De Sarbatori, masa romanilor contine, in special, grasimi provenite din toba, caltabos, slanina sau sarmale. Pentru ca preparatele de Sarbatori nu sunt in spiritul traditiei daca de aici lipsesc renumitele preparate de porc, bucurati-va de ele, dar nu exagerati. Daca va infruptati din delicatese cu moderatie pe parcursul intregii zile, puteti evita dezechilibrele alimentare.
Cei care au tinut post trebuie sa fie atenti la cat mananca pentru ca risca pancreatite sau boli diareice. Obezii, cei cu boli cardiovasculare, guta si hipertensivii ar trebui sa fie cei mai atenti la alimentatie in aceasta perioada.
„Bolnavii de guta nu au voie sa manance carne rosie”, avertizeaza nutritionistul Cristina Alexandrescu.
Aperitive la micul dejun
Specialistii in alimentatie sustin ca la micul dejun e bine sa mancati doar un aperitiv, la pranz ciorba si sarmale, iar la cina o friptura. Pentru prima masa a zilei puteti apela la aperitivele traditionale de porc, la salata de boeuf, la toba. Aceasta daca e facuta preponderent din limba, ficat si carne macra nu e foarte grasa, iar gelatina nu are calorii.
„Gelatina din toba e obtinuta prin fierbere, e o buna sursa de proteine, nu ingrasa si nu se digera foarte greu”, explica nutritionisul Corina Zugravu.
Pentru a evita grasimile din salata de boeuf, puteti adauga maioneza vegetala. La pranz, puteti manca ciorba si sarmale. Ciorba este bine sa fie un pic acrisoara, cu carne si multe legume. Evitati sa-i puneti rantas.
Ardeiul iute arde caloriile
Pentru a creste metabolismul puteti manca ardei iute. „Organismul arde mai mult caloriile datorita ardeiului iute”, explica nutritionistul Mihaela Bilic.
Sarmalele pot fi facute din carne de porc amestecata cu carne de vita. Pentru cina rezervati-va friptura cu muraturi, care contin vitamina C si ajuta organismul sa fie imun la virusi.
Din cauza continutului mare de sare, bolnavii de ulcer si hipertensiune arteriala pot inlocui muraturile cu legume. Daca vreti sa scadeti cantitatea de glucide, in loc de prajituri si cozonaci puteti manca salata de fructe.
Mararul si ghimbirul va pot „drege” stomacul
Pentru a evita problemele de digestie este bine sa nu infulecati si sa mestecati bine mancarea.
Pentru problemele de digestie, sunt recomandate suplimentele cu ghimbir si acidofilus pudra. Ghimbirul este antiflatulent, stimuleaza secretia biliara si pancreatica. Pudra cu acidofilus sustine si reface flora de la nivelul stomacului.
Mai puteti folosi carbune vegetal, suplimente cu fenicul, cu musetel ori cu marar. Carbunele vegetal are efect antibalonare, suplimentele cu fenicul inhiba procesul fermentatiei, iar musetelul este un foarte bun antiinflamator.
Mararul este si el folosit din timpuri vechi pentru aparatul digestiv. O plimbare lunga topeste si ea caloriile.
Views: 2