Concert Ceaikovski cu violonista coreeana Min Hee Kim, la Filarmonica “Oltenia”

0
662

Concert Ceaikovski cu violonista coreeana Min Hee Kim, la Filarmonica “Oltenia” 1Orchestra simfonica a Filarmonicii “Oltenia” prezinta vineri, 13 aprilie, in parteneriat cu Asociatia Interculturala Romano-Coreeana si CMS Vienna, un Concert Ceaikovski. Dirijor va fi Alexandru Iosub. Solista va fi Min Hee Kim (Coreea de Sud), la vioara.

In program:

-Piotr Ilici Ceaikovski: Concertul in Re major pentru vioara si orchestra, op. 35

-George Enescu: Intermezzo pentru orchestra de coarde, op. 12 – Allègrement

Martian Negrea: Suita simfonica „Prin Muntii Apuseni”, op. 20 – Tarantella

-Franz Liszt: Poemul simfonic „Preludiile”, S. 97

Preturile biletelor vor fi de 30 lei; 15 lei (elevi, studenti, pensionari); concert in abonament (2).

Concert Ceaikovski cu violonista coreeana Min Hee Kim, la Filarmonica “Oltenia”
Concert Ceaikovski cu violonista coreeana Min Hee Kim, la Filarmonica “Oltenia”

Compus in anul 1878, la Clarens, in Elvetia, CONCERTUL IN RE MAJOR PENTRU VIOARA SI ORCHESTRA, OP. 35 de CEAIKOVSKI s-a impus in repertoriul general datorita valorii sale incontestabile, determinata de maiestria artistica a constructiei, bogatia melodica, factura instrumental-solistica si expresia elevata. Cunoscutul violonist rus Leopold Auer, caruia Ceaikovski i-a dedicat initial lucrarea, a fost pus la grea incercare prim problemele tehnice impuse de partitura concertului, care i se pareau de nesurmontat. Asadar, unui alt virtuoz rus, Adolf Brodski, i-a revenit sarcina de a-l canta in prima auditie la Viena, in anul 1881, sub bagheta dirijorului Hans Richter.

Din acea vreme dateaza marea popularitate a acestei lucrari, care contine cele mai reprezentative trasaturi ale muzicii ceaikovskiene: lirism, debordanta inventivitate melodica si o inspirata valorificare a elementelor muzicii populare. Totodata, compozitorul exploreaza cu reala eficienta sonoritatea specifica a instrumentului solist in toate registrele si ofera interpretului spatii insemnate de a-si demonstra virtutile tehnice si talentul, in cadrul nenumaratelor interventii de virtuozitate “afisata”. In anul 2009, Concertul pentru vioara de P. I. Ceaikovski a fost ales sa ilustreze, ca leitmotiv, coloana sonora a filmului “Le concert” (in regia lui Radu Mihaileanu).

Dirijorul ALEXANDRU IOSUB
Dirijorul ALEXANDRU IOSUB

Dirijorul serii, ALEXANDRU IOSUB, a absolvit succesiv Liceul de Arta “Octav Bancila” din Iasi si Academia de Muzica din Bucuresti (promotia 1977). S-a facut cunoscut si in calitate de compozitor, scriind muzica de scena pentru Opera Romana Craiova si Teatrul pentru Copii si Tineret “Colibri” – Craiova; de asemenea, a orchestrat lucrari pentru ansambluri diverse.

Acumuland o vasta experienta ce numara sute de spectacole de opera si opereta, zeci si zeci de concerte dirijate la Craiova si in alte centre culturale din tara si din strainatate, Alexandru Iosub – muzician serios, competent, talentat – s-a impus in viata spirituala olteana ca o personalitate artistica de prima linie, evolutiile sale dirijorale fiind bine primite de public si de catre specialisti.

Violonista MIN HEE KIM
Violonista MIN HEE KIM

Violonista MIN HEE KIM are o bogata activitate solistica, in plan cameral si ca pedagog. Printre momentele de varf al anului 2017 s-au numarat Schubert Maraton in Germania (muzica schubertiana cantata de diversi muzicieni, in 4 recitaluri pe zi). Aceasta idee a fost continuata in anul 2018, maratonul prezentand muzica compozitorilor polonezi romantici si sonatele pentru vioara si pian de Beethoven.

Min Hee Kim a debutat in 1997, cu Russian Philharmonic Orchestra, interpretand Concertul de Mendelssohn-Bartholdy. Ca solista, a evoluat in compania urmatoarelor ansambluri: Russian Philharmonic Orchestra, Leeds Haydn Players, Akademische Philharmonie Heidelberg, Orchestra Filarmonicii „Banatul” Timisoara, Bratislava Chamber Orchestra, CMS Festival Orchestra, Roby Lakatos Ensemble, Gwangmyeong Symphony, Philharmonians Seul.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.