile regasite in proximitatea Romaniei nesuscitand interes ridicat respondentilor. Mai mult, pentru respondetii romani, Bulgaria, respectiv regiunea Vidin, s-au regasit la foarte putini respondenti ca prima optiune pentru emigrare. Respondentii bulgari, fiind intrebati despre gradul de interes pe care il prezinta diverse regiuni ca potentiale zone pentru emigrare, se observa ca cel mai mare interes il au pentru statele membre din Uniunea Europeana, urmate de cele din Europa Occidentala. Cu toate acestea, persoanele intervievate in Vidin, fiind rugate sa opteze in ordinea preferintelor intre un grup de state si regiuni in ipoteza in care li s-ar ivi situatia ofertei unui loc de munca cu conditii de salarizare si facilitati similare, au optat in numar relativ mare pentru judetul Dolj si alte regiuni din Romania ca prima optiune. Astfel se observa un interes mai ridicat pentru emigrare spre Dolj, respectiv Romania, din partea respondentilor bulgari, fata de interesul relativ scazut pe care il au romanii pentru o potentiala emigrare in regiunea Vidin, respectiv Bulgaria.
Mai mult, se poate observa nivelul ridicat al pretentiilor in randul persoanelor cu studii universitare juridice din Romania si Bulgaria in ceea ce priveste potentialele locuri de munca din alte state, 41.4% dintre romani si 56.47% dintre bulgari au precizat ca ar accepta sa lucreze decat in sectorul primar si doar in domeniul specializarii universitare, iar 50.4% dintre romani si 34.71% dintre persoanele intervievate in Bulgaria au spus ca ar accepta sa lucreze decat in sectorul primar, chiar daca locul de munca nu este in domeniul specializarii universitare, numai 4.5% dintre respondentii romani si 0.59% dintre bulgari au specificat ca ar accepta sa lucreze si in sectorul secundar, dar doar pentru o perioada determinata. Niciun respondent nu si-a prezentat intentia de a lucra in sectorul secundar al pietei fortei de munca pentru o perioada nedeterminata.
Raportat la asteptarile financiare ale studentilor si abolventilor romani si bulgari de studii juridice, pentru o potentiala mobilitate pe piata europeana a fortei de munca, se observa ca acestea sunt foarte ridicate, fiind cuprinse, in medie, pentru respondentii din Dolj intre 2.600 euro/luna si 1.510 euro/luna si pentru respondentii din Vidin intre 3.701 euro/luna si 1.529 euro/luna, diferenta fiind data in principal de statul de destinatie. Trebuie retinut, ca pentru actualii si viitorii practicieni in domeniul juridic din Dolj si Vidin, pretentiile financiare pentru o potentiala emigrare in statul vecin sunt estimate la o medie de 1.500 euro/luna.
Se remarca, in randul studentilor specializarii drept si practicienilor in domeniul juridic din Dolj si Vidin, un nivel scazut de informare privind oportunitatile oferite de piata fortei de munca din Bulgaria, respectiv Vidin, un procent de 37.11% dintre respondentii romani si 20.59% dintre cei bulgari au specificat nu au niciun fel de informatie, 24,65% dintre doljeni si 31.76% dintre resondentii din Vidin au spus ca au foarte putine informatii, 24.08% dintre persoanele intervievate in Bulgaria si 23.94% dintre cei chestionati in Vidin au aratat ca detin putine informatii, 6.80% dintre romani si 10% dintre bulgari au spus ca au un nivel mediu de informatii, in timp ce doar 1.42% dintre doljeni si 2.36% dintre locuitorii Vidinului au precizat ca multe si foarte multe informatii.
Cu toate ca, disponibilitatea de mobilitate transfrontaliera pe piata fortei de munca a actualilor si viitorilor practicieni in domeniul juridic din judetul Dolj si Regiunea Vidin este relativ redusa, se constata ca cel mai mare procent al respondentilor ar alege exercitarea profesiei de avocat in tara vecina.
Ca urmare a analizei rezultatelor obtinute din cercetarile aplicate in judetul Dolj si regiunea Vidin in randul angajatorilor, observam nivelul scazut de cooperare cu institutii/ organizatii din tara vecina. Doar 25.81% dintre institutiile chestionate aflate in regiunea Vidin si 27.88% dintre institutiile romanesti aveau la momentul desfasurarii anchetei de opinie legaturi de cooperare cu institutii/ organizatii aflate in Romania, respectiv Bulgaria. Mai mult, aceasta cooperare este mai degraba ocazionala. Cu toate acestea, majoritatea institutiilor recunosc potentialele beneficii ale unei astfel de cooperari cu statul invecinat, dar au specificat ca nu au avut ”informatii suficiente despre institutiile de acolo”sau ca ”nu au avut cunostinte despre oportunitatile de cooperare”.
Angajatorii romani si bulgari nu s-au aratat foarte deschisi pentru o potentiala angajare a unor absolventi de studii superioare juridice finalizate in statul vecin, cu toate ca 42.31% dintre persoanele juridice din Dolj si 51.62% dintre persoanele juridice din Vidin constientizeaza ca acest lucru le-ar mari oportunitatile de cooperare cu institutiile din tara vecina.
Raportat la abilitatile/ cunostintele pe care pun accent la recrutare angajatorii din Vidin, observam un interes crescut acordat ”abilitatilor de leardership”, urmate de ”bunele abilitati de comunicare” si ”cunoasterea limbii bulgare”, apoi de ”bunele cunostinte practice in domeniul studiilor absolvite” si ”bunele cunostinte teoretice in domeniul studiilor absolvite”. Pentru angajatorii doljeni, foarte importante sunt ”bunele cunostinte practice in domeniul studiilor absolvite” urmate de ”bunele cunostinte teoretice in domeniul studiilor”, de ”bunele abilitati de comunicare” si ”cunoasterea limbii romane”. Pentru 27.42% dintre persoanele juridice din Bulgaria, ”bunele cunostinte in domeniul cooperarii si reglementarilor transfrontaliere” au o ”foarte mare importanta”, pentru 24.19% au o ”mare importanta” si pentru 19.35% au o ”importanta medie”. Pentru domeniile specifice din sectorul dreptului tranfrontalier angajatorii bulgari evalueaza importanta ca fiind ”mare” si ”foarte mare”, in proportii diferite, cuprinse intre 27.41% si 33.87%. Pentru 27.88% dintre persoanele juridice din judetul Dolj ”bunele cunostinte in domeniul cooperarii si reglementarilor transfrontaliere” au o ”foarte mare importanta” si pentru 29.81% au o ”importanta medie”. Pentru domeniile specifice dreptului tranfrontalier 13.46% dintre angajatorii romani evalueaza importanta ca fiind ”foarte mare”, iar importanta ”medie” este acordata acestor domenii in mod diferit, fiind cuprinsa intre 30.77% si 44.23%.
Proiectul este finantat in cadrul Programului INTERREG V-A Romania-Bulgaria (program finantat de UE din Fondul European de Dezvoltare Regionala), Axa Prioritara 4 „O regiune calificata si incluziva“, Obiectivul Specific „Incurajarea integrarii zonei transfrontaliere in privinta ocuparii si mobilitatii fortei de munca“.
Valoarea totala a proiectului este de 430.114,34 Euro, din care sprijinul acordat de catre Uniunea Europeana este in valoare de 365.597,19 Euro, iar contributia de la bugetele de stat ale Romaniei si Bulgariei este in suma de 55.914,86 Euro. Contributia proprie a partenerilor de proiect este de 8.602,29 euro.
Textul complet al studiului in romana si engleza si mai multe informatii referitoare la activitatile proiectului pot fi obtinute online de pe site-ul proiectului, www.JurisCBP.ro, site-ul Baroului Dolj, www.barouldolj.ro sau personal de la cele doua centre juridice transfrontaliere.

Craiova (Romania) si Vidin (Bulgaria)
26 iulie 2018

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.