Concertul nr. 2 de Saint-Saens, cu Rebeca Omordia la pian si Theo Wolters la pupitrul dirijoral

0
522

Concertul nr. 2 de Saint-Saens, cu Rebeca Omordia la pian si Theo Wolters la pupitrul dirijoral 1Stagiunea „MUZICA INSPIRA!”
„Fii diferit! Mergi pe clasic!”

VINERI, 24 MAI 2019, ORA 19:00
ORCHESTRA SIMFONICA A FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR
THEO WOLTERS, OLANDA

SOLISTA
REBECA OMORDIA, la pian

In program:
Camille Saint-Saëns: Concertul nr. 2 in Sol minor pentru pian si orchestra, op. 22
Anton Bruckner: Simfonia nr. 6 in La major, WAB 106

Vineri, 24 mai, de la ora 19, melomanii sunt invitati sa audieze debordantul Concert nr. 2 in Sol minor, op. 22 de Camille Saint-Saëns, cu Rebeca Omordia la pian si olandezul Theo Wolters la pupitrul dirijoral. Seara se va incheia cu Simfonia nr. 6 in La major de Anton Bruckner, lucrare de o exceptionala frumusete si plasticitate.

Theo Wolters s-a nascut la Melick (un oras din sudul Olandei), in anul 1955, fiind mezinul unei numeroase familii de muzicieni. La o varsta foarte frageda, a inceput sa studieze trompeta in cadrul intim al fanfarei pe care tatal sau o coordona. Talentul sau a fost remarcat inca de pe atunci, iar Theo a urmat studiul muzicii la Conservatorul din Maastricht, la clasa renumitului trompetist Wim Groot, fost prim-trompetist al Royal Concertgebouw Orchestra. Inainte de a-si termina studiile la Conservatorul din Maastricht, Theo Wolters fusese deja angajat ca prim-trompetist la Overrijsels Philharmonisch din Enschede (Olanda) si la Filarmonica din Essen (Germania), in perioada 1975 – 1979. In anul 1979, a devenit membru al prestigioasei Royal Concertgebouw Orchestra. In cadrul acestei reputate orchestre a lucrat si a participat la sesiuni de inregistrari audio-video, alaturi de cei mai mari dirijori ai momentului: Leonard Bernstein, Bernard Haitink, Carlos Kleiber, Riccardo Chailly, Nikolaus Harnoncourt si Mariss Jansons.
In paralel cu activitatea instrumentala si orchestrala, Theo Wolters a studiat dirijatul sub indrumarea lui Pieter Stalmeier si Roberto Benzi. Ca dirijor invitat, a sustinut concerte alaturi de Orchestra Simfonica Slovaca de Stat, Sinfonietta Slovaka, Orchestra Simfonica din Tbilisi (Georgia), Filarmonica „George Enescu” si Orchestra Nationala Radio din Bucuresti, Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonicile de Stat din Sibiu si Targu Mures, Filarmonica “Banatul” din Timisoara si Filarmonica “Oltenia” din Craiova, Bucheon Philharmonic Orchestra Seoul, Korean Symphony Orchestra si Wonju Philharmonic Orchestra (Coreea de Sud), Neue Philharmonie Westfalen si Nürnberger Symfoniker (Germania), Orchestra Romana de Tineret, Limburg Symphony Orchestra, Netherlands Promenade Orchestra, Residentie Orchestra/Filarmonica din Haga, Concertgebouw Chamber Orchestra si Royal Concertgebouw Orchestra (Olanda). Intre anii 2004-2012, a fost asistentul lui Mariss Jansons la celebra orchestra din Amsterdam. Cand Mariss Jansons nu a putut dirija Orchestra Concertgebouw, in concertele din 20 si 21 iunie 2008, din cauza unor probleme de sanatate, Theo Wolters a fost cel care l-a inlocuit la pupitrul dirijoral, obtinand un mare succes cu Simfonia Turangalila de Olivier Messiaen.
*
Absolventa a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (clasa prof. Dana Borsan), Rebeca Omordia a urmat un Master ”Socrates – Erasmus” (Conservatorul din Birmingham), obtinand in 2007 o bursa de studii pre-doctorale din cadrul aceleiasi universitati. In 2010 a castigat bursa „Ofenheim” pentru studii aprofundate oferita de Trinity College, Londra (clasa prof. Mikhail Kazakevich). Activitatea sa concertistica s-a desfasurat in mari centre culturale din Europa si America, obtinand si numeroase premii la concursuri nationale si internationale. Marele Premiu „Delius Prize”, castigat in 2009 la Birmingham Conservatoire, a deschis colaborarea cu renumitul violoncelist britanic Julian Lloyd Webber, alaturi de care a concertat in repetate randuri ca partener de muzica de camera. In 2013, Rebeca Omordia a transcris pentru violoncel si harpa ”Seal Lullaby”, lucrare a cunoscutului compozitor Eric Withacre, care a fost inregistrata pentru Deustche Gramophone de violoncelistul Julian Lloyd Webber impreuna cu harpista Catrin Finch.
A sustinut numeroase recitaluri solo in Marea Britanie organizate de British Music Society si de ”John Ireland” Trust, organizatii menite sa promoveze creatia compozitorilor britanici, in special a lui John Ireland (1876 – 1862), cel mai important compozitor englez care a scris pentru pian. De asemenea, desfasoara si o intensa activitate pedagogica. In 2007 a devenit profesor asociat la Birmingham Junior Conservatoire, unde studentii sai (16 – 18 ani) sunt pregatiti pentru admiterea la Conservator. Succesul de care Rebeca Omordia se bucura in prezent peste hotare este pe masura talentului, dar si a efortului sau continuu de perfectionare. Ca recunoastere, tanara pianista a primit Premiul „Honorary Membership Award” din partea Conservatorului din Birmingham, care i-a fost inmanat pe data de 24 iunie 2016. Distinctia este acordata absolventilor care s-au afirmat si au adus o contributie importanta in domeniul muzical in care activeaza.
***
Dintre lucrarile concertante dedicate pianului, Concertul nr. 2 in Sol minor, op. 22 (datat 1868) de Saint-Saëns a cunoscut cea mai mare popularitate; el s-a bucurat de aprecierea unanima a interpretilor, mergand pe linia unei virtuozitati debordante, subordonata insa ineditei constructii arhitecturale. Initial, lucrarea a fost scrisa cu titlu de experiment pentru un instrument la moda in acea vreme, pianul cu pedalier, un hibrid care tindea sa intruneasca trasaturile principale ale pianului si ale orgii, ideea fiind insa abandonata.
*
Cu toate ca Simfonia a VI-a nu s-a bucurat de popularitatea celorlalte lucrari de gen bruckneriene, ea este perceputa de multi ca una dintre cele mai frumoase realizari. Dupa cum mentiona Robert Simpson in studiul sau asupra lui Bruckner: „Temele ei sunt de o exceptionala frumusete si plasticitate, armonia ei este cutezatoare, dar, totodata, subtila, instrumentatia – cea mai avantata in taramurile imaginatiei creatoare din tot ce s-a achizitionat in domeniu si, mai presus de orice, o capodopera a formei clasice care l-ar fi putut impresiona chiar si pe Brahms.”

Views: 1

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.