Corina Cretu: Romania pierde banii europeni pentru spitalele regionale

0
136

Corina Cretu: Romania pierde banii europeni pentru spitalele regionale 1Corina Cretu, comisarul european pentru Politica regionala, a declarat marti ca Romania risca sa piarda finantarea europeana pentru construirea spitalelor regionale, in conditiile in care in patru ani „nu s-a reusit decat stabilirea amplasamentelor si studiile de fezabilitate”.

„Sunt proiecte ca spitalele regionale, de pilda, care, daca in patru ani de zile nu s-a reusit decat stabilirea amplasamentelor si studiile de fezabilitate, intr-adevar risca sa se piarda banii europeni, pentru ca mai urmeaza licitatiile, constructia efectiva, lucruri care sunt greu de crezut ca vor fi realizate in acest interval de timp. (…) Regulile europene arata ca, daca pana in 2023, 90% din lucrarile respective nu sunt facute se dau toti banii inapoi, se pierd toti banii”, a explicat Corina Cretu, la o conferinta de presa comuna cu primarul Sectorului 3, Robert Negoita.

Ea a adaugat ca asteapta inca din aprilie 2018 raspunsuri la scrisorile pe care le-a trimis Guvernului, cu privire la decizia vizavi de banii care au fost alocati pentru spitale.

Citeste si :  Productia auto din Romania a atins un nou record

„Astept din aprilie 2018 ca Guvernul Romaniei sa raspunda la scrisorile mele. Sunt trei scrisori la care nu am primit raspuns, in care intrebam Guvernul Romaniei care este decizia dansilor politica in legatura cu acesti bani care sunt alocati pentru spitale. Daca dansii doresc sa ii foloseasca pentru actuala perioada de programare trebuie sa avem o solicitare. Am inteles dintr-o conferinta de presa ca se doreste fazarea. Deci folosirea acestor 300 de milioane de euro doar pentru documentatie si inceperea constructiei efective de la 1 ianuarie 2021. Aceasta am inteles din presa, dar noi la Comisia Europeana nu avem nicio solicitare. Daca se doreste sa se foloseasca acesti bani europeni pentru alte obiective iar ne trebuie o solicitare si o notificare catre Comisia Europeana, pe care nu o avem. Autoritatile romane ar trebui sa identifice unde nu se cheltuie si sa se foloseasca aceste 300 de milioane in alte scopuri. Deci, pentru orice pas inainte, noi dorim sa fim informati si asteptam aceasta informare”, a precizat comisarul european.

Pe de alta parte, Corina Cretu a criticat introducerea in ghidurile de finantare a unei prevederi de a limita investitiile la 1,5 milioane de euro.

Citeste si :  Fotbal : Tricolorii U21 si-au aflat adversarii din preliminariile Euro 2021

„Imi pare foarte rau ca s-a introdus in ghidurile de finantare aceasta prevedere, care nu este europeana, de a limita investitiile la 1,5 milioane de euro, pentru ca sensul politicii noastre regionale este acela de a investi in proiecte mari care nu ar putea fi suportate din bugetul national. Din pacate, din dorinta de a multumi pe toata lumea, s-a creat aceasta noua prevedere in ghidurile de finantare, care limiteaza posibilitatile de a folosi sume mari pentru proiecte mari”, a spus Cretu.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.