Concert SoNoRo Conac X „La Grande Bellezza” la Portul Cultural Cetate

0
133
Concert SoNoRo Conac X „La Grande Bellezza” la Portul Cultural Cetate
Concert SoNoRo Conac X „La Grande Bellezza” la Portul Cultural Cetate

SoNoRo Conac ajunge la cea de-a X-a ediție și celebrează acest moment sub numele „La Grande Bellezza”, cu un turneu de concerte de muzică de cameră în unele dintre cele mai frumoase spații din țara noastră.

Din acest periplu nu putea lipsi o oprire la Portul Cultural Cetate, un loc important în istoria SoNoRo.  Concertul “La Grande Bellezza” va avea loc sâmbătă, 21 mai, de la ora 19.00 și va fi susținut de muzicienii Irina Mureșanu (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Cristiana Mihart (pian).  

Accesul este gratuit, doar în baza rezervării locurilor, iar concertul este urmat de un cocktail oferit de Illy și Avincis.

 

SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc şi de a aduce în atenția publicului şi a autorităților remarcabile valori româneşti date uitării.

„Fiecare dintre locurile alese pentru cea de-a X-a ediție a turneului SoNoRo Conac întregește povestea muzicii clasice din România. Dacă în prima parte a turneului am concertat în marile filarmonici ale țării noastre, stabilimente de cultură ridicate începând cu secolul XVIII și în același timp capodopere arhitectonice, în a doua parte ne ancorăm în poezia locurilor unde mari muzicieni sau alți oameni de cultură au locuit sau au creat. Suntem încântați să revenim la Portul Cultural Cetate și sperăm ca publicul să dea curs invitației noastre, să se bucure de frumusețea muzicii și de energia specială a acestui loc”, declară Răzvan Popovici, Directorul turneului SoNoRo Conac.  

 

Concertul cuprinde următorul program:

Ludwig van Beethoven (1779 – 1827) – Trio Gassenhauer, op. 11 

George Enescu (1881 – 1955) – Arii în stil popular românesc pentru vioară solo

Fritz Kreisler (1875 – 1962) – Recitativ și Scherzo pentru vioară solo, op. 6

Fritz Kreisler (1875 – 1962) – La Gitana pentru violă și pian

Piotr Ilici Ceaikovski (1840 – 1893) – Meditation pentru violă și pian, op. 72, nr.5

Dimitri Șostakovici (1906 – 1975) – Cinci piese pentru vioară, violă și pian

 

Mai multe detalii despre program și modalitatea de rezervare a locului sunt disponibile pe https://conac.sonoro.ro/.

Ultima parte a turneului este programată în perioada 28-30 iunie 2022.

 

Portul Cultural Cetate

 

Așezat pe malul Dunării, între Calafat și Turnu Severin, pe locul în care, de pe la 1880 până la mijlocul secolului trecut, a funcționat un port agricol de unde se exporta grâu și făină spre Budapesta, Viena și orașele germane danubiene.

În 1997, impunătoarea clădire a căpităniei portului, construitǎ cu mai bine de 100 de ani în urmǎ de meşteri italieni, însǎ aflată în ruină, a fost descoperită întâmplător şi achiziţionată de Mircea Dinescu. Astfel, fostul port agricol a avut şansa să reînvie ca „port cultural” după mai bine de 50 de ani de când, odată cu instaurarea regimului comunist, fusese închis şi transformat în pichet de grăniceri.

După restaurări ample și construirea unei bucǎtǎrii moderne şi a unui mini-hotel, locul a devenit accesibil şi pentru turism. Portul Cetate este astǎzi recunoscut pentru gastronomia sa cu totul specială, inspirată de vechi reţete boiereşti şi produsă doar cu ingrediente naturale de la ferma proprie, dar şi pentru „Vinul lui Dinescu”, produs la crama Galicea Mare.

Portul Cultural Cetate este un spațiu artistic vibrant, fiind gazda unor evenimente culturale diverse: Divanul de film şi artă culinară, workshop-ul SoNoRo Interferenţe, tabere de traduceri, tabere de scriere creativă și rezidențe pentru scriitori, spectacole de teatru, în colaborare cu festivaluri de renume (Festivalul Shakespeare de la Craiova, Festivalul de Teatru de la Sibiu), expoziţii, tabere şi rezidenţe pentru artişti plastici ș.a.

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.