Dumitru Prunariu, primul roman care a zburat in Cosmos, este invitatul Teatrului National Craiova la „Intalnirile SpectActor”. Sambata 9 martie 2019, de la ora 18.00, Dumitru Prunariu, personalitate marcanta a lumii stiintifice spatiale, va conferentia la Sala „Amza Pellea” a teatrului pe tema „Cosmosul – o aventura umana”. Moderator, Nicolae Coande. Biletele pentru conferinta s-au pus in vanzare la agentia teatrului. Dumitru Prunariu s-a mai aflat la Craiova in noiembrie 2018, cand a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii.
Dr. ing. Dumitru-Dorin Prunariu (n. 27 septembrie 1952, Brasov) este primul roman care a zburat in cosmos si cel de-al 103-lea in lume (1981). Este absolvent al Facultatii de Inginerie Aerospatiala din cadrul Politehnicii Bucuresti (1976). In 1981 a absolvit cursurile de trei ani ale Centrului de Pregatire a Cosmonautilor „Iuri Gagarin” din Oraselul Stelar, Rusia, iar in 1991, cursurile pentru cadre superioare ale Institutului International de Formare si Management in domeniul Aviatie Civile (IAMTI/IIFGA) din Montreal – Canada. In 1999 absolva cursurile Colegiului National de Aparare, iar in 2004 cursul de ambasadori in cadrul Academiei Diplomatice a MAE.
In 1999 si-a sustinut teza de doctorat cu lucrarea „Miscarea perturbata a satelitului artificial al Pamantului”, devenind doctor in stiinte tehnice, specialitatea dinamica zborului aerospatial. Este autorul a peste 40 de lucrari, carti si articole aparute in reviste de specialitate, intre care: La cinci minute dupa cosmos (in colab., 1981); Cosmosul – Laborator si uzina pentru viitorul omenirii (in colab., 1984); Istoria aviatiei romane (in colab., 1984); Dimensiuni psihice ale zborului aerospatial (in colab., 1985); Asupra miscarii generale a vehiculului spatial sub actiunea unui centru atractiv. St. Cerc. Mec. Apl., 52,2,1993; Geodetic Precession Influence in Satellite Motion, Rom.Astron.J., 1998; The Poynting-Robertson Effect in Satellite Motion, Rom. Astron. J., 1999.
Este membru de onoare al Academiei Romane (2011), membru al Comisiei de Astronautica a Academiei Romane si presedinte al acesteia din 2015, membru al Academiei Internationale de Astronautica, membru in consiliul de conducere al acesteia, membru al Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic, membru de onoare al Academiei Americano-Romane de Arte si Stiinte, membru al Academiei Europene de Stiinte si Arte (2015).
Este Doctor Honoris Causa al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (2007), al Universitatii Tehnice a Moldovei din Chisinau (2011) al Universitatii de Vest din Timisoara (2013), al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, al Universitatii Petru Maior din Targu-Mures, al Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi (2017), al Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu (2018), al Universitatii din Craiova (2018), Honorary Doctor al Colegiului Lindsey Wilson din Columbia, Kentucky, SUA (2014).
Pentru zborul cosmic a fost distins cu titlul de Erou al R. S. Romania si Erou al URSS cu Steaua de Aur (1981). A mai fost decorat cu: Medalia Iuri Gagarin a Federatiei Aeronautice Internationale (1982); Medalia de aur Hermann Oberth a Societatii germane de rachete Hermann Oberth – Wernher von Braun (1984); Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Mare Ofiter (2000); Ordinul Virtutea Militara in grad de Cavaler cu insemn pentru militari (2010); Medalia “Pentru merite in explorarea cosmosului” acordata de presedintele Federatiei Ruse (2011); Emblema “Onoarea Armatei Romane” acordata de ministrul apararii (2011).
Ca o recunoastere a meritelor sale in promovarea internationala a studiului asteroizilor cu potential de impact cu Terra si implicarea in activitatea mai multor institutii, inclusiv la nivel ONU, in anul 2017 Uniunea Astronomica Internationala a decis ca numele lui Dumitru Prunariu sa fie dat unui asteroid din centura principala de asteroizi a Sistemului Solar, asteroidul numindu-se „10707 Prunariu”.
De-a lungul anilor a ocupat diferite functii , insa cele mai recente au fost cele de vice-presedinte al Grupului de Lucru al Comitetului ONU pentru Explorarea Pasnica a Spatiului Extraatmosferic si de membru in Grupul de Experti Guvernamentali ai Conferintei pentru Dezarmarea a ONU.
In Romania este presedintele asociatiei ROMSPACE.
Views: 0