Home » Timp Liber » Spectacole si Concerte » Concertul in Fa pentru pian de Gershwin sub bagheta spaniolului Jordi Mora la Filarmonica Oltenia Craiova

Concertul in Fa pentru pian de Gershwin sub bagheta spaniolului Jordi Mora la Filarmonica Oltenia Craiova

Concertul in Fa pentru pian de Gershwin sub bagheta spaniolului Jordi Mora la Filarmonica Oltenia Craiova

VINERI, 29 IUNIE 2018, ORA 19:00

ORCHESTRA SIMFONICA A FILARMONICII „OLTENIA” CRAIOVA

prezinta

Concert simfonic „Muzica uneste!”

DIRIJOR: JORDI MORA (SPANIA)

SOLISTA: RUXANDRA BOARIU (pian)

In program:

Lucian Beschiu: „Lento rubato” pentru orchestra de corzi (prima auditie)

George Gershwin: Concertul in Fa pentru pian si orchestra

Robert Schumann: Simfonia nr. 2 in Do major, op. 61

Vineri, 29 iunie 2018, ora 19:00, pe scena Filarmonicii „Oltenia” Craiova vor rasuna acordurile cu influente de jazz din Concertul in Fa pentru pian de Gershwin, sub bagheta dirijorului spaniol Jordi Mora, discipol al celebrului Sergiu Celibidache. Solista concertului de Gershwin va fi tanara pianista Ruxandra Boariu, care a cantat la prestigiosul Festival International “George Enescu”. Seara va debuta cu o scurta piesa romaneasca in prima auditie, Lento rubato de Lucian Beschiu si se va incheia cu Simfonia in Do major, op. 61 de Schumann, o lucrare cu efect terapeutic pentru compozitor. Cu acest concert se termina prima parte a stagiunii 2017/2018 a Filarmonicii „Oltenia” Craiova, Muzica uneste!, care va fi reluata in luna octombrie, in mod exceptional, pentru a sarbatori centenarul Marii Uniri.


Nascut in Barcelona, Jordi Mora este frecvent invitat ca dirijor in Germania, Spania, Franta, USA, Rusia, Romania, Grecia si America de Sud, unde a condus ansambluri orchestrale renumite si a colaborat cu artisti remarcabili. Repertoriul sau se intinde de la perioada barocului pana la creatii contemporane prezentate in prima auditie absoluta, in special din creatia unor compozitori spanioli si argentinieni. In acelasi timp, Jordi Mora este implicat in multe proiecte pedagogice, cu precadere in Elvetia, Spania, Italia, Argentina si Germania. In prezent, muzicianul spaniol este dirijor al Orchestrei Simfonice “Segle XXI” si al Orchestrei Bruckner Akademie, cu aceasta din urma realizand un proiect ambitios, integrala simfoniilor lui Bruckner.

Citeste si :  Concert Paganini orchestrat si interpretat de violonistul Gabriel Nita

Solista Concertului in Fa pentru pian de Gershwin, pianista Ruxandra Boariu, a cantat pe pe scena prestigiosului Festival International “George Enescu”. A obtinut numeroase premii la concursuri nationale si internationale, atat la categoria pian solo, cat si la categoria muzica de camera, impreuna cu colegele sale, Raluca Maria Constantin si Renata Eunis Baluta, alaturi de care a infiintat “Trio Risoluto”. Discipola a pianistului Toma Popovici, Ruxandra Boariu urmeaza in prezent cursurile de master ale Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti.

***

Concertul in Fa pentru pian de compozitorul american George Gershwin a avut premiera in anul 1925 la Carnegie Hall din New York, in interpretarea Orchestrei Simfonice din New York sub bagheta dirijorului Walter Damrosch, cu Gershwin la pian. Ca si in celelalte lucrari orchestrale ale lui Gershwin, in concertul pentru pian sunt prezente influentele muzicii jazz. Concertul a avut loc cu casa inchisa si a fost foarte bine receptat de publicul larg. Totusi recenziile au fost mixte deoarece criticii erau nehotarati daca lucrarea este clasica sau jazz. A existat o atitudine variata din partea contemporanilor, Igor Stravinski spunand ca este o lucrare geniala, in vreme ce lui Serghei Prokofiev i-a displacut total. Patinatoarea artistica sud-coreeana Kim Yu-Na a patinat pe aceasta lucrare la Jocurile Olimpice de iarna din 2010 de la Vancouver, castigand medalia de aur.

Citeste si :  ART in the PARK 2017 in Parcul Nicolae Romanescu

Simfonia in Do major, op. 61 de Schumann este o lucrare cu efect terapeutic pentru compozitor, care marturisea intr-o scrisoare adresata profesorului D. G. Otten din Hamburg: „Am scris simfonia in decembrie 1845, inca pe vremea cand mai eram bolnav … Cand am terminat lucrarea, mi-am redobandit sanatatea.” Prima auditie a avut loc la in celebrul Auditoriu “Gewandhaus” din Leipzig, la data de 5 noiembrie 1846, sub bagheta lui Felix Mendelssohn-Bartholdy si s-a bucurat de un succes mai mult decat promitator.

Lucrarea Lento rubato este scrisa de Lucian Beschiu (n. 1986) compozitor, dar si editor muzical la Musikproduktion Höflich, unde coordoneaza colectii de partituri, aranjamente, editii rare si editii princeps. Compozitia a fost prezentata si in Belgia, sub conducerea lui Daniel Gazon.

Lasa un comentariu aici !
Ajuta si tu Jurnal de Craiova!

About Ciurezu Marian Bogdan

De ce Jurnal de Craiova ? Pentru ca acest oras merita mult .. Multi inca nu realizeaza ce oras minunat avem ! Orasul merita o altfel de presa chiar daca online ! Adevarul ... trebuie sa fie cel care conteaza !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.