Consilier al lui Orban prezinta raportul privind productia interna de masti, combinezoane, ventilatoare, viziere, aparate testare

1
267
Coronavirus Romania : Inca zece persoane infectate cu noul coronavirus au murit! Numarul total a ajuns la 372
Coronavirus Romania : Inca zece persoane infectate cu noul coronavirus au murit! Numarul total a ajuns la 372

Consilier economic al premierului Ludovic Orban, Tanase Stamule a prezentat sambata, pe pagina sa de socializare, situatia productiei interne de materiale sanitare:

1. Cel mai important este faptul ca am aprobat prin OUG omologarea produselor de catre laboratoarele specializate a MAPN. In Romania nu mai existau laboratoare care sa omologheze echipamentele de protective iar producatorii nu aveau unde sa se acrediteze. Existe deja peste 400 de cereri depuse de catre antreprenorii romani pentru omologarea produselor.
2. Mastile trei straturi – deja se produc in Romania la Oradea. Exista inca 10 linii de productie care vor ajunge saptamana viitoare in Romania, iar incepand cu 15 aprilie vom putea produce intre 1-2 milioane de masti pe zi. Din fericire, pentru aceste masti, materia prima se produce in Romania. Asta inseamna ca in curand, din productia interna se va putea da si la vanzare in piata. Momentan toata productia este cumparata de stat pentru a fi folosita de sistemul de sanatate. Estimarea mea este ca in 3-4 saptamani vom putea acoperi cererea interna din productie proprie.
3. Mastile FPP – pe 15 aprilie vine prima linie de productie in Romania, iar in doua saptamani de la instalare vom putea produce aproximativ 40 000 de masti pe zi. Momentan cunosc o singura firma care a importat utilajul, se poate sa fie si altele. Acest tip de masti sunt doar pentru sistemul de sanatate si probabil ca vom putea asigura nevoia interna tot in cateva saptamani. Provocarea aici va fi sa gasim materia prima, care trebuie importata din Turcia sau China. Firma care aduce utilajul a dat asigurari ca se va descurca.
4. Combinezoane – saptamana viitoare un producator mare de textile industriale doreste sa omologheze in laboratoarele MAPN un cobinezon dintr-un material facut de ei, ce urmeaza ulterior sa fie produs in serie de catre marile fabrici de confectii. Dupa omologarea modelului, nu vom avea problem de productie deoarece materia prima vine 100% din Romania. De la o fabrica din Buzau vine fibra si de la fabrica din Valcea va veni materialul textil. La acest produs, este probabil sa putem dezvolta in curand inclusiv capacitati de export.
5. Ventilatoare – doi mari producatori mondiali, unul din SUA si unul din Irlanda au pus la dispozitie blueprint-urile pentru a face aparatele, inclusiv schitele la nivel de piese. Au fost discutii la un nivel foarte inalt pentru a accelera acest lucru. Se incearca acum de catre marile firme din industria auto din Romania constructia unui aparat pilot. Estimarea este ca vor putea fi produse in serie intr-o perioada de 6-8 saptamani, daca totul decurge cum trebuie.
6. Aparate RT-PCR: avem deja peste 40 in Romania si vom ajunge undeva spre 80 pana la sfarsitul lunii. Foarte probabil ca vom creste capacitatea de testare la 6-8000 de teste pe zi de la 6-700 pe zi la inceputul crizei. Cresterea capacitatii tine azi exclusiv de rapiditatea cu care vom putea instrui experti pentru a analiza testele. Avem suficiente kituri de testare si recoltoare.
7. Viziere – cu sustinerea mediului privat, s-au cumparat zilele astea cateva sute de imprimante 3D de catre ONG-uri, iar acestea vor dona productia catre spitale. Exista din ce stiu si producatori care vand deja acest produs. Aici nu avem o problema de productie.
Toate aceste lucruri se pot face si pot ajuta doar atata timp cat lumea respecta regulile distantarii sociale. Este nevoie de timp pentru productie iar in aceasta perioada trebuie sa respectam regulile pentru a nu supraaglomera spitalele.

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.