Home » Timp Liber » Spectacole si Concerte » Concert Haydn-Piazzolla cu dirijorul Gian Luigi Zampieri la Filarmonica “Oltenia” Craiova

Concert Haydn-Piazzolla cu dirijorul Gian Luigi Zampieri la Filarmonica “Oltenia” Craiova

Concert Haydn-Piazzolla cu dirijorul Gian Luigi Zampieri la Filarmonica "Oltenia" Craiova

Concert Haydn-Piazzolla cu dirijorul Gian Luigi Zampieri la Filarmonica “Oltenia” Craiova

ORCHESTRA SIMFONICA A FILARMONICII

“OLTENIA”

prezinta VINERI, 18 MAI 2018, ORA 19:00

concert Haydn-Piazzolla

DIRIJOR GIAN LUIGI ZAMPIERI ITALIA

SOLISTA ESZTER KARASSZON violoncel UNGARIA


In program:

Constantin Dimitrescu/Ioan Dobrinescu: „Dans taranesc” pentru orchestra de coarde

Joseph Haydn: Concertul nr. 1 in Do major pentru violoncel si orchestra, Hob.VIIb:1

Astor Piazzolla: 6 piese simfonice (orchestratie: Gian Luigi Zampieri)


Dupa ce a impresionat publicul prin repertoriile muzicale inedite si invitarea pe scena Filarmonicii „Oltenia” Craiova a unor tineri solisti de origine romana, dirijorul Gian Luigi Zampieri vine cu un program mult asteptat, avand in vedere ca s-a dedicat, din anii 80, prezentarii operei lui Astor Piazzolla si este considerat de critica drept unul dintre expertii de seama pe scenele internationale. In acest sens, a realizat transcriptii si orchestratii interpretate in toata lumea: Vladimir Spivakov, Lalo Schifrin, Jorge Calandrelli, Ettore Stratta etc. Eszter Karasszon care va evolua acompaniata de Orchestra Simfonica a Filarmonicii Oltenia Craiova, sub bagheta dirijorala a maestrului Zampieri, va interpreta la violoncel lucrari clasice si contemporane: Concertul nr. 1 de Haydn si doua piese simfonice de Piazzolla.

Gian Luigi Zampieri, nascut in 1965 la Roma, este reprezentant al scolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia si apoi la Accademia Chigiana, obtinand in 1988 Diploma de Onoare. In calitate de organist si dirijor, s-a perfectionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski si Leonard Bernstein. La varsta de 15 de ani, a devenit organist la Basilica di Santa Maria in Trastevere din Roma, unde a activat timp de 20 de ani. In 1997, a castigat Concursul International ”A. Pedrotti”, fiind primul dirijor italian laureat al acestui concurs. Lansat din anii studentiei in cariera dirijorala, Gian Luigi Zampieri a condus prestigioase orchestre din Romania precum si din strainatate. Intrat de foarte tanar in lumea cinematografului, a ingrijit editia italiana a filmului „Amadeus” de Miloš Forman (1985). Din 1986, este profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat. In prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia), dirijor invitat permanent si director artistic onorific al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.

Citeste si :  Craiovean de 19 ani cautat in Italia a fost prins ieri la Sopot


Eszter Karasszon s-a nascut intr-o familie de muzicieni si a deprins de timpuriu tainele muzicii (la varsta de 4 ani a primit primul sau instrument). Cariera sa a purtat-o inca din copilarie prin toata lumea, in Europa (Olanda, Austria, Germania, Italia, Elvetia), China, Israel si Statele Unite. La opt ani a castigat primul sau premiu la un festival national, urmand apoi multe alte premii obtinute in Ungaria sau in strainatate, cel mai recent fiind cel cucerit la Concursul International de violoncel „David Popper” (2015). In 2016, a absolvit Academia Liszt din Budapesta, la clasa prof. Csaba Onczay. Ca solista, abordeaza atat repertoriul clasico-romantic, cat si lucrari apartinand zonei contemporane si creatii ale compozitorilor maghari (Kodály, Bartók, Dohnányi, Vajda, Gárdonyi). Nu in ultimul rand, Eszter Karasszon este preeocupata de muzica de camera, activand in mai multe formatii si performand in diferite spatii (sali de concert, biserici, in aer liber), de multe ori alaturi de tatal sau (organist) si de fratele sau (violoncelist).
***
Fara a beneficia de o datare precisa, Concertul nr. 1 in Do major pentru violoncel a fost scris de Joseph Haydn intre anii 1761 – 1765, compozitorul dedicand lucrarea unuia dintre cei mai dragi prieteni ai sai, Joseph Franz Weigl (prim-violoncelist, la acea vreme, in orchestra printului Nicolaus Esterházy). Creata in perioada de tinerete a lui J. Haydn, lucrarea este un exemplu stralucit de maiestrie a scriiturii si de rafinament al stilului, cucerind prin delicatetea liniei melodice.

Citeste si :  PSD DOLJ, OMAGIU PENTRU MAJESTATEA SA REGELE MIHAI, DUMINICĂ, ORA 11

*
Distingandu-se ca unul dintre cei mai reprezentativi compozitori argentinieni din secolul al XX-lea, de-a lungul intregii sale cariere componistice Astor Piazzolla a fost animat de dorinta de a populariza ritmuri si melodii originare din America de Sud. Desi exista nenumarate exemple de dansuri traditionale (in special tangouri) transcrise, Piazzolla a dedicat cea mai mare parte a lucrarilor sale instrumentelor solistice, cu accent pe punerea in valoare a virtuozitatii tehnice a artistului interpret (bandoneonul si chitara fiind instrumentele preferate de compozitor, el insusi un desavarsit interpret) sau ansamblurilor camerale restranse.

Lasa un comentariu aici !
Conținutul website-ului Jurnal de Craiova este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către Jurnal de Craiova sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor Jurnal de Craiova, vă rugăm să ne contactați folosind formularul Contact.

About Ciurezu Marian Bogdan

De ce Jurnal de Craiova ? Pentru ca acest oras merita mult .. Multi inca nu realizeaza ce oras minunat avem ! Orasul merita o altfel de presa chiar daca online ! Adevarul ... trebuie sa fie cel care conteaza !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.