Concert Beethoven pe 1 iunie la Filarmonica „Oltenia” Craiova

0
539
Concert Beethoven pe 1 iunie la Filarmonica "Oltenia" Craiova
Concert Beethoven pe 1 iunie la Filarmonica „Oltenia” Craiova

MUZICA UNESTE!

VINERI, 1 IUNIE 2018, ORA 19:00
ORCHESTRA SIMFONICA A FILARMONICII “OLTENIA”
prezinta

Concert Beethoven

DIRIJOR ALEXANDRU IOSUB

SOLISTA CRISTINA TOMESCU pian

 

Concert Beethoven pe 1 iunie la Filarmonica "Oltenia" Craiova 1

In program:
Vasile Spatarelu: „Suita Brevis” pentru orchestra
Ludwig van Beethoven: Concertul nr. 3 in Do minor pentru pian si orchestra, op. 37
Ludwig van Beethoven: Simfonia nr. 2 in Re major, op. 36
Concert Beethoven pe 1 iunie la Filarmonica "Oltenia" Craiova 2

ALEXANDRU IOSUB
Alexandru Iosub a absolvit succesiv Liceul de Arta “Octav Bancila” din Iasi si Academia de Muzica din Bucuresti (promotia 1977). In domeniul dirijatului de orchestra s-a perfectionat cu maestrul Constantin Bugeanu. In perioada 1977 – 1981 a activat ca violonist in Orchestra Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacau, pentru ca incepand cu anul 1981 sa desfasoare o multilaterala activitate muzicala in Craiova (intre 1981 – 1989 si din 2012 – dirijor al Operei Romane Craiova; din 1989, dirijor al Filarmonicii “Oltenia”; din 1995, profesor de vioara asociat la Liceul de Arta “Marin Sorescu”). S-a facut cunoscut si in calitate de compozitor, scriind muzica de scena pentru Opera Romana Craiova si Teatrul pentru Copii si Tineret “Colibri” – Craiova; de asemenea, a orchestrat lucrari pentru ansambluri diverse. Acumuland o vasta experienta ce numara sute de spectacole de opera si opereta, zeci si zeci de concerte dirijate la Craiova si in alte centre culturale din tara si din strainatate, Alexandru Iosub – muzician talentat – s-a impus in viata spirituala olteana ca o personalitate artistica de prima linie, evolutiile sale dirijorale fiind bine primite de public si de catre specialisti. La Bucuresti, cu prilejul deschiderii stagiunii de concerte din Piata Festivalului “George Enescu” (editia 2011), Alexandru Iosub a dirijat Orchestra Filarmonicii “Oltenia”, prezentand un program atractiv (pagini simfonice de mare popularitate) ce s-a bucurat de un deosebit succes in randul publicului.

Concert Beethoven pe 1 iunie la Filarmonica "Oltenia" Craiova 3

CRISTINA TOMESCU
In anul 2010 incepe studiile la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova – sectia pian, la clasa prof. Daniela Balaci. S-a perfectionat prin participarea la master-class-urile sustinute de maestrul Walter Kraft de la „Münchener Musikseminar” München, Daniela Andonova – profesor la Academia Nationala de Muzica „P. Vladigherov” Sofia – Bulgaria si Antonio di Cristofano – Italia. Pasiunea pentru pian s-a reflectat in premiile obtinute in decursul anilor dintre care mentionam: Olimpiada Nationala de Interpretare Instrumentala, etapa nationala: Premiul I (2018), Premiul I (2017), Premiul I (2016), Mentiune (2015), Premiul II (2014); Concursul international „Craiova Piano” – Premiul I (2015- 2018); Concursul National „Margareta Sterian”, Buzau – Premiul I (100p) in anul 2016; Concursul de Pian „Irina Satchi”, Ramnicu Valcea – Premiul I si Premiul special „Ludmila Popisteanu” (2017); Krystian Tkacyewski International Piano Competition, Busko-Zdroj, Polonia – Premiul III (premiul II nu s-a acordat) – iulie 2016; Concursul International de Pian „Carl Filtch” Sibiu, premiul III – 2015. A participat la diverse evenimente (Festivalul International „Craiova Muzicala”, activitati de binefacere etc). De asemenea, a fost selectata sa cante in cadrul concertului organizat de Liceul de Arte „Marin Sorescu” in onoarea Familiei Regale a Romaniei. A sustinut recitaluri pe scena Filarmonicii „Oltenia” si Liceului de Arte „Marin Sorescu” Craiova. A cantat si in strainatate: recitaluri la Brauneck Hotel Lenggries Kreativum, Germania (2018) si la München, la Internationale Musikschule Münchener Musikseminar.
***
Suita „Brevis” de Vasile Spatarelu este compusa din sapte parti destul de dezvoltate, urmand stilul componistic preclasic, dar pe idei contemporane. Compozitorul a pus in valoare multa inventivitate melodica, gradand cu indemanare debitul sonor, cu un deosebit simt al echilibrului.
*
Datand din anul 1800, Concertul nr. 3 in Do minor pentru pian si orchestra, op. 37 de Beethoven evidentiaza preocuparea compozitorului de a crea un stil concertistic sobru, concentrat, dar rafinat si elegant in prezentare. O distributie instrumentala “clasica” – cate doua flaute, oboaie, clarinete si fagoturi, doi corni, doua trompete, timpani si grupul coardelor – contribuie la dezvoltarea unei orchestratii echilibrate, ce pune in valoare parcursul solistic.
*
Compusa in anul 1802 si prezentata in prima auditie la 5 aprilie 1803, in sala Teatrului „an der Wien“, Simfonia a II-a in Re major, op. 36 de Beethoven evidentiaza o constiinta artistica matura, dornica de adanci prefaceri. Simfonia a II-a se infatiseaza ca un perfect ax de simetrie intre stilul vienez reprezentat de Haydn si Mozart si extraordinara devenire a genului, sub impulsul geniului beethovenian (ce va culmina cu Simfonia a IX-a).

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.