VINERI, 20 OCTOMBRIE 2017, ORA 19:00 are loc Concertul simfonic în cadrul Festivalului Internaţional „Elena Teodorini”, organizat de Opera Română Craiova! DIRIJOR Concertului este THEO WOLTERS din OLANDA iar SOLISTĂ SILVIA SBÂRCIU la pian
Programul Concertului simfonic :
Constantin Silvestri: Trei piese pentru orchestră de coarde, op. 4, nr. 2
Ludwig van Beethoven: Concertul nr. 4 în Sol major pentru pian și orchestră, op. 58
Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonia nr. 41 în Do major, K. 551, „Jupiter”
Theo Wolters s-a născut la Melick (un oraş din sudul Olandei) în anul 1955, fiind mezinul unei numeroase familii de muzicieni. La o vârstă foarte fragedă a început să studieze trompeta în cadrul intim al fanfarei pe care tatăl său o coordona. Talentul său a fost remarcat încă de pe atunci, iar Theo a urmat studiul muzicii la Conservatorul din Maastricht, la clasa renumitului trompetist Wim Groot, fost prim-trompetist al Royal Concertgebouw Orchestra. Înainte de a-şi termina studiile la Conservatorul din Maastricht, Theo Wolters fusese deja angajat ca prim-trompetist la Overrijsels Philharmonisch din Enschede (Olanda) şi la Filarmonica din Essen (Germania), în perioada 1975 – 1979.
În anul 1979, a devenit membru al prestigioasei Royal Concertgebouw Orchestra. În cadrul acestei reputate orchestre a lucrat şi a participat la sesiuni de înregistrări audio-video, alături de cei mai mari dirijori ai momentului: Leonard Bernstein, Bernard Haitink, Carlos Kleiber, Riccardo Chailly, Nikolaus Harnoncourt şi Mariss Jansons.
În paralel cu activitatea instrumentală şi orchestrală, Theo Wolters a studiat dirijatul sub îndrumarea lui Pieter Stalmeier şi Roberto Benzi. Ca dirijor invitat, a susţinut concerte alături de Orchestra Simfonică Slovacă de Stat, Sinfonietta Slovaka, Orchestra Simfonică din Tbilisi (Georgia), Filarmonica „George Enescu” şi Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonicile de Stat din Sibiu şi Târgu Mureş, Filarmonica “Banatul” din Timişoara și Filarmonica “Oltenia” din Craiova, Bucheon Philharmonic Orchestra Seoul, Korean Symphony Orchestra şi Wonju Philharmonic Orchestra (Coreea de Sud), Neue Philharmonie Westfalen şi Nürnberger Symfoniker (Germania), Orchestra Română de Tineret, Limburg Symphony Orchestra, Netherlands Promenade Orchestra, Residentie Orchestra/Filarmonica din Haga, Concertgebouw Chamber Orchestra şi Royal Concertgebouw Orchestra (Olanda).
Între anii 2004 – 2012 a fost asistentul lui Mariss Jansons la celebra orchestră din Amsterdam. Când Mariss Jansons nu a putut dirija Orchestra Concertgebouw în concertele din 20 şi 21 iunie 2008 din cauza unor probleme de sănătate, Theo Wolters a fost cel care l-a înlocuit la pupitrul dirijoral, obţinând un mare succes cu Simfonia Turangalîla de Olivier Messiaen.
Beneficiara unei solide pregătiri internaționale, pianista Silvia Sbârciu și-a început formația muzicală în orașul natal Cluj-Napoca (mai întai la Liceul de Muzică “Sigismund Toduță” iar apoi la Academia de Muzică “Gh. Dima”), desăvârșind-o la binecunoscuta instituție de învățământ superior muzical Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Mannheim (Germania) unde a urmat studiile aprofundate la clasa profesorului Paul Dan. Fecundele stagii profesionale în compania unor mari maeștri ai artei pianistice mondiale și a unor pedagogi importanți (Karl Heinz Kämmerling de la Mozarteum Salzburg în cadrul Schleswig – Holstein Musikfestival, Lev Naumov de la Conservatorul din Moscova, Leon Fleischer de la Juilliard School of Music, New York, Konstantin Scherbakov, Dmitri Alexeev, Felix Gottlieb sau Sviatoslav Pochekin în cadrul Internationale Klavierakademie Murrhardt – Germania) au contribuit decisiv la formarea profilului artistic al pianistei. Evoluția sa a fost puternic influențată și de participarea la IKIF (International Keyboard Institute and Festival – New York, SUA) unde a lucrat cu pianiștii Sontraud Speidel, Akiko Ebi, Asaf Zohar și dirijorul Eduard Zilberkant.
Atât ca solistă cât și ca partener cameral, pe cartea de vizită a pianistei se găsesc festivaluri importante cum ar fi Festivalul “Toamna Muzicală Clujeană”, Festivalul “Mozart”, “Festivalul de Interpretare a Liedului Ionel Perlea”, Festivalul “Sigismund Toduță” sau Festivalul 3iTTT (3. internationale Troessinger Tastentage) de la Trossingen, Germania. A susținut cursuri de măiestrie atât la Festivalul 3iTTT cât și la Academia de Muzică “Stanislaw Moniuszko” – Gdansk, Polonia și a făcut parte din juriul prestigiosului concurs internațional “Dinu Lipatti Young Musicians Competition” – Roma, Italia.
Pe lângă bogata activitate solistică desfășurată alături de orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș, Ploiești, Brașov etc. sub conducerea dirijorilor Mihail Agafița, I. Ionescu-Galați, Paul Mann, Aurelio Canonici, Jozsef Horvath, Florentin Mihăescu, Janko Zsolt etc. cât și în recitaluri solo și concerte susținute în România, Germania, Franța, Suedia, SUA etc., Silvia Sbârciu s-a impus și ca un partener cameral avizat, aplecându-se cu un pasionat interes asupra relației text literar/text muzical din duo-ul voce-pian. Este membră a Forumului European de Lied alături de nume importante ale genului și a participat de curând la Conferința Europeană a ELF (Europäisches Lied Forum) care a avut loc la Universitatea Mozarteum din Salzburg. În prezent este conferențiar universitar și își desfășoară activitatea didactică la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca.
Views: 0