Concert Paganini orchestrat si interpretat de violonistul Gabriel Nita

0
535

Concert Paganini orchestrat si interpretat de violonistul Gabriel Nita 1MUZICA UNESTE! VINERI, 16 MARTIE 2018, ORA 19:00

ORCHESTRA SIMFONICA A FILARMONICII “OLTENIA” prezinta

CONCERT PAGANINI

DIRIJOR GIAN LUIGI ZAMPIERI ITALIA

SOLIST GABRIEL NITA vioara

In program:

Serban Nichifor: Variatiuni in stil baroc (prima auditie)

Niccolò Paganini: Concertul nr. 4 in Re minor pentru vioara si orchestra,

MS 60 (orchestratia: Gabriel Nita)

Liana Alexandra: Allegro veloce e caratteristico pentru

orchestra de coarde (prima auditie)

Camille Saint-Saëns: Dans macabru, op. 40

Solo vioara: Octavian Gorun

Concert Paganini orchestrat si interpretat de violonistul Gabriel Nita 2

Violonistul craiovean Gabriel Nita vine in fata publicului meloman cu inegalabilul Concert nr.4 in Re minor de Niccolò Paganini, despre care, in anii trecuti, presa craioveana consemna: „Condusa cu o tehnica a interpretarii impecabila, vioara a vrajit audienta (…) facandu-i pe spectatori sa recunoasca din nou geniul ‹demonului viorii›, asa cum a fost apreciat Niccolò Paganini…” (Laura Motirliche, Cuvantul Libertatii, 3 febr.2014, p.9). Cadenza din prima parte a piesei este scrisa chiar de interpret, de altfel un foarte bun orchestrator, pasajele de mare virtuozitate fiind sustinute de minunata vioara Giuseppe Micheli – 1891, pe care am avut ocazia sa o ascultam in ultimii ani.

Gabriel Nita a scris in ultimii ani orchestratia Concertului nr.2 in Si minor „La Campanella”, a Concertului nr.4 in Re minor si a Concertului nr.5 in La minor pentru vioara de Niccolò Paganini, critica muzicala considerand ca : „Violonistul Gabriel Nita … a surmontat dificultatile tehnice ale partiturii (Concertul nr.2 de N. Paganini n.r.) de o maniera entuziasmanta, discursul sonor, in partile extreme, a fost stralucitor, plin de verva, iar in partea lenta, de caldura emotiei … Gabriel Nita este un muzician autentic.” (Gheorghe Fabian, „Mozaicul”, nr.4/2009).

*

Concert Paganini orchestrat si interpretat de violonistul Gabriel Nita 3

Gian Luigi Zampieri, nascut in 1965 la Roma, este reprezentant al scolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia si apoi la Accademia Chigiana, obtinand in 1988 Diploma de Onoare. In calitate de organist si dirijor, s-a perfectionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski si Leonard Bernstein. La varsta de 15 de ani, a devenit organist la Basilica di Santa Maria in Trastevere din Roma, unde a activat timp de 20 de ani. In 1997, a castigat Concursul International ”A. Pedrotti”, fiind primul dirijor italian laureat al acestui concurs. Lansat din anii studentiei in cariera dirijorala, Gian Luigi Zampieri a condus prestigioase orchestre. In prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia), dirijor invitat permanent si director artistic onorific al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.