Home » Actualitate » National » CONFERINTA “ARBITRAJUL – JUSTITIE RAPIDA SI CONFIDENTIALA” in cadrul Manifestarii “Zilele Arbitrajului Institutionalizat”

CONFERINTA “ARBITRAJUL – JUSTITIE RAPIDA SI CONFIDENTIALA” in cadrul Manifestarii “Zilele Arbitrajului Institutionalizat”

Share ..

Pentru prima data de cand suntem alaturi de acest mare proiect , am fost prezenti la o sarbatoare a acestor oameni minunati . Zilele Arbitrajului Institutionalizat este un motiv de mandrie pentru cei care fac aceasta meserie si pentru cei care depun juramantul de a devenii arbitru .

La ora 14:15 Doamna Presedinte al Asociatiei de Arbitraj Institutionalizat , Arbitru Rodica Vlaicu , a tinut un discurs de deschidere . A urmat apoi randul invitatiilor de onoare sa tina un discurs .

In cadrul Conferintei ”Arbitrajul – justitie rapida si confidentiala”, Rares Cristea, presedintele Federatiei Organizatiilor Romanesti din Italia a mentionat ca va sprijini Asociatia de Arbitraj Institutionalizat sa-si extinda activitatea in Italia pentru a veni astfel in sprijinul romanilor care se afla in acesta tara.
Cel in cauza a salutat initiativa infiintarii pe langa Asociatia de Arbitraj Institutionalizat a Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat si considera ca acesta este atat in sprijinul justitiabilului cat si in sprijinul statului roman.

În cadrul Conferintei ”Arbitrajul – justitie rapida si confidentiala”, Rares Cristea, presedintele Federatiei Organizatiilor Romanesti din Italia a mentionat ca va sprijini Asociatia de Arbitraj Institutionalizat sa-si extinda activitatea in Italia pentru a veni astfel in sprijinul romanilor care se afla in acesta tara.
Cel in cauza a salutat initiativa infiintarii pe langa Asociatia de Arbitraj Institutionalizat a Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat si considera ca acesta este atat in sprijinul justitiabilului cat si in sprijinul statului roman.

De la ora 15 pana la ora 16 au fost 3 lucrari ale arbitrilor ca apoi sa se ia o mica pauza de cafea .

Avocat Augustin Raducanu în cadrul lucrării ”Cheltuielile arbitrale” a precizt ca acestea pot fi cerute in cadrul actiunii arbitrale sau pe cale separata. Actiunea de solicitare a cheltuiellor arbitrale (pe cale separata) poate fi supusa soluționării instanței de drept comun sau unei instante arbitrale.

Arbitru Raluca – Alexanda Rosca a sustinut ca ”mai mult decat un mijloc alternativ de solutionare a litigiilor, arbitrajul institutionalizat ar putea reprezenta in materia asigurarilor, optiunea principala cu multiple avantaje pentru partile aflate in conflict”.

Arbitru Cornel Nitu a prezentat in cadrul Conferintei ”Arbitrajul – justitie rapida si confidentiala” comunicarea cu tema Expertiza contabila – mijloc de proba in procesul arbitral”. In cadrul lucrarii acesta a aratat ca pentru eficientizarea activitatii este necesara intocmirea unor liste cu expertii contabili care sunt de acord sa
efectueze cu celeritate expertizele dispuse de catre completul arbitral. Acesta a propus ca aceste liste sa fie intocmite de catre Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din fiecare judet si sa fie actualizate lunar.

Arbitru Elena Rida la finalul comunicării CONFLUENŢE ÎNTRE ACTIVITATEA ARBITRILOR ŞI CEA A ALTOR PROFESII JURIDICE ȘI NON-JURIDICE a precizat că “Arbitrajul vizeaza echitatea, iar justitia statala legea; arbitrajul a fost inventat pentru ca echitatea sa fie aplicata’’.

Pana la ora 18 au fost prezentate alte lucrari ale arbitrilor ca la final sa fie facute  CONCLUZIILE CONFERINTEI “ARBITRAJUL – JUSTITIE RAPIDA SI CONFIDENTIALA” – prezentate de vicepresednitele Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat, Iulica Burticioiu
“Consider şi vă rog să fiţi de acord cu mine, că temele stabilite pentru a fi prezentate la Conferinţă au fost de interes major, au fost prezentate dumnevoastră într-o succesiune logică, astfel:
– Arbitrajul instituţionalizat sau dreptul real al petentului – justiţiabil în alegerea instanţei;
– Convenția arbitrală – element central al construcției arbitrale;
– Expertiza contabilă în cadrul procesului arbitral;
– Arbitrabilitatea litigiilor izvorâte din încheierea și executarea contractelor de asigurări;
– O problemă privind eficacitatea hotărârii arbitrale în materia imobilelor;
– Cheltuielile arbitrale;
– Hotărârea arbitrală constituie titlu executoriu și se execută silit întocmai ca o hotărâre judecătorească;
– Confluențe între activitatea arbitrilor și cea a altor profesii juridice și non-juridice.
Temele prezentate au fost bine documentate, de esenţă, cu trimitere la normele legale în vigoare. Antevorbitorii mei nu şi-au propus, pentru că timpul alocat nu era suficient, să explice anumite noţiuni sau să detalieze procedurile în cauză. Autorii lucrărilor au reuşit totuși, să prezinte elementele generale, esenţiale care stau la baza derulării arbitrajului instituţionalizat.
Scopul principal a fost acela de a scoate în evidenţă încă odată preocuparea noastră permanentă de a promova arbitrajul instituţionalizat cu avantajele sale atât pentru statul român cât şi pentru justiţiabil.
Am urmărit pe tot parcursul lucrărilor Conferinţei să vă prezentăm şi elementele definitorii ale arbitrajului instituţionalizat cu scopul de a decide să introduceţi convenţia arbitrală, acolo unde situaţia o impune, la locurile unde vă desfăşuraţi activitatea.
În acest scop am ales să vă prezentăm mai detaliat aspectele privind Convenţia arbitrală, elemente legate de obligativitatea încheierii în formă scrisă a acesteia, formele convenţiei arbitrale şi particularităţile convenţiei arbitrale.
În mod logic am dezbătut şi aspectele legate de rolul expertizei contabile în procedura arbitrală, deoarece expertizele contabile judiciare reprezintă mijloace de probă utilizabile în rezolvarea unor cauze.
O temă cu un subiect de noutate a fost cea legată de Arbitrabilitatea litigiilor izvorâte din încheierea și executarea contractelor de asigurări”.
Vă informez ca la acest moment avem incheiat parteneriat cu ASF (Autorutatea de Supraveghere Financiară) și suntem în procesul de pregătire a arbitrilor în acest domeniu.
Aşa cum bine cunoaşteţi hotărârea arbitrală este cel mai important act din procedura arbitrală, întrucât realizează însăşi scopul arbitrajului, acela de a soluţiona litigiul prin pronunţarea unei hotărâri care este consimţită, în condiţiile legii, ca hotărârea judecătorească iar ca finalitate potrivit art. 615 NCPC, „hotărârea arnbitrală constituie titlu executoriu şi se execută silit întocmai ca o hotărâre judecătorească” asa cum foarte bine a detaliat autorul lucrarii.
Apreciez ca temele prezentate au stârnit interesul dimnevoastră şi că vor face obiectul prezentării la diferite forme de dezvoltare profesională a arbitrilor.
Mulţumesc mult specialiştilor care au întocmit şi prezentat temele la care am facut referire atât pentru disponibilitate cât și pentru efortul depus în întocmirea acestora.
Analizând cele de mai sus, consider că obiectivul Conferinţei, organizate astăzi, cu prilejul aniversării a trei ani de activitate a Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat, acela de a promova imaginea şi valorile instituţiei noastre a fost atins.
Consider ca dumneavoastră, cei prezenti la Conferință, luând act de mesajul nostru, transmis prin conținutul temelor, veți promova, în mediul în care vă desfășurați activitate, arbitrajul instituționalizat cu avantajele sale pentru justuțiabilul român.”

Dupa aceasta conferinta a urmat Ceremonia de Depundere de Juramant al noilor Arbitrii care a avut loc la Statuia lui Mihai Eminescu de langa Cazinoul din Constanta .

Va prezentam si un album foto de la acest eveniment impreuna cu cateva videoclipuri !

EXTRAS DIN CONCLUZIILE CONFERINTEI "ARBITRAJUL – JUSTITIE RAPIDA SI CONFIDENTIALA" – prezentate de vicepresednitele…

Posted by Jurnal De Craiova on 11 Septembrie 2017loading...
Conținutul website-ului Jurnal de Craiova este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către Jurnal de Craiova sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor Jurnal de Craiova, vă rugăm să ne contactați folosind formularul Contact.

About Ciurezu Marian Bogdan

Ciurezu Marian Bogdan
De ce Jurnal de Craiova ? Pentru ca acest oras merita mult .. Multi inca nu realizeaza ce oras minunat avem ! Orasul merita o altfel de presa chiar daca online ! Adevarul ... trebuie sa fie cel care conteaza !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Citește articolul precedent:
Adrian Mititelu , finantator FC U Craiova : Avem 2,3 echipe care au aceleasi puncte ca si noi

FC U Craiova castiga cu 14 - 0 impotriva echipei din Dabuleni ! La pauza scorul avea sa fie unul...

Închide