Copiii pot fi inscrisi in platforma de vaccinare. Imunizarea la 12-15 ani ar putea incepe pe 2 iunie

0
250
RECORD de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore cu prima doză!
RECORD de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore cu prima doză!

Comitetul National pentru Coordonarea Campaniei de Vaccinare a anuntat ca de marti, 1 iunie, minorii cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani pot fi inscrisi de parinti in platforma de vaccinare, modificarile in platforma fiind operate pana atunci.

Totodata, au precizat oficialii care se ocupa de campanie de vaccinare, imunizarea copiilor se poate face si fara inscrierea in platforma, prin prezentarea directa la centrele de vaccinare. Minorii trebuie sa fie insotiti de un parinte/ tutore legal si sa aiba acordul scris al acestuia pentru vaccinare.

Imunizarea anti-COVID la aceasta grupa de varsta ar putea incepe miercuri, 2 iunie, cu conditia sa fie finalizate toate procedurile impuse de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA). Vaccinul folosit este cel de la Pfizer/BioNTech, singurul autorizat in prezent pentru 12-15 ani. Procesul de vaccinare in randul copiilor de 12-15 ani vine dupa ce Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a emis vineri, 28 mai, recomandarea de autorizare a vaccinului Comirnaty impotriva COVID-19 pentru aceasta categorie de varsta.

Duminica seara, medicul Valeriu Gheorghita inaintase data de 1 iunie pentru inceperea vaccinarii copiilor din Romania, insa a precizat ca demararea acestei etape e conditionata de niste proceduri si ar putea intarzia. Schema de vaccinare recomandata este aceeasi ca la adulti: administrarea a doua doze, la un interval de 21 de zile.

Potrivit EMA, datele care rezulta din studiile clinice arata un profil de siguranta si o tolerabilitate foarte bune ale vaccinului COVID-19 Pfizer/BioNTech in cazul copiilor intre 12 si 15 ani, iar eficacitatea la acestia este foarte mare. Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghita, a spus ca nivelul de protectie la copii prin vaccinare e mult mai mare decat la adulti si ca se asteapta ca dupa imunizarea unui procent mai mare de copii sa scada transmiterea comunitara a noului coronavirus. „Datele din studiile efectuate, in baza carora s-a decis autorizarea acestei grupe de varsta, au aratat un profil de siguranta si imunogenitate foarte buna. Lotul cu care s-a facut comparatia a fost cel al tinerilor cu varste intre 16-25 de ani, in aceasta grupa de varsta exista o mare asemanare din punct de vedere imunologic, al reactivitatii organismului. Este interesant ca grupul celor cuprinsi intre 12-15 ani a dezvoltat un nivel mult mai bun al anticorpilor, un nivel al raspunsului imun chiar mai mare decat al lotului comparator. Nivelul de protectie la copii e mult mai mare”, a declarat Valeriu Gheorghita, duminica seara, la Digi24.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.