Concert in nota italo-poloneza, sub bagheta dirijorului Pawel Gorajski la Filarmonica Oltenia Craiova

0
581

Concert in nota italo-poloneza, sub bagheta dirijorului Pawel Gorajski la Filarmonica Oltenia Craiova 1Dirijorul italian de origine poloneza, Pawel Piotr Gorajski deschide programul de vineri, 5 aprilie 2019, ora 19:00, cu Uvertura in Do major, „in stil italian”, compusa de Schubert cand saloanele Vienei erau cuprinse de febra muzicii rossiniene. Programul romantic este echilibrat de Concertul nr. 3 in Sol major pentru vioara creat de clasicul Mozart intr-o singura zi (12 septembrie 1775) si interpretat de Ciprian Oravet, violonist al Orchestrei Nationale Radio Apoi, melomanii sunt invitati in lumea muzicii poloneze, cu Fantezia „Rigoletto” pentru doua flaute de fratii Franz si Karl Doppler, o lucrare de virtuozitate pentru Victoria Stan si Ciprian Ion, solisti instrumentisti ai simfonicului craiovean. Seara se va incheia, in cel mai pur stil romantic, cu Simfonia nr. 1 in Do minor, op. 11 compusa de Felix Mendelssohn-Bartholdy la varsta de doar 15 ani.

VINERI, 5 APRILIE 2019, ORA 19:00

ORCHESTRA SIMFONICA A FILARMONICII “OLTENIA”

DIRIJOR PAWEL GORAJSKI POLONIA
SOLISTI CIPRIAN ORAVET vioara
VICTORIA STAN si VICTORIA STAN flaut

In program:

Franz Schubert: Uvertura in Do major, D. 591, „in stil italian”

Wolfgang Amadeus Mozart: Concertul nr. 3 in Sol major pentru vioara si orchestra, K. 216

Franz si Karl Doppler: Fantezia „Rigoletto” pentru doua flaute si orchestra, op. 38

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Simfonia nr. 1 in Do minor, op. 11

Concert in nota italo-poloneza, sub bagheta dirijorului Pawel Gorajski la Filarmonica Oltenia Craiova 2Pawel Piotr Gorajski, nascut la Lublin, in anul 1987, este un compozitor si dirijor italian de origine poloneza, considerat unul dintre cei mai talentati muzicieni ai generatiei sale. A inceput studiul muzicii la 8 ani, primele sale compozitii fiind prezentate public de la varsta de 10 ani. Fascinat de muzica sacra, a studiat orga si contrapunctul de la 15 ani, devenind apoi organist si capelmaistru. A absolvit sectiile de compozitie si dirijat orchestra la Conservatorul „Santa Cecilia” din Roma. Foarte complexa este si activitatea sa componistica, mergand de la jazz la muzica sacra si de la creatii simfonice la muzica de film. Gorajski a scris peste 50 de opus-uri, printre care motete, madrigale, lieduri, muzica de camera, un concert pentru pian si un poem simfonic.

 

Concert in nota italo-poloneza, sub bagheta dirijorului Pawel Gorajski la Filarmonica Oltenia Craiova 3Ciprian Oravet s-a nascut in anul 1990 la Craiova. A studiat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, cursul de master urmandu-l la clasa conf. dr. Luminita Burca. A participat la concursuri nationale si internationale de vioara si de muzica de camera, fiind distins cu numeroase premii. In prezent este membru al cvartetului “Cantabile”, alaturi de care a sustinut numeroase recitaluri in tara si in strainatate. In anii 2010, 2011 si 2013 a sustinut concerte ca solist cu Filarmonica „Oltenia” din Craiova. In prezent este angajat al Orchestrei Nationale Radio, membru al „European Union Youth Orchestra” si al „Orchestrei Romane de Tineret”. Repertoriul sau este vast si cuprinde: concerte clasice si romantice pentru vioara, sonate de Mozart, Beethoven, G. Enescu, C. Franck, diverse piese de virtuozitate etc.

 

 

Concert in nota italo-poloneza, sub bagheta dirijorului Pawel Gorajski la Filarmonica Oltenia Craiova 4Victoria Stan s-a nascut la Craiova, oras in care a deprins primele notiuni muzicale. A absolvit Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. Gavril Costea. Solist instrumentist in Orchestra Filarmonicii „Oltenia”, Victoria Stan s-a remarcat printr-o activitate artistica intensa, sustinand numeroase concerte si recitaluri. De asemenea, a sustinut numeroase recitaluri si concerte in Olanda, Italia – fiind permanent invitata la festivalul de muzica organizat la Vasto – Palazzo D’Avalos. In iunie 2012, a obtinut titlul de doctor in muzica la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, sub indrumarea prof. univ. dr. Nicolae Brandus, cu teza Tipologii idiomatice in concertele pentru flaut din secolul XVIII si originalitatea lui Carl Philipp Emanuel Bach in epoca sa.

 

Concert in nota italo-poloneza, sub bagheta dirijorului Pawel Gorajski la Filarmonica Oltenia Craiova 5Ciprian Ion, nascut la Ploiesti in anul 1975, a renuntat la matematica in favoarea flautului. Urmeaza cursurile Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, unde studiaza cu maestrii Virgil Francu si Ion Bogdan Stefanescu; de asemenea, a avut sansa de a participa la cursurile de perfectionare coordonate de muzicienii Pierre-Yves Artaud, Alexander Murray si Enrico Canata. Din anul 2000 indeplineste calitatea de artist instrumentist in Orchestra Simfonica a Filarmonicii „Oltenia” Craiova, in prezent fiind solist instrumentist. Ciprian Ion manuieste cu egala dezinvoltura si muzicalitate atat flautul obisnuit, cat si flautul piccolo, impresionand prin sunetul frumos, tehnica bine pusa la punct si abilitatile artistice remarcabile.

Din anul 1816, cand Rossini a fost invitat al Operei italiene din Viena si pana in 1829, cand a finalizat ultima sa opera, „Wilhelm Tell”, publicul austriac a fost vrajit de frumusetea si vivacitatea muzicii rossiniene. De febra care cuprinsese toate saloanele Vienei nu a scapat nici Schubert si in 1817, la 20 de ani, a intrerupt lucrul la Simfonia nr. 6 pentru a scrie o pereche de uverturi „in stil italian”, celebrand astfel genialitatea marelui compozitor italian.

Mozart a compus pentru vioara sonate, variatiuni, rondo-uri, precum si alte sapte concerte. Cinci dintre acestea au fost scrise intr-un singur an (1775) la Salzburg, printre ele figurand si Concertul in Sol major, K. 216. Admirabilul opus a fost creat intr-o singura zi (12 septembrie 1775) reliefand inca o data puterea geniului mozartian.

Franz si Karl Doppler (1821-1883), Polonia – Fantezia „Rigoletto” este o lucrare de virtuozitate, cu elemente de mare dificultate tehnica pentru ambii flautisti, toate resursele instrumentelor fiind puse in valoare si acompaniate cu aplomb de catre orchestra.

Simfonia nr. 1 in Do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn-Bartholdy a fost finalizata in data de 31 martie 1824, cand compozitorul avea doar 15 ani. Lucrarea a fost dedicata Societatii Filarmonice Regale care a oferit premiera londoneza, in 25 mai 1829, cu autorul la pupitrul dirijoral.

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.