Primaria Craiova, cu votul consilierilor locali (cei de la USRPlus si PNL au votat impotriva), Iridex va achizitiona pe banii craiovenilor 408 containere de suprafata pentru deseuri reciclabile de tip sticla si 712 containere de suprafata pentru deseuri reciclabile de tip hartie/carton, plastic/metal. Atentie, Iridex le cumpara, dar craiovenii le platesc.
Dupa ce au „realizat” acele containere ingropate, Municipalitatea a constatat ca in cartierele de blocuri nu sunt pubele pentru gunoiul care poate fi reciclat, astfel incat singura solutie ar fi aceasta
Iridex achizitioneaza pubelele cu banii proprii, insa plata finala cade in sarcina administratiei locale. Investitia estimata este de circa 12,98 de milioane de lei (fara TVA), adica vreo 3 milioane de euro, bani pe care Primaria Craiova se angajeaza sa ii achite Iridex lunar, timp de 8 ani.
„Cip-ul” este de vina !
Cu cateva minute de inceperea sedintei a avut loc Comisiile de Specialitate din cadrul Consiliului Local Craiova. Acolo nu a fost mentionat nici un pret al pubelelor care urmeaza sa fie achizitionate de IRIDEX dar platite de Primaria Craiova.
Iridex este o firma privata iar posibilitatea efectuarii unei licitatii este ZERO !
Ca totul sa fie conform planului, Iridex comunica Primariei Craiova ca doar un producator poate produce acele pubele. Ciudat este faptul ca firma aleasa este chiar European Waste Technology.
Firma European Waste Technology este castigatoarea licitatiei CJ Dolj pentru containerele ingropate.
Utilajele achizitionate prin Master Planul de Deseuri al Consiliului Judetean Dolj sunt prevazute cu un anumit soft care poate opera doar cu acel tip de containere. Motiv pentru care pretul de achizitie, calculat la 2400 de euro/buc (rezultat din impartirea valorii estimate la nr. de bucati care trebuie achizitionat), ridica mari semne de intrebare. Pubelele asemanatoare costa circa 6-700 de euro. In plus, de ce vrea Primaria Craiova neaparat sa devina proprietara acestor containere in conditiile in care afacerea Iridex e una privata iar serviciile ii sunt platite? Alesii locali ai opozitiei s-au plans si de faptul ca nu au fost informati de aceasta formula agreata de municipalitate pentru achizitia containerelor, ci ca inainte sa vada acest proiect negru pe alb le-a fost facuta o prezentare principiala.
Consilierii USRPlus si PNL au reactionat la asemenea propunere
„Problema pe care vrem sa o ridicam este pretul de achizitie al acestor containere, eu am vazut ce containere face firma de la care se cumpara, dar nu imi dau seama daca pretul este mic, este mare. Pana la urma tot cetatenii vor plati aceste costuri. Trebuie vazut ce fundamentare are acest pret al containerelor. Ni s-a spus ca pretul nu ar fi chiar de 2.400 de euro/container, ci 1.750 de euro. Diferenta de 600 de euro ar fi transportul, amplasarea. Adica negociezi cu un furnizor pentru 1.000 de containere si nu ai transport gratuit? Eu am vazut in contract ca se platesc undeva la 6 lei/mc pentru amplasare, iar transportul este inclus in pret. Sa avem o transparenta mai mare in privinta pretului”, a ridicat problema consilierul USR, Cezar Dragoescu
„Nu stiu cum sa numesc acest proiect de hotarare!? Sa ajungem sa dam milioane de euro din bani publici unei firme private ca acea firma sa cumpere de la alta firma niste bunuri pentru noi craiovenii mi se pare de domeniul fantasticului. De ce evitati licitatiile? Avem o adresa de la producator in care acesta ne spune ca nu putem lua de la alt producator, ca acele containere au alte dimensiuni. Pe bune? Sa fie ultima data cand veniti in fata CL cu astfel de propuneri! Nu am crezut ca se poate ajunge la asemenea aroganta din partea conducerii PSD cu banii craiovenilor”, a spus Marian Vasile, consilier PNL.
„Ne-am grabit sa dam afara 300 de oameni de la Salubritate, acum trei luni, dar Primaria nici macar nu avea prevazute containere pentru colectarea selectiva a gunoiului. Pe langa problemele de natura juridica, remarc si superficialitatea cu care a fost intocmit acest Master Plan pentru deseuri. Nu ai containere pentru colectare selectiva, desi primaria se lauda ca va face colectare selectiva? Pui un operator privat sa cumpere 1.200 de containere cu peste 3 milioane de euro? Primaria Craiova nu are nici un control asupra modului in care sunt achizitionate acele containere. Bugetul Craiovei este impovarat cu 160 de mii de lei/luna timp de opt ani de zile pentru niste containere care nu au fost prevazute in Master Plan. Faci Master Plan si prevezi containere pentru colectare selectiva doar pentru 30 de platforme din totalul de 438 de platforme? Au fost identificate macar cele 438 de locatii in Craiova unde vor fi puse aceste containere?” a intrebat consilierul local Teodor Sas, consilier PNL.
Views: 0