CONCERT MOZART SUB BAGHETA DIRIJORULUI RADU POSTAVARU LA FILARMONICA OLTENIA CRAIOVA

0
524

CONCERT MOZART SUB BAGHETA DIRIJORULUI RADU POSTAVARU

In program:
Uvertura operei „Don Giovanni”, K. 527
Concertul nr. 5 in La major pentru vioara si orchestra, K. 219
Simfonia nr. 40 in Sol minor, K. 550

Al doilea concert din STAGIUNEA CLASSIC+ 2019/2020 a Filarmonicii „Oltenia” Craiova este dedicat in intregime muzicii, de o inconfundabila verva stralucitoare, semnata de Wolfgang Amadeus Mozart. Vineri, 18 octombrie 2019, ora 19:00, sub bagheta dirijorului RADU POSTAVARU, Orchestra simfonica va interpreta trei lucrari mozartiene, in care se intalnesc lirismul si rafinamentul: uvertura operei „Don Giovanni”, Concertul nr. 5 in La major pentru vioara si orchestra si Simfonia nr. 40 in Sol minor. Solist invitat este CIPRIAN ORAVET, violonist al Orchestrei Nationale Radio si al Orchestrei Romane de Tineret.

RADU POSTAVARU – un real talent a muzicii romanesti
Radu Postavaru s-a nascut la Iasi, intr-o familie de muzicieni (mama – artist liric, iar tatal prim-contrabasist in Orchestra Simfonica a Filarmonicii ”Moldova”). Intre anii 2014 – 2015 a ocupat prin concurs postul de manager al Filarmonicii “Paul Constantinescu”, unde din 2002 detine statutul de dirijor permanent. Incepand cu anul 2015 activeaza ca profesor asociat (specializarea dirijat-orchestra) in cadrul Facultatii de Compozitie, Muzicologie si Pedagogie Muzicala – Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Radu Postavaru a sustinut peste 1000 de concerte in tara si peste hotare si a realizat peste 100 de inregistrari profesionale ca dirijor si pianist si mai mult de 200 de emisiuni de radio si televiziune. Apare in peste 500 de articole si cronici de specialitate, in reviste si ziare importante, precum: ”Corriere della Sera”, ”Il Giornale”, ”Cultura e spettacoli” (Italia), ”Le Matin”, ”Le temps du Maroc” (Maroc), ”L`Aurore du Jardi” (Franta), ”Prensa Latina” (Spania), ”Kulturmagazin” (Germania), ”Muzica”, ”Actualitatea Muzicala”, ”Cronica Romana” (Romania) etc. In anul 2007, a obtinut titlul de Doctor in Muzica avand teza ”Interpretarea dirijorala a poemelor simfonice din creatia compozitorilor Franz Liszt si Richard Strauss”, sub indrumarea prof. univ. dr. Viorel Munteanu. De asemenea, a finalizat un master in stilistica dirijorala la clasa maestrului Horia Andreescu, tema disertatiei fiind ”Clasic si modern in Simfonia nr. 9 in Mi bemol major, op. 70 de Dmitri Sostakovici”.

CIPRIAN ORAVET – artist craiovean cu un repertoriu vast
S-a nascut in anul 1990 la Craiova. A absolvit Liceul de Arte „Marin Sorescu” din orasul natal, la clasa profesoarei Speranta Sopov, fiind indrumat si de maestrul Stefan Gheorghiu. In paralel a lucrat si cu violonistii Florin Croitoru si Octavian Ratiu. A studiat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, cursul de master urmandu-l la clasa conf. dr. Luminita Burca. A participat la concursuri nationale si internationale de vioara si de muzica de camera, fiind distins cu numeroase premii. In prezent este membru al cvartetului “Cantabile”, alaturi de care a sustinut numeroase recitaluri in tara si in strainatate, printre care si un recital in Budapesta, in vara anului 2010. De asemenea, este angajat al Orchestrei Nationale Radio, membru al „European Union Youth Orchestra” si al „Orchestrei Romane de Tineret”. Repertoriul sau este vast si cuprinde: concerte clasice si romantice pentru vioara, sonate de Mozart, Beethoven, G. Enescu, C. Franck, diverse piese de virtuozitate etc.

„Bogata in continut si semnificatii, muzica lui Mozart ramane mereu simpla si accesibila, ceea ce ii asigura o popularitate nedezmintita pana azi. De aceea George Enescu declara: “Daca cereti unui profan sa va citeze pe cel mai mare muzician al lumii, el va va raspunde in mod sigur: Mozart, Mozart este legendar.”

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.