Concert Chopin cu tanarul pianist italian Daniele Riscica la Filarmonica Oltenia Craiova

0
107
Concert Chopin cu tanarul pianist italian Daniele Riscica la Filarmonica Oltenia Craiova 1
Concert Chopin cu tanarul pianist italian Daniele Riscica la Filarmonica Oltenia Craiova

Filarmonica „Oltenia” Craiova, stagiunea „Muzica uneste!”

Concert Chopin cu tanarul pianist italian Daniele Riscica

VINERI, 15 IUNIE 2018, ORA 19:00

Concert „Muzica uneste!”

ORCHESTRA SIMFONICA A FILARMONICII „OLTENIA”

DIRIJOR: GIAN LUIGI ZAMPIERI (ITALIA)

SOLIST: DANIELE RISCICA (pian, ITALIA)

In program:

Alexandru Flechtenmacher/Ioan Dobrinescu: „Hora Unirii” pentru orchestra

Frédéric Chopin: Concertul nr. 2 in Fa minor pentru pian si orchestra, op. 21

Heitor Villa-Lobos: Bachianas Brasileiras nr. 7 pentru orchestra (prima auditie)

*Preturi bilete: 30 lei; 15 lei (elevi, studenti, pensionari); concert in abonament (10)

Concert Chopin cu tanarul pianist italian Daniele Riscica la Filarmonica Oltenia Craiova 2

Stagiunea „Muzica uneste!” a Filarmonicii „Oltenia” Craiova aduce pe aceeasi scena vineri, 15 iunie, ora 19, doi artisti italieni. Maestrul Gian Luigi Zampieri si pianistul Daniele Riscica prezinta un program divers cu muzica romaneasca (Hora Unirii de Flechtenmacher/Ioan Dobrinescu), poloneza (Concertul nr. 2 pentru pian de Chopin) si braziliana (Bachianas Brasileiras nr. 7 de Villa-Lobos).

Concert Chopin cu tanarul pianist italian Daniele Riscica la Filarmonica Oltenia Craiova 3
Daniele Riscica, „pianist cu o tehnica excelenta, cu o perfecta stapanire a sunetului, avand o dinamica ampla, o eleganta si o muzicalitate innascuta” (Aldo Ciccolini) va interpreta Concertul nr. 2 de Chopin, o lucrare romantica in care rolul pianului este predominant, cu desfasurari ornamentale pline de farmec. Un tanar pianist dand dovada de maturitate artistica, Daniele Riscica imbina excelent activitatea de solist concertist cu cea de muzicolog si de cercetare despre pianistii italieni ai secolului XX. In 2014, a fost selectat de catre compania elvetiana “I-Classical Academy” pentru a inregistra patru episoade ale unui documentar despre capodopere universale ale muzicii. De asemenea, in acelasi an a fost selectat printre tinerele sperante ale pianisticii din Italia pentru a canta la Muzeul Capitoline, in cadrul Festivalului de Pian de la Roma.

Citeste si :  Mahler si regasirea copilariei, cu maestrul Walter Attanasi la pupitrul dirijoral

Concertul de vineri seara, prefatat de lucrarea romaneasca „Hora unirii” pentru orchestra, compusa de Flechtenmacher, se va incheia in ritmuri braziliene si baroce cu „Bachianas Brasileiras” nr. 7 de Heitor Villa-Lobos, compozitor brazilian de marca si unul dintre marii compozitori latino-americani ai secolului XX. Muzica sa reprezinta un mix ingenios intre ritmurile indigene si elemente ale muzicii vest-europene. Printre cele mai reprezentative lucrari ale sale se numara Bachianas brasileiras (scrise intre 1930-45), un set de 9 piese compuse pentru variate grupuri instrumentale si vocale, in care tehnica polifonica in maniera lui Bach este aplicata temelor de origine populara braziliana.

Citeste si :  Craiova Jazz Festival, editia a II-a 12 – 15 septembrie 2018 Sala Filarmonicii Oltenia Craiova

Maestrul Gian Luigi Zampieri va conduce Orchestra Simfonica a Filarmonicii „Oltenia” Craiova in acest periplu muzical romano-polonezo-brazilian, cu accente preclasice, impreuna cu tanarul Daniele Riscica, „o noua speranta a pianisticii mondiale” (conform revistei muzicale „Suonare News, iunie 2013). De altfel, cei doi muzicieni italieni au mai cantat impreuna, in mai 2015, „Concertul pentru pian si orchestra” de Mozart cu Orchestra Simfonica din Porto Alegre (Brazilia), bucurandu-se de succes la public!

Intrat de foarte tanar in lumea cinematografului, dirijorul Gian Luigi Zampieri a ingrijit editia italiana a filmului „Amadeus” de Miloš Forman (1985). Din 1986, este profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat. Este realizatorul sitului internet dedicat maestrului sau, dirijorul si profesorul Franco Ferrara, la centenarul nasterii acestuia. Dirijorul Gian Luigi Zampieri detine titlul de merit de Cavaler al „Sacro Militare Ordine Constantiniano di San Giorgio”. In prezent este dirijor invitat al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia), dirijor invitat permanent si director artistic onorific al Filarmonicii „Oltenia” Craiova.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.