Coriștii filarmonicii si dansatorii de la Maria Tanase, gaura neagră din bugetul primăriei

2
Coriștii filarmonicii si dansatorii de la Maria Tanase, gaura neagră din bugetul primăriei
Coriștii filarmonicii si dansatorii de la Maria Tanase, gaura neagră din bugetul primăriei

Un amendament prin care se cere desființarea corului de la Filarmonica Oltenia a fost imediat criticat pe rețelele de socializare, opoziția acuzând că administrația dorește lichidarea culturii locale. În realitate, la o analiză mai atentă a cifrelor, se poate concluziona că această decizie ar fi trebuit luată de ani buni de către Consiliul Local, fiindcă este o risipă de bani publici.

În primul rând, corul, spre diferență de orchestră este o activitate conexă a Filarmonicii.
Activitate conexă, însă, foarte costisitoare: în anul 2023, corul Filarmonicii a adus cheltuieli bugetare de aproximativ 1.000.000 euro. Tot raportându-ne la 2023, când corul Filarmonicii a avut 22 de concerte, putem calcula că fiecare reprezentare scenică a costat Primăria Craiova – și, implicit, cotribuabilii craioveni – 45.000 de euro, ceea ce este nu mult, ci enorm. Cu alte ocazii, Primăria a fost criticată pentru că a alocat sume mult mai mici unor evenimente cu mult mai mare impact la public. Cu sala plină, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată, un bilet ar fi trebuit să coste aproape 600 de lei pentru a acoperi doar cheltuielile corului, nemaivorbind aici de sonorizare, utilități, cheltuieli conexe.

Spre comparație, cei mai populari artiști ai momentului atrag zeci de mii de spectatori cu onorarii de circa 15.000 de euro (INNA, Carla’s Dreams, Smiley, The Motans), iar Goran Bregovic a cântat în România cu un ansamblu vocal-instrumentral complex pentru suma de 30.000 de euro.
Cifrele sunt și mai triste când ne uităm la activitatea ansamblului Maria Tănase, unde fiecare dintre cele cinci spectacole care au avut loc în 2023 a costat câte 100.000 de euro. Prin urmare, nu ar trebui să fie de mirare că și în cazul Ansamblului se cere desființarea a 28 de posturi de dansatori.

În ambele situații, vorbim despre instituții cu un număr mare de angajați și bugete pe măsură: Filarmonica Oltenia are 195 de angajați si un buget de 17.663.000 lei, (din care 4.500.000 lei costuri pentru cor) și venituri anuale proprii de 223.000 lei. Ansamblul Maria Tănase are un buget de 5.576.922 lei (din care 2.500.000 lei costuri pentru dansatori), la venituri proprii tot de 223.000 lei. Chiar și după desființarea posturilor amintite mai sus, subvenția bugetară ar depăși cu 1000 la sută veniturile proprii, deci în niciun caz nu se poate vorbi despre „lichidarea” culturii locale.

Views: 15

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.