Sâmbătă, 21 octombrie 2023, educatorii, învățătorii și profesorii din învățământul preșcolar și primar sunt invitați la Conferința de Educație Timpurie, organizată în premieră la Craiova. Ediția va avea loc la Hotel Ramada Plaza, începând cu ora 09.00. Accesul este GRATUIT pentru cadrele didactice din sistemul public de învățământ.
Conferința va aborda tema ”Dezvoltarea comunicării, limbajului și scrierii în educația timpurie”, o temă esențială pentru dezvoltarea cognitivă, emoțională și socială în primii ani de viață.
Cel mai recent studiu național arată că 42% dintre elevii români suferă de analfabetism funcțional. Putem schimba aceste cifre alarmante dacă înțelegem că este nevoie de dezvoltarea unor abilități încă din primii ani de viață.
Lectura și scrisul, introduse prin metode adaptate vârstei, susțin curiozitatea și pasiunea de a învăța în anii de școală și ulterior acestora. Un pas important pentru prevenirea analfabetismul funcțional poate fi introducerea lecturii și a scrisului, prin metode optime, încă din primii ani de viață. Copilul este astfel sprijinit și dobândește abilități pentru a-și susține pasiunea de a descoperi și curiozitatea pe termen lung, cu impact real în viitorul său.
Experți internaționali în educație preșcolară vor susține workshop-uri complexe pentru personalul didactic prezent. Sunt formatori recunoscuți la nivel mondial care vor aborda concepte inovatoare, atât de necesare pentru alinierea sistemului de învățământ preșcolar din România la cele mai performante modele internaționale.
„ Există numeroase cercetări care demonstrează influența experiențelor timpurii de scriere și lectură asupra dezvoltării copilului. Așa numitele Early literacy activities au un impact real asupra dezvoltării cognitive, emoționale și sociale. Introduse încă din primii ani de viață, prin metode moderne, adaptate vârstei, lectura și scrisul ajută la dezvoltarea limbajului, la rezultate în anii de școală, la îmbunătățirea abilităților socio-emoționale.
Lectura, povestitul sau interpretarea unui rol din povestire în fața copilului îi sporesc acestuia, în timp, înțelegerea auditivă, vocabularul și conștientizarea fonologică. Îl ajută să își cultive gândirea critică, abilitățile analitice. Expunerea la lectură încă din primii ani le permite copiilor să înțeleagă diverse perspective și să dezvolte empatie, auto-reglare emoțională și răbdare. Iar cum fiecare copil are ritmul rău, este necesară o abordare holistică aici, prin care să fie respectate diferențele individuale, cu focus pe implicarea activă a celui mic.
Educatorii prezenți la această ediție vor avea ocazia să își însușească competențe și tehnici moderne în această direcție, prin care să îi susțină apoi pe copii, pentru ca ei să deschidă uși către o lume plină de cunoaștere și înțelegere”. a spus Valentina Secară, fondatoarea Conferinței de Educație Timpurie.
Printre experții ce vor fi prezenți la Craiova, se numără Alison Featherbe – deținătoare a titlului ”Trainer of the Year” la Nursery World Awards 2021. Este unul dintre cei mai apreciați specialiști în educație timpurie, pentru calitățile sale de a pregăti și motiva liderii și managerii de unități de învățământ preșcolar.
Cadrele didactice din sistemul public de învățământ se pot înscrie GRATUIT la Conferința de Educație Timpurie organizată la Craiova, accesând https://first7.ro/conferinte/conferinta-educatie-timpurie/editia2023/craiova/ .
Înscrierea angajaților din instituțiile private este posibilă printr-un e-mail la office@first7.ro.
Views: 0